VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Kézi mosogatószerek

Találd meg a számodra legjobb mosogatószert!

Kézi mosogatószerek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 31 különböző kézi mosogatószert tesztelt. Laboratóriumban vizsgáltuk, mennyire hatékonyan tisztítanak. Messze a legjobban tisztító mosogatószer egy öko címkés termék volt.

Mit tudnak a kézi mosogatószerek?

Tesztünkben megtalálod a választ.

A laboratóriumi vizsgálat célja a termékek hatékonyságának vizsgálata volt, azaz megmérték, hogy hány tányér elmosogatására képesek a különböző szerek. A gyártó által közzétett biztonsági adatlap és termékcímke alapján pontoztuk továbbá az összetevők egészségi és környezeti kockázatait, valamint azt, hogy a termék rendelkezik-e minősített, jogszabály alapú ökocímkével. A tesztelt termékek a drogériákban és szupermarketekben leggyakrabban előforduló termékek közül kerültek ki. 11 közülük független EU Ecolabel minősítéssel is rendelkezik.

Az értékelés során megfigyelhető volt, hogy az azonos márkájú termékek fő összetevői jellemzően azonosak, leginkább csak egy-egy névadó illatanyagban, kiegészítő vegyületben volt eltérés közöttük.

Bezár

Mennyibe kerül kézi mosogatószerrel mosogatni?

Az ár önmagában nem garancia a jobb minőségre.

Az árakat a könnyebb összehasonlíthatóság érdekében 1 literre vetített egységárban tüntettük fel. A termékek ára széles skálán mozog, a legolcsóbb terméket 430 Ft/liter, a legdrágábbat 2.600 Ft/liter átlagáron kínálják.

Örök tanulságnak mutatkozik, hogy nem javasolt csak ár alapján választani, mert a legjobban teljesítő termékek között is találunk olcsóbbat, illetve ugyanez elmondható a lista végéről is, ahol szintén találunk drágább szert. Akármennyit is szánunk tehát vásárlásra, mindenképpen érdemes utánajárnunk, hogy az egyes termékeknek melyek az erősségei és melyek a gyengeségei. Ebben segítenek a terméktesztek.

Bezár

Még nem vagy Szupertag?

Legyél a tagunk, hogy hozzáférj a több mint 3200 termék és szolgáltatás objektív értékeléséhez.

A kézi mosogatószer termékteszt eredménye

 
 
 
 
 
 
Termékek összehasonlítása

A termékképek melletti + ikonra kattintva hasonlíthatsz össze max 3 modellt.

Termékek összehasonlítása 0/3

Sorba rendezés

Mégse
TESZTELT TERMÉKEK
Találatok száma:
kézi mosogatószer koncentrátum
öko
Ár: 798 Ft

Az 1 literre vonatkozó átlagár a teszt időpontjában.

100
 • Hatékonyság

  A labormérések alapján elért hatékonysági eredmény értékelése.

  XLS:5 | Konv:5 | Kerek:5
citrom
kommersz
Ár: 499 Ft

Az 1 literre vonatkozó átlagár a teszt időpontjában.

92
 • Hatékonyság

  A labormérések alapján elért hatékonysági eredmény értékelése.

  XLS:5 | Konv:5 | Kerek:5
sensitive kamilla és E vitamin kivonattal
kommersz
Ár: 623 Ft

Az 1 literre vonatkozó átlagár a teszt időpontjában.

66
 • Hatékonyság

  A labormérések alapján elért hatékonysági eredmény értékelése.

  XLS:3 | Konv:3 | Kerek:4
eco lemon mosogatószer citrom illattal
öko
Ár: 700 Ft

Az 1 literre vonatkozó átlagár a teszt időpontjában.

56
 • Hatékonyság

  A labormérések alapján elért hatékonysági eredmény értékelése.

  XLS:3 | Konv:3 | Kerek:4
ultra sensitive
kommersz
Ár: 798 Ft

Az 1 literre vonatkozó átlagár a teszt időpontjában.

56
 • Hatékonyság

  A labormérések alapján elért hatékonysági eredmény értékelése.

  XLS:3 | Konv:3 | Kerek:4
öko gránátalma-füge mosogatószer
öko
Ár: 2 664 Ft

Az 1 literre vonatkozó átlagár a teszt időpontjában.

45
 • Hatékonyság

  A labormérések alapján elért hatékonysági eredmény értékelése.

  XLS:2 | Konv:2 | Kerek:3

Így teszteltük a kézi mosogatószereket

Ezeket a szempontokat vizsgáltuk a laborban.

Nem mindegy, hogy egységnyi termékkel hány tányért lehet elmosogatni. A Tudatos Vásárlók Egyesületénél arra voltunk kíváncsiak, hogy megalapozott-e az a városi legenda, miszerint az öko mosogatószerek nem elég hatékonyak.  Ezért az MSZ 14606:1986 szabvány alapján laboratóriumban teszteltük a mosogatószerek hatékonyságát.

Az eredmények megbízható összehasonlítása érdekében a tányérok beszennyezése mesterségesen történt. A zsíros műkosszal bekent tányérokat ezt követően 40 fokos temperált, azaz állandó hőmérsékleten tartott állóvízben mosogatták el. A mosogatószer a csomagoláson szereplő adagolási információ szerint került a mosogatóvízbe. Az elmosogatott tányérok számát az adta, hogy hány tányért tudtak elmosogatni, mielőtt a mosogatóvizen megtört a hab, és emulgeálatlan zsírcseppek jelentek meg a felszínén – azaz a mosogatóvíz mosogatásra alkalmatlanná vált. Tehát minél nagyobb a „tányérszám”, annál több edényt tudunk elmosogatni a szerrel. Persze ugyanezt úgy is értelmezhetjük, hogy minél magasabb az érték, annál kevesebbet kell használnunk belőle – hiszen ettől még nem keletkezik több mosatlan otthonunkban – tehát annál „tovább tart” a megvásárolt mosogatószer.

A mosogatási hatékonyságra vonatkozó teszteredmények mellett egészségi és környezeti információkat is közlünk a termékekről.  A gyártó által közzétett biztonsági adatlap és termékcímke alapján feltüntettük az összetevők egészségi és környezeti kockázatait, valamint azt, hogy a termék rendelkezik-e minősített, jogszabály alapú ökocímkével.

Azok a termékek vagy szolgáltatások, amelyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló termékeké és szolgáltatásoké, uniós ökocímkét – EU Ecolabelt – kaphatnak. Az EU ökocímke előnye abban áll, hogy az értékelési kritériumok a termékek teljes életciklusára vonatkoznak – tehát a gyártásra és a csomagolással keletkező hulladék kezelésére is -, és ezeket főbb termékkörönként jogszabályban rögzítik.

Mivel a fogyasztók nagy része számára komoly kihívást jelent a tisztítószerek összetevőinek értelmezése és azok környezeti és élettani hatásainak felmérése, egy független ökocímke, ezek közül is az EU-s szabályozással működő ökocímke bizonyosan egyszerűbbé teszi a döntést a vásárlás során. Az egészségi és környezeti hatások értékelésekor éppen ezért plusz ponttal jutalmaztuk, ha a termék rendelkezett EU Ecolabel vagy annak megfelelő független öko minősítéssel.

Termékcímke adatbázisunkból tájékozódhatsz a címkékről, és azt is megtudod, mennyire megbízhatóak. Adatbázisunkban nem csak az EU-Ecolabel, de más gyakori termékcímkék, köztük a nemzeti szinten szabályozott ökocímkék is szerepelnek.

Amennyiben egy terméken az összetevői, környezeti vagy egészségi hatása miatt veszélyességi jelet (Maró hatású vagy Egészségi veszély / Veszélyes az ózonrétegre) kell feltüntetni, az értékelő táblázatban jelöltük. Az összetevők közül a MIT (Methylisothiazolinone) és a BIT (Benzisothiazolinone) tartósítószerek bizonyultak különösen kockázatosnak környezeti és élettani szempontból. Ezek a vízi környezetre mérgező hatású, a bőrre kerülve allergiás reakciót, vagy akár súlyos égési sérüléseket is okozhatnak. Mivel a mosogatószerekben csak nagyon kis (legfeljebb 1,5 ezrelékes) koncentrációban használják, ezeket a gyártó nem köteles feltüntetni a termékek hivatalos biztonsági adatlapján. Azonban épp veszélyességük miatt a csomagoláson szerepelnek. (Az alacsony koncentráció miatt a tesztelt mosogatószerek esetén ez a két összetevő a pontértékre nem gyakorolt számottevő hatást.)

Labortesztjeink során számtalan mérést és vizsgálatot elvégzünk. A vizsgált kritériumok pontszámokat kapnak, 0-tól 5-ig tartó skála alapján értékelünk.  Minden esetben igaz, hogy 0 a legrosszabb és 5 a legjobb érték. Az értékelést segíti az alábbi táblázat:

Hogyan válasszunk kézi mosogatószert

Az élvonalban szereplő termékek között több minősített ökocímkés terméket találunk, többségük drogérialáncok és szupermarketek sajátmárkás terméke.

A DM drogérialánc sajátmárkás ökocímkés terméke – a Denkmit nature kézi mosogatószer messze felülmúlta a többi terméket.* Ráadásul az ára is barátinak mondható, hiszen 798 Ft-os literenkénti árával bőven az átlagos árú termékek közé tartozik. Kizárólag a tisztítási hatékonyságot vizsgálva a dobogó második és harmadik helyére ugyanazon márka, a Jar citrom és Jar sensitive camilla termékvariánsai “állhattak”. Ezek a hagyományos (azaz nem ökocímkés) kézi mosogatószerek 78 és 56 tányérral bántak el.

*(E termék teljesítményéhez viszonyítottuk tehát a többi termék hatékonyságát, így a 100%-os termék a tesztben szereplő leghatékonyabb termék.)

A középmezőnyben (48 és 22 tányérral) 17 különböző termék között 8 minősített ökocímkés termék is szerepel. Közülük is hatékonyabbnak bizonyult a Lidl és a Müller sajátmárkás minősített ökocímkés terméke, a W5 eco lemon mosogatószer és a Blink öko kézi mosogatószer, amikkel 48, illetve 36 tányért tudtak elmosogatni a teszt során. Az Unilever terméke, a Seventh Generation levendulás és citrusos változata 34 és 32 tányérral boldogult. Ám míg a Lidl termékéről elmondható, hogy ár-érték arányban is kedvező (700 Ft/liter), a többit jóval borsosabb áron vehetjük meg. A Blink 1180 Ft/liter egységáron a Seventh Generation 1.800 Ft/liter egységáron érhető el.

A hatékonyság tekintetében a mezőnyben igen nagy a szórás. Míg a legjobb mosogatószer 85 tányér elmosogatására volt képes a teszt során, a leggyengébben szereplő termékkel mindössze 5 tányért lehetett tisztára mosogatni azonos feltételek mellett. A lista végén szereplő két termék közül az egyik (Splendid nature) szintén ökocímkés, ám teljesítményét tekintve ez vélhetően nem fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket.

A Tudatos Vásárlók Egyesületénél nem csak a termékek hatékonyságát teszteltük. Felmértük azt is, hogy mely termékek mentesek az egészségre és a környezetre különösen kockázatos összetevőktől. Az összetevők közül a MIT (Methylisothiazolinone) és a BIT (Benzisothiazolinone) tartósítószerek különösen kockázatosak környezeti és élettani szempontból. Ezek a vízi környezetre mérgező hatású, a bőrre kerülve allergiás reakciót, vagy akár súlyos égési sérüléseket is okozhatnak. Mivel a mosogatószerekben csak nagyon kis (legfeljebb 1,5 ezrelékes) koncentrációban használják, ezeket a gyártó nem köteles feltüntetni a termékek hivatalos biztonsági adatlapján. Azonban épp veszélyességük miatt a csomagoláson szerepelnek.

Azoknak, akik a fentiek tükrében úgy döntenek, hogy a jövőben lehetőleg elkerülnék a MIT és BIT összetevőjű mosogatószereket, szintén több termék közül választhatnak. A Tudatos Vásárlók kézi mosogatószer tesztje alapján a következő termékek nyújtják a leghatékonyabb megoldást, melyek közül 5 ökocímkével is rendelkezik.

A kímélő mosogatószerekről általánosságban elmondható, hogy a tányéron lévő szennyeződéssel is kíméletesebben bánnak. A legjobban szereplő Denkmit ultra sensitive nem csak a leghatékonyabbnak bizonyult, de árát tekintve is az egyik legkedvezőbb, átlagosan 798 Ft/literes áron vehető meg. A középmezőnyben végzett termékek többségének ára jóval borsosabb. Hatékonyságukat tekintve nem maradt jelentősen alul, ám árát tekintve jóval kedvezőbb a többieknél a Blink öko kézi mosogatószer és a Domol Ultra sensitive termékek, melyek 36, illetve 25 tányért mostak tisztára, szemben a listavezető kímélő termékkel, mely 48 tányérral boldogult ugyanazon tesztelési feltételek mellett.

A Tudatos Vásárlók mosogatószer tesztjének eredményei azt bizonyítják, hogy az öko-választás nem jár lemondással vagy elfogadhatatlan kompromisszummal. Használhatunk ökocímkés mosogatószert úgy is, hogy nem marad koszos a tányér, és nem kell horribilis összeget ott hagynunk a boltban.

Mivel a fogyasztók nagy része számára komoly kihívást jelent a tisztítószerek összetevőinek értelmezése és pláne a környezeti hatásainak felmérése, az EU-s szabályozással működő EU Ecolabel minősített ökocímkéje jelentősen leegyszerűsítheti a tájékozódást a vásárlás során.

EU Ecolabel

Az EU Ecolabel az egyik leggyakrabban előforduló, jogszabályon alapuló  ökocímke, amivel a hazai boltokban találkozhatunk. Az uniós ökocímkés termékek életútja során kevesebb hulladék, kevesebb szennyezés képződik a piac többi hasonló termékével összehasonlítva. Minimalizálja a veszélyes anyagok felhasználását, melyek károsíthatják az állat- és növényvilágot. A jogszabályban rögzített követelményeket független szakértők folyamatosan ellenőrzik, a védjegyezésért nem az ipar felel. Az EU-s ökocímkét tehát olyan szerek kaphatják meg, amelyek az adott termékkategóriában kevésbé környezetterhelők a teljes életciklusuk során. 

Mosógépeket és háztartási nagygépeket is teszteltünk! Nézd meg, miket!

Zöldítenéd háztartásodat? ÖkoKör csoportjainkban találsz segítséget hozzá!

támogatói logók

A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles.

Top
Megszakítás