VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Mik a mosogatógépek leggyakoribb programjai és beállításai?

A mosogatógépek programozhatóság szempontjából széles skálán mozognak; vannak olyan gépek, amelyeken rengeteg program és beállítása közül választhatunk, míg az egyszerűbb modellek kevesebb, de jól megválasztott programokkal üzemelnek. Bemutatjuk nektek, hogy mikor melyik programot érdemes használni, melyik beállítás kevésbé hasznos, illetve felsoroljuk azokat az extra beállításokat is, amelyekkel még inkább a saját igényeidre szabhatod a mosogatógéped beállításait.

Normál program

A normál programot a mindennapi mosogatáshoz használhatod, megfelelő az átlagosan szennyezett edények tisztításához. A normál programok hőfoka 55-65 oC között van.

Automata / Sensor wash program

Ezt a programot is mindennapos használatra fejlesztették ki. Az automata programok felmérik az edények szennyezettségét és automatikusan beállításra kerül a vízhőmérséklet, a felhasznált víz mennyisége és a mosogatási ciklus időtartama.

Segít, hogy a makacsabb szennyeződésektől is megszabadítja az edényeket és a mosogatógépben lévő összes edény egyformán tiszta lesz. A kevésbé szennyezett edények mosogatásakor pedig időt, energiát és vizet, vagyis pénzt spórol meg nekünk.

Energia takarékos / Eco program

Mindennapos mosogatáshoz, kevésbé szennyezett edényekhez használható.

A normál és automata programokhoz képest 20-40 %-kal kevesebb energiát és vizet használ fel az egész ciklus alatt. Az újabb modellek legtöbbjén megtalálható.

Az edények mosogatásának legkörnyezetbarátabb módja.

A legtöbb modellen már megtalálható, még az alapkészülékeken is. Érdemes megjegyezni, hogy ezek a programok a szokásosnál tovább tartanak.

Gyors program

Kevésbé szennyezett edényekhez használható. A normál vagy automata programoknál rövidebb programidővel dolgozik, bár a legtöbb modellnél kiemelik, hogy csak a kevésbé szennyezett edényeknél használható. Az elmúlt években egyre gyakoribbak az alapbeállítások között szereplő gyors programmal rendelkező modellek. A program időtartama 15 – 60 perc között mozog, így érdemes előre ellenőrizni, hogy a kiválasztott gépünknél a gyors program ténylegesen hány perces.

Intenzív program

Erősen szennyezett edényeknél használható. Magasabb hőmérsékletet és több vizet használ a makacsabb szennyeződések eltávolításához így több energiát és vizet fogyaszt.

Leginkább erősen szennyezett fazekak, serpenyők mosogatásához használható, melyek egyébként áztatást igényelnének. A leégett ételmaradványok eltávolításához a normál vagy energiatakarékos programokhoz képest több energiát és vizet használ.

Nem mindegyik modell rendelkezik ezzel a funkcióval az alapbeállítások között.  Amennyiben a saját konyhánkban ritkán fordulnak elő az előbb említett makacs foltok, úgy választhatunk olyan modellt is, amely nélkülözi ezt a funkciót.

Program üvegpoharakhoz és kerámia edényekhez

Pezsgős vagy boros poharak, kerámia edények mosogatásához használható. A program alacsonyabb hőmérsékletet és gyengébb erősségű vízsugarat használ a mosogatáshoz, így csökkennek az anyag megrepedéséből eredő károk. A kerámia felszínek és az üvegek megóvása érdekében azokat egymástól elegendő távolságra helyezzük el a mosogatógép bepakolásakor.

Előmosás vagy öblítés program

Abban a helyzetben lehet ezt a programot használni, ha ez edények mosogatógépbe pakolása és a mosogatása között el fog telni pár nap és a felesleges szennyeződéseket, ételmaradékokat akarjuk eltávolítani az edényekről a következő mosogatásig. Főleg azok számára lehet hasznos, akik nem mosogatnak naponta.

A legtöbb normál program a ciklus elejét öblítéssel kezdi, hogy az edényeket megszabadítsa a felesleges nagyobb ételdaraboktól, így amennyiben az edények mosogatása az étkezés után rögtön megtörténik, ennek a programnak a használatára nem lesz szükség. Arról se feledkezzünk meg, hogy az edényeket a nagyobb ételmaradékoktól megszabadítva rakjuk be a mosogatógépünkbe.

Tisztító program

Elegendő pár havonta használni ezt a programot. Magas hőmérsékletet használ a mosogatógép belsejének tisztításához, karbantartásához. A tisztító program használatakor a gépnek üresnek kell lennie. A program rendszeres használatával a mosogatógép életciklusa meghosszabbodik, elkerülhetőek a csövek, szelepek eltömítődése által okozott meghibásodások.

Félprogram

Arra az esetre találták ki a félprogramot, amikor nincs tele a mosogatógép.

Akár hasznos is lehetne, de egy ilyen program egy normál program víz és energia felhasználásának 90 % -át használja fel, ami egyáltalán nem számít gazdaságosnak.

Amennyiben fontos számunkra a gépünk hatékony működése, úgy érdemes megvárni, hogy megteljen és akkor elindítani egy eco vagy normál programot.

Csendes mód

A prémium kategóriás modellek körében gyakori beállítási lehetőség a csendes vagy néma üzemmód. A mosási ciklus víztöltési majd mosogatási szakaszában csökkentett zajszintet ígér a normál módhoz képest. Abban az esetben, ha otthonunkban a konyha egy légtérben van a többi élettérrel, valóban hasznos beállítás lehet.

Gőz funkció

Egyes modellekben az intenzív mosogatási program öblítéssel van összekötve, mely magában foglal egy magas hőmérsékletű, akár 70 oC-os gőzzel való kezelést. Más modelleknél a magas hőmérsékletű rövid gőz kezelés a normál program befejező öblítésének a része. Sokszor ezt a funkciót nevezik a reklámokban csíramentesítő, fertőtlenítő funkciónak.

Két-fázisú mosogatás

A két mosogatási ciklus egymás után arra szolgál, hogy még hatékonyabb legyen a tisztítás, például a sülthúsok után visszamaradt zsiradékkal szennyezett sütőtálcák mosogatásakor.

Két zónás mosogatás

Ennél a programnál a felső rekesznél (poharak) gyengébb míg az alsó rekesznél (edények, serpenyők) erősebb vízsugarakkal történik a tisztítás.

Gyakori, extra beállítási lehetőségek

Egyre több mosogatógép rendelkezik extra beállítási lehetőségekkel, melyek nem programként funkcionálnak, hanem az egyes programokat szabhatjuk igényeink szerint.

  • Energia takarékos vagy eco mód: csökkenti a kiválasztott program energia- és vízfelhasználását. Legtöbbször a program időtartamát ez a beállítási mód megnöveli.
  • Gyors funkció: Lerövidíti a program időtartamát, azonban a legtöbb esetben a tisztítási vagy szárítási hatékonyság romolhat.
  • Extra szárítás funkció: a szárítási ciklus időtartama hosszabbodik. A program energia felhasználását megnöveli, de hasznos lehet műanyagtárolók és kisebb lábasok mosogatásakor, mivel a peremekben megmaradt vizet is felszárítja.
  • Extra fertőtlenítő funkció: Növeli a hőmérsékletet, illetve az intenzív mosogatási ciklus hosszát. Általában kisgyermekes családok vagy allergiás betegek részére ajánlják a gyártók.
  • Minden-egyben tisztítószer mód: Az ezzel a beállítási móddal rendelkező modellek figyelembe veszik, ha három az egyben vagy minden-egyben tablettát használunk. Így elkerülhető a felesleges öblítőszer és tisztító só felhasználás.

Ha mosogatógép vásárlása előtt állsz, és kíváncsi vagy az egyes termékek valós teljesítményére különböző szempontok szerint, figyelmedbe ajánljuk aktuális terméktesztünket.

Képek: pixabay.com, which.co.uk
Ez a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-20/C jelű pályázata keretében készült.
Top
Megszakítás