VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Így pakolj a mosogatógépbe

Tulajdonképpen a recept nagyon egyszerű: szólj valaki másnak, hogy pakoljon be! Ha épp nincs senki a közeledben, akkor peched van. Na, de biztos nem olyan fából faragtak, hogy ne tudnád ezt megugrani te magad is. Egy-két tippet hoztunk hozzá, hogy feketeöves lehess. Próbáld ki, aztán már tarthatod is a mosogatógép pakoló workshop-ot a szomszédaidnak.

Miért nem mindegy, hogy hogy pakolunk?

Mindegy is lehetne, viszont ez a remek emberi találmány a tapasztalatok szerint nem ugyanolyan intenzitással tisztít a mosogatótér minden szegletében. Ezért, ha nem tartunk be néhány egyszerű szabályt, előfordulhat, hogy koszosan marad egy-egy tányér, vagy nem megfelelőképpen tisztán vehetjük ki a program végén a makacs szennyeződésekkel bekerült tepsit. Márpedig makulátlanul tisztán szeretnénk rátalálni, hiszen nem azért van mosogatógépünk, hogy utána még nekiálljunk kézzel sikálni az egyszer már elmosogatott edényt. Szépen is néznénk ki! Nem mellesleg annyi lenne akkor a víztakarékosságnak is.

A mosogatógép bepakolásának 11 pontja:

1. Távolítsd el az ételmaradékokat, de ne öblíts!

A maradékokat mindenképp seperjük egy laza kézmozdulattal, és mondjuk egy kanál segítségével a kukába, viszont nem kell szükségét érezzük, hogy el is öblítsük a tányérokat, edényeket a gépbe helyezés előtt. A mosogatószerek éppen a lerakódásokkal lépnek reakcióba, tehát akkor tudják a leghatékonyabban végezni a munkájukat, ha erre lehetőséget hagyunk nekik. Tehát leseper és berak. De hogyan?

2. Középre nézzen minden!

A mosogatnivaló koszos része mindig a gép mosogatóterének közepe felé álljon. A vízsugár ugyanis középről érkezik és körbe-körbe spricceli a vizet, hasonlóan egy kerti locsolóhoz. Ezért fontos, hogy a tisztítandó felület ne fordítson neki hátat.

3. Ne tömd túl a mosogatógépet!

Egy nagy baráti, családi összejövetelt követően csábító lehet a gondolat, hogy egy menetben letudjuk a mosogatást, s újra minden csillogjon-villogjon. Viszont, ha túl közel pakolunk egymáshoz mindent, a mosogatószernek és a víznek nem hagyunk utat, hogy beférkőzzön az elemek közé és tegye a dolgát. Ragaszkodjunk a mosogatógép beosztásához, és annak megfelelően pakoljuk a tányérokat, evőeszközöket egyesével.

4. Variáld a kisebb, nagyobb tányérokat, tálakat!

Harmónia kedvelők itt hátrányban. Bár, ebbe is lehet rendszert vinni. Például három nagy tányér, majd egy kis tányér s újra három nagy tányér. Zárásként egy müzlis tál. Ez a pakolási forma is nagyobb teret biztosít a víz és a mosogatószer újtának, hogy biztosan be tudjanak férkőzni minden zugba.

5. A tálkák mindig lefelé nézzenek!

Ez annyira egyértelmű! És mégis. A legtöbbünkkel előfordult már, hogy így raktunk be ezt-azt. Például a merőkanalat. Márpedig, ha így teszünk, a tálban vagy a konyhai eszköz öblös részében összegyűlik a koszos víz, s azzal együtt vehetjük majd ki a gépből a folyamat végén. Nem guszta.

6. A nagy edényeket a hátsó vagy az oldalsó részre helyezd!

A tepsik, nagy tálak, edények mindig a rekesz hátsó vagy oldalsó részébe kerüljenek, hogy ne akadályozzák a középről érkező víz áramlását.

7. Ha van állítható magasságú kosarad, használd!

Ma már nagyon sok mosogatógépben van ilyen lehetőség. Viszont néha ez nem látszik egyértelműen. Érdemes bekukucskálnod neked is a tiédbe, s ha látsz a képen láthatóhoz hasonló emelő mechanizmust, nyertél. Persze még jobb, ha már vásárláskor figyelsz ezekre az apró részletekre, később nagyon hálás leszel értük. a funkció segítségével például nem okoz majd gondot, ha egyszer-egyszer mélyebb lábast vagy magas borospoharakat kell majd behelyezned a gépbe.

8. A súrolásra ítélt tepsiket mindig alulra tedd!

Ugyanis itt a legerősebb a víznyomás, ami lehetővé teszi a makacs szennyeződések eltávolítását. S ahogy fentebb írtuk, oldalra vagy hátra kicsit megdöntve helyezd el, biztosítva a víz útját a mosogatótér felső részébe is.

9. Bögrék, poharak felülre!

Lefelé fordítva itt jó helyen lesznek. Ha csak lehetséges, az üvegpoharakat oldalt helyezzük el, a bögrék pedig mehetnek középre.

10. Vigyázz a műanyagokkal!

A mosogatógépben mosható műanyag tálakat, elemeket is a felső rekeszbe érdemes helyezni. Itt alacsonyabb a hőmérséklet, jó eséllyel nem deformálódnak, így hosszabb élettartamra számíthatunk. Nem mintha fenyegetne minket a műanyagok rövid élettartama, inkább funkciójukat tekintve fontos ez, ha már egyszer vannak.

11. Az evőeszközök titka

Elkerülendő, hogy a hasonló formájú elemek túl szorosan egymáshoz illeszkedjenek, így ellehetetlenítve a megfelelő tisztítást, használhatjuk azt a trükköt, hogy egyet lefelé, egyet felfelé helyezünk az evőeszköz kosárba. Kivétel a kések, melyeket mindig éllel lefelé helyezzünk el, csak ne szorosan egymás mellé. Ez akkor téma, ha több evőeszközünk van, mint amennyi erre kijelölt amúgy is elkülönített kis rekesz. Akár kosaras, akár kihúzható „fiókos” kialakítású az evőeszközöknek kijelölt tér a mosogatógépünkben.

Így pakoltunk mi, aztán pedig teszteltük is, hogy ugyanolyan feltételek mellett, melyik mosogatógép bizonyult a leghatékonyabbnak több szempont szerint is. Erre vonatkozó terméktesztünk eredményei itt találhatóak.

 

Forrás: which.co.uk, canva.com
Top
Megszakítás