VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

5 dolog, amit jobb, ha nem teszel mosogatógépbe

A mosogatógép sokunk háztartásának legjobb barátja. Ha szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy minél később szoruljon cserére, akár a gép, akár a dolgok, amiket belepakolunk, jó tudni, mit tehetünk bele és mit nem ajánlott. Az alapokat már mindenki ismeri: tányérok, bögrék, poharak, evőeszköz. A Tudatos Vásárlók Egyesülete legfrissebb mosogatógép tesztje kapcsán, annak is utánajárt, hogy a kevésbé mindennapos, vagy különleges anyagokból készült használati tárgyak közül, melyeket jobb, ha nem tesszük be a mosogatógépbe?

1. Kések

Az éles késeket ugyan elvileg moshatnánk mosogatógépben, amiért viszont mégsem javasolt az az, hogy így sokkal gyorsabban tompulnak el. Ezért, ha van kedvenc késünk és fontos, hogy éles maradjon sokáig, jobb, ha maradunk a kézi mosogatásnál. Persze, csak óvatosan! Ugyanez vonatkozik a szeletelő, vagy turmixgépek késeire.

2. Fakanalak, fa vágódeszkák

Tulajdonképpen semmilyen fa terméket nem javasolt mosogatógépben mosni. Kézi mosásnál is kerüljük a hosszú áztatást.

3. Különböző edények

tapadásmentes edények bevonata sérülhet a mosogatógépekben. Mert, ha így mossuk őket, nem valószínű, hogy sokáig meg tudják őrizni ezt a tulajdonságukat.

réz edények és serpenyők látványosak ugyan, de ha szeretnénk sokáig megőrizni ragyogásukat, inkább kézzel mossuk őket el. Mosogatógépben mosva veszítenek fényükből.

Az alumínium edények közül csak az eloxált alumíniumból készültek moshatóak mosogatógépben. E réteg nélkül a kemény mosószer az alumínium elszíneződését okozhatja.

Az öntöttvas edényeket általában bevonják egy védő, tapadásmentes réteggel. Mosogatógépben mosva ez könnyebben lekophat és azon túl, hogy nem lesz tapadásmentes, az edény rozsdásodni is kezd majd.

gyorsfőző edény vagy kukta edény része mosogatógépben mosható azonban a fedél része nem. Sérülhet a fedő záró szerkezete, ami akár balesetveszélyessé is teheti utána a főzést.

Szóval, bizony ezek esetében is jobb, ha maradunk a jó öreg, kézi mosogatásnál.

Tudatos Vasarlok Egyesulete mosogatogepek

4. Kristálypoharak, tejüveg

Ugyan kellő elővigyázatossággal a kristálypoharakat moshatjuk mosogatógépben, ha tehetjük inkább mégse tegyük. Idővel karcossá tehetik a felületét a mosószerek.

Ha mégsem tudunk lemondani a mosogatógépről esetükben, akkor figyeljünk oda, hogy nagyon kímélő mosószert használjunk, melyet kifejezetten kristálypoharak tisztítására javasolnak. A felső rekeszbe helyezzük őket, és bizonyosodjunk meg róla, hogy nem érnek egymáshoz a poharak. Kímélő, alacsony hőmérsékletű programot válasszunk és reméljük a legjobbakat.

A tejüveget a mosogatógépben való mosás, idővel elsárgíthatja, illetve könnyen bereped, ha más elemekkel koccan véletlenül.

5. Termoszok

A magas hőmérséklet károsíthatja a termoszok vákuum zárásához szükséges tömítéseket. Ezt azt eredményezi, hogy kevésbé jól tartják majd hidegen vagy melegen az italunkat, vagy akár csepeghet is belőlük a folyadék.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete legfrissebb mosogatógép tesztjében, melyben 143 termékről tudhatunk meg részletes információkat. 

A teszt fogyasztóvédő szervezetekkel együttműködve, egységes módszertan alapján készült, és ami fontos, hogy gyártóktól független, valós tapasztalati és mérési úton szerzett mérések eredményeit mutatja.

A tesztből tájékozódhatunk a mosogatógépek tisztítási és szárítási hatékonyságáról, energia- és vízfogyasztásáról és a termékek használhatóságáról is, mert jó, ha viszonylag egyszerűen és egyértelműen tudjuk használni, tisztítani. Ha jellemzően éjszaka kapcsolnánk be, akkor az sem mindegy, hogy mennyire zajosak, ennek is utánajártunk.


Forrás: which.co.uk, canva.com
Top
Megszakítás