VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Gyakori kérdések

A Tudatos Vásárlók Egyesületénél célunk a fogyasztók tájékoztatása és az, hogy megbízható adatokkal segítsük a vásárlói döntéseket. Ennek eredménye a Tudatos Vásárlók Terméktesztek több ezer hiteles teszteredménye. Az alábbiakban választ kaphatsz a termékteszteket és a tesztelés menetét érintő kérdéseidre.

Miben különbözik a Tudatos Vásárlók Terméktesztek a többi tesztes oldaltól?

A Tudatos Vásárlók Terméktesztek jelentősége a közzétett információk függetlenségében és objektivitásában rejlik. A kereskedelmi médiában a termékreklámok a tartalom felét is kiteszik, nálunk nem találsz reklámot, fizetett hirdetést. Nemzetközi együttműködésünknek köszönhetően a termékek széles skáláján tudunk költséges vizsgálatokat végezni, és felhasználni a világ legnagyobb fogyasztói szervezeteinek hosszú távú tapasztalatait. A szerkesztőségben nem tesztelünk semmit, hanem erre szakosodott laboratóriumok biztosítanak szakmai hátteret és know-how-t.

Miért kell fizetnem azért, hogy lássam bizonyos tesztek eredményét?

2017 előtt tesztjeinket kizárólag pályázati forrásokból fedeztük, ami erősen korlátozta, hogy mit és mekkora számú termékmintával vizsgálhatunk. Így azonban nehéz volt reagálni a valós vásárlói igényekre. Ezért döntöttünk úgy 2017-ben, hogy csatlakozunk a nemzetközi ICRT (International Consumer Research & Testing) hálózathoz, mely jelenleg 37 fogyasztóvédelmi szervezetet tömörít.

Az együttműködés, a szakmai háttér biztosításán túl, lehetővé teszi, hogy meg tudják vásárolni a tesztelni kívánt termékeket, illetve, hogy hiteles mérésekkel, laboratóriumokban tudják vizsgálni azokat. Így biztosítva a gyártóktól és kereskedőktől független, reklámmentes eredményeket a fogyasztóknak. Egy-egy termék tesztelése akár több ezer euró költséget jelenthet és a nemzetközi együttműködés nagy előnye, hogy lehetővé teszi a költségek hatékony megosztását. Ezeknek a költségeknek a fedezéséhez járulnak hozzá tesztvásárlóink is. Az eredmények pedig hozzájárulnak a fogyasztói érdekek védelméhez.

Internetes fórumokról is össze tudom szedni ugyanezt az infót, nem?

Nem. Amit az interneten ingyenesen megtalálsz tesztelés címszó alatt, azok legtöbbször összehasonlító oldalak eredményei, vagy legfeljebb elkötelezett, segítőkész felhasználók beszámolói a saját tapasztalataikról, de semmiképp sem standard, egységes módszer alapján végzett, összehasonlítható tesztek. Vagyis inkább vélemények. És ami a szomszédodnak bevált, nem biztos, hogy neked is jó lesz, mert valószínűleg nem teljesen ugyanazok a szempontok fontosak számotokra. Szintén tesztek címszó alatt találsz még gyártók, forgalmazók által szponzorált beszámolókat, úgynevezett szponzorált tartalmakat. Ez esetben a cikk szerzője honoráriumot kap azért, hogy tesztelje valamelyik gyártó néhány termékét, és erről beszámoljon. A végeredmény hitelessége tehát kétes.

Ezzel szemben a Tudatos Vásárlók Egyesülete gyártóktól és kereskedőktől független, reklámmentes teszteket publikál. Mi nem kapunk pénzt a gyártóktól a tesztekért, fő célunk, hogy objektíven tájékoztassuk az embereket, tehát tényeket közlünk. Így a megvásárolni kívánt termékek árának töredékéért cserébe segítünk tudatosabb döntést hozni.

Mely laboratóriumokban végzik a vizsgálatokat és miért nem nyilvános a nevük?

A vizsgálatokat végző laboratóriumok gondos kiválasztása vagy az ICRT nemzetközi szervezet szakértői által, vagy fogyasztói szervezetek által kiírt pályázatok keretében történik. A teszteket speciális laboratóriumoktól rendelik meg, melyek tapasztalattal rendelkeznek a területen, így garantálva, hogy azokat mindig a téma szakértői végezzék el. Ezek a laboratóriumok speciális know-how-t is biztosítanak. Soha nem tesszük közzé a nevüket, így nem lehet rájuk gyártói nyomást gyakorolni, ami a múltban sajnálatosan már megtörtént. Emellett az ICRT tagokra vonatkozó szabályai is köteleznek bennünket a titoktartásra.

Hogyan történik az eredmények kiértékelése?

Több szempont alapján súlyozzuk az egyes tesztelt paramétereket. A főkritériumokat a termék jellege adja meg. Például a tűzjelzőnek képesnek kell lennie a füst érzékelésére, a hifi rendszereknél a hang a legfontosabb, míg a háztartási kisgépeknél a működőképesség, de a használat kényelme sem elhanyagolható. Az elektromos készülékeknél az energiafogyasztást is mérjük. Ahol szükséges, a biztonságot és az egészségre gyakorolt hatást is szem előtt tartjuk – jellemzően a gyermekeknek szánt termékeknél és az élelmiszereknél.

Az alkritériumok fontosságának meghatározásakor a termékhasználatra vonatkozó fogyasztói szokásokat, a laboratóriumok ajánlásait, a nemzetközi tesztelés sokéves tapasztalatát, valamint a vonatkozó szabványokat vesszük alapul.

Egyes teszteknél korlátok (limiterek) vannak beállítva, amelyek befolyásolhatják az összeredményt. Ebben az esetben a teszteredmény nem feltétlenül felel meg a súlyozott átlagnak. A limitereket jellemzően biztonsági vagy káros anyagok vizsgálata esetén alkalmazzuk. Például, ha egy autós gyerekülés nem biztonságos, vagy nemkívánatos vegyszereket tartalmaz, akkor nem kaphat összességében jó minősítést, még akkor sem, ha más paraméterekben hibátlanul teljesít.

Tesztvásárlás nélkül is hozzáférhetek tartalomhoz?

Igen, sok hasznos információhoz férsz hozzá:

 • Tesztelt modellek listája: vásárlás előtt láthatod a tesztben szereplő termékek listáját, így el tudod dönteni, hogy érdemes-e megvenned az adott tesztet.
 • Tesztelt modellek adatlapja: a vizsgált modell technikai specifikációját meg tudod nézni, kivéve a laborban mért adatokat.
 • Így teszteltük: ebből megtudhatod, hogyan pontoztunk és milyen szempontokat vizsgáltunk a laboratóriumi tesztelés során pl. energiafogyasztás, tisztítási hatékonyság, használhatóság, tartósság.
 • Hogyan válasszunk?: a legtöbb tesztnél összeszedtünk hasznos gyakorlati tanácsokat, illetve hogy mire érdemes figyelned, ha új terméket veszel.
 • Ingyenes tesztjeink: rendszeresen publikálunk olyan teszteket is, amelyek eredményeihez bárki szabadon hozzáférhet. Ilyen volt a mosogatógéptabletta vagy mosószer tesztünk is. Az összes ingyenes tesztet ITT találod.
 • Blog: ebben a szekcióban a terméktesztekhez kapcsolódó cikkeket találod, amelyekből a különböző termékek megfelelő tisztításához, karbantartásához kapsz tippeket. Ezzel meghosszabbíthatod a kiválasztott darab élettartamát.

Hogy tudom kiválasztani, hogy melyik a nekem való termék?

Egy termékteszt megvásárlásával részletes információs csomagot kapsz tőlünk, mely négy részből áll:

 • Tesztelt termékek értékelése
 • Így teszteltünk – tesztelési módszer ismertetése
 • Hogyan válasszunk? – tippeket tartalmazó cikk
 • Legjobb és legrosszabb termékeket elemző cikk

A „Hogyan válasszunk?” cikkünkben minden termékkategóriához kapcsolódóan összegyűjtjük, hogy milyen szempontokat érdemes végiggondolnod, hogy a legmegfelelőbb termék kerüljön végül az otthonodba. Ha ezzel megvagy, a termékek között a számodra fontos szempontok szerint tudsz szűrni, és összehasonlítani az egyes modelleket. Például a mosógépnél szűrhetsz árra, mosási-, centrifugálási-, öblítési hatékonyságra vagy akár energiatakarékosságra, attól függően, hogy neked melyik a legfontosabb.

Mennyi ideig férek hozzá a megvásárolt termékteszthez?

Tesztvásárlóként 90 napig, azaz 3 hónapig használhatod a megvásárolt teszt eredményeit.

Ha úgy döntesz, hogy szeretnél élni az előnyökkel és Szupertag leszel, 1 évig hozzáférsz minden teszteredményhez, ezen felül pedig a kizárólag Szupertagok számára készített VIP tartalmainkhoz is. Jelenleg 50-nél is több termékcsoportban, több mint 3200 teszteredmény között böngészhetsz. Részletek az előfizetési lehetőségekről itt.

Választhatod a féléves tagságot is, amivel 6 hónapon keresztül éred el korlátlanul a honlapon publikált összes tesztet és értékelést (kivéve VIP tesztek).

Mit foglal magában a Szupertagság?

 • 12 hónapon át korlátlan hozzáférés az összes már megjelent és újonnan publikált teszthez
 • VIP tesztek, amelyekhez csak Szupertagok férhetnek hozzá
 • Több mint 3200 termék laboratóriumi tesztjének eredményét érheted el
 • Többfajta szűrési lehetőség segít válogatni a termékek között
 • Az összehasonlító funkció megkönnyíti a döntést hasonló termékek között
 • Értesítés a frissített és az új tesztekről

További előnyök Szupertagként:

  • Egy évig értesülhetsz a Tudatos Vásárlók Egyesületének legfrissebb híreiről a fenntarthatóság és fogyasztóvédelem terén
  • Meghívunk a Tudatos Vásárlók Egyesülete zártkörű programjaira
  • Kedvezményes részvételi lehetőséget biztosítunk fizetős eseményeinkre
  • Kikérjük véleményedet fenntarthatósági és fogyasztóvédelmi kérdésekben
  • Részvételi lehetőséget kínálunk tagi terméktesztelésekben

Lásd Áraink menüpont.

Mit kapok egy termékteszt előfizetésért?

Ha tesztvásárló vagy, az alábbiakat kínáljuk Neked:

 • 90 napon át hozzáférés a teszthez
 • Hozzáférés a tesztben szereplő összes termék laboratóriumi eredményeihez
 • Többfajta szűrési lehetőség segít válogatni a termékek között
 • Az összehasonlító funkció megkönnyíti a döntést hasonló termékek között
 • A legjobb és legrosszabb eredményt elérő termékekhez külön értékelő cikk

Lásd Áraink menüpont.

Mi az a VIP teszt?

A VIP tesztekhez csak az 1 éves hozzáféréssel rendelkező tagjaink, azaz a Szupertagok férhetnek hozzá. Külön tesztként nem lehet ezeket megvásárolni.

Mi a különbség a banki átutalás és a SimplePay fizetés között?

Ha azonnal szeretnéd látni a teszt eredményét, válaszd a SimplePay fizetést, így automatikusan aktiválódik a teszthozzáférésed. Bankkártyával perceken belül meg is vagy a tranzakcióval.

Ha nem szívesen vásárolsz interneten bankkártyával, kifizetheted a tesztet banki átutalással is. Ebben az esetben kérjük, vedd figyelembe, hogy NEM férsz hozzá azonnal a megvásárolt teszthez, ugyanis a banki tranzakciós tesztvásárlásnak adminisztrációs okokból kicsit hosszabb az átfutási ideje. Ettől függetlenül igyekszünk minél hamarabb aktiválni a tesztedet.

Minden bolti termék megtalálható a tesztben?

A tesztek elkészítése és publikálása nagyon költséges és időigényes. Éppen ezért nem tudunk minden bolti terméket tesztelni, a legújabb modellek pedig némi késéssel jelennek meg a tesztben. A tesztelt termékek kiválasztásánál szempont, hogy a népszerű darabok lehetőleg benne legyenek a merítésben, ezáltal a vásárlók széles köre számára nyújthat segítséget a teszt a döntésben. Mielőtt előfizetnél a tesztre, ingyen megnézheted, hogy mely gyártóktól, konkrétan mely modellek szerepelnek a tesztben.

Ezen az oldalon megvehetem a terméket?

Ez nem egy webáruház, így erre nálunk nincs lehetőség. Itt termékek laboratóriumi teszteredményeihez férhetsz hozzá, melyek hozzájárulnak a számodra legkedvezőbb termék megtalálásához, mind funkcionális, mind pénzügyi szempontból.

Honnan tudom meg Szupertagként, milyen tesztek jönnek?

Ezen az oldalon összegyűjtöttük, milyen teszteket tervezünk publikálni a következő időszakban.

Hogyan készülnek a tesztjeink?

Tesztjeinkről szóló videót ITT találod.

Top
Megszakítás