VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Hogyan tartsd tisztán a mosogatógépet?

Ha egy mosogatógép nincs rendszeresen tisztítva, előfordulhat, hogy kellemetlen szagú lesz és tiszítóerejének hatékonysága is csökken. Ha a következő 6 egyszerű és rövid lépéssel karbantartod, az edényeid tiszták lesznek és a mosogatógéped is tovább marad működőképes.

Szűrők tisztántartása: hetente ajánlott

A belső szűrő heti tisztításával megelőzheted, hogy az ételmaradékok beragadjanak a szűrőbe és onnan visszakerüljenek a tiszta edényekre. A kivehető szűrő egyszerűen tisztítható folyóvíz alatt egy puha kefével. A külső fém szűrőt elég egyszerűen forró vízzel leöblíteni.

Az ajtó tömítésének tisztántartása: hetente ajánlott  

Az ajtónál ragadt ételmaradékok tönkre tehetik a tömítést, ami idővel szivárgást okozhat. Ha rendszeresen használod a mosogatógépedet, ajánlott hetente vizes, mosogatószeres ruhával áttörölni az ajtó széleit és a tömítéséket, megelőzve ezzel az említett problémát.

Só és öblítő használat: havonta, illetve amikor jelez a gép

A mosogatógépekhez használt só megelőzi a vízkő kialakulását és lágyítja a vizet, mivel a mosószerek csak a lágy vízben működnek hatékonyan. Az öblítők hatására az edények csíkmentesen száradnak. A legtöbb mosogatógép jelzi, ha feltöltésre szorul. Vannak olyan mosogatógépek, amelyeknek a sótartálya az ajtóba van építve, de ezek drágábbak.

Ha nehézkes az utántöltés, próbálj meg beszerezni egy nagyobb tölcsért, mely megkönnyíti a hozzáférést és megelőzi a só szétszóródását.

A szórókarok tisztítása: fél évente ajánlott

Az eltömődött szórókarok csökkenthetik a tisztítás hatékonyságát. Távolítsd le a szórókarok fúvókáiból a lerakódásokat, majd öblítsd át folyóvíz alatt.

Edények nélkül, magas hőmérsékletű program használata: fél évente ajánlott

Ez a módszer nem befolyásolja a mosogatógép működését, azonban az edények nélküli, magas hőmérsékletű programmal való tisztítás megelőzi a kellemetlen szagokat, ugyanis  a forró víz segít eltávolítani az ételmaradványokat, amelyek ennek okozói.

Ez különösen fontos, ha eco programot is használsz, mert alacsonyabb hőmérséklet mellett a beragadt ételmaradványok gyakoribbak.

Mosogatógép tisztítófolyadék használata: használat gyakoriságától függően, de legalább fél évente ajánlott

Az előző pontban leírt edények nélküli, magas hőmérsékletű program elindításakor tisztítófolyadékot is használhatsz. Ez lehet a gyártók által speciálisan kifejlesztett termék, de alkalmazhatsz természetes módszereket is, mint pl. az ecet, amennyiben a használati utasítás ezt lehetővé teszi (egyes modellek nem bírják az ecetet).

Arról, hogy mit tud az ecet, ITT olvashatsz bővebben.

Mindenképpen kerüld a klórtartalmú vagy maró tisztítószerek használatát, mivel ezek károsíthatják a tömítéseket és az alkatrészeket, így a gép meghibásodását okozhatják.

Ha a mosogatógéped cserére szorul, vagy egy hatékonyabb modellre váltanál, az értékeléseink segítenek megtalálni azt, amelyik nem csak a makacs, zsíros szennyeződéseket tisztítja könnyedén, de használata is egyszerű, ráadásul az üzemeltetése is gazdaságos.

Ha a gépedet szeretnéd megjavíttatni, olvasd el cikkünket, melyben a szervizek listáját is megtalálod

Amennyiben épp mosogatógép választás előtt állsz, legfrissebb terméktesztünk segítségével kiválaszthatod a számodra legmegfelelőbb darabot.

Képek: unsplash.com
Ez a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-20/C jelű pályázata keretében készült.
A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. 
Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles.
Top
Megszakítás