mobil menü megnyitása mobil menü bezárása
tudatos tesztek
Tudatos Vásárlók Egyesülete

Main navigation

  • Hírlevél feliratkozás
  • Tesztek
  • Mi ez?
  • Áraink
  • Blog
  • tudatosvasarlo.hu

User account menu

  • Belépés / Regisztráció

Beépíthető sütők 2023

46 terméket teszteltünk
2023. 01. 12.
  • A teszt eredménye
  • Tippek
  • Hogy készült a teszt
  • Tesztünkről

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 2022-ben tovább folytatta a beépíthető sütők laboratóriumi tesztelését, nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együttműködésben, 2023 janárjában így 46 aktuálisan elérhető modellt publikálunk. A következő funkciókat és szempontokat vizsgáltuk: milyen hatékonyan sütnek, mennyire könnyen használhatók, mennyi energiát fogyasztanak, milyen biztonságosak és mennyire zajosak. 

Unsplash

Sütési teljesítmény (50%)

A szakértők részben az EN 60350-1 szabványnak megfelelően tesztelték a sütők hatékonyságát. A teszt során vizsgálták az üres sütő előmelegítéséhez szükséges időt, illetve azt, hogy milyen pontos a készülék hőmérsékletszabályozása és mennyire stabilan tartja a beállított hőmérsékletet.

Arra is kíváncsiak voltak, hogy milyen jól sütnek az egyes sütők. Ezt aprósütemények, habcsók és piskótatészta készítésével tesztelték, a grillfunkciót pedig kenyérpirítással és grillcsirke sütéssel. A gőzfunkcióval rendelkező modelleket lazac és zöldség, brokkoli és puding készítésével tesztelték.

Sütő előmelegítéséhez szükséges idő: Az üres sütőt először légkeveréses üzemmódban 175˚C-ra, majd hagyományos (alsó és felső sütés) üzemmódban 200˚C-ra melegítették fel, és lemérték ezen hőfokok eléréséhez szükséges időt.

Hőmérséklet szabályozás pontossága: Amikor a sütő hagyományos, illetve légkeveréses üzemmódban felmelegedett 80˚C, 150˚C, 200˚C-ra, illetve maximum hőmérsékletre, megmérték a sütő minimum és maximum belső hőmérsékletét különböző időpontokban, ezek átlagát vették, és összehasonlították, hogy mennyiben tér el az eredetileg beállított hőfoktól. Amikor a maximum hőmérsékletet értékelték, egy órán keresztül vizsgálták, hogy a sütő megtartja-e a max. hőfokot vagy bizonyos idő után csökken a hőmérséklet.

hogyan vásárolj sütőt

Hőmérséklet stabilitása: Azt is értékelték, hogy egy szabályozott hőmérsékletű cikluson belül (hagyományos, illetve légkeveréses üzemmódban 80˚C, 150˚C, 200˚C, illetve max. hőmérséklet) mekkora a hőmérséklet ingadozás az eredeti értékhez képest.

Sütés: Aprósüteményt és piskótatésztát sütöttek légkeveréses és hagyományos üzemmódban. Sütés után pontozták az elkészítési időt, megmérték a sütemény vastagságát, illetve azt vizsgálták, hogy mennyire egyenletesen sült át és barnult meg.

piskóta

Grillezés: A szakértők héj nélküli, egyforma méretű fehér kenyér szeleteket pirítottak, pontozták a grillrács tényleges grill területét (a kenyerek színe alapján) és az elkészítési időt. Egy kb. kétkilós csirkét grilleztek 200˚C-on, majd értékelték a hús hőmérsékletét, az elkészítési időt, mennyire ropogós, szaftos, egyenletesen barna és milyen az íze.

toast

Használat és tisztítás (20%)

A szakértők a készülékek egyszerű és átlátható használhatóságát, tisztíthatóságát vizsgálták. Értékelték, hogy mennyire felhasználóbarát a használati kézikönyv és a kezelő panel (pl. hőmérséklet és üzemmód, idő beállítása, jelek, különböző programok), a hangjelzést, a sütőkamra világítását, mennyire jól lehet belátni a sütő üvegén keresztül, az ajtónyitást és zárást, a ki-be pakolást, az oldalsó vezetőrács kiszedését, a védőburkolatot. Nagy hangsúlyt fektettek a sütő külső és belső tisztíthatóságára. Okos sütők esetében az app letöltését, használhatóságát is értékelték. 

hozzáférés

Energiafogyasztás (20%)

Mérték az energiafogyasztást üres sütő előmelegítésekor és az összes sütési teszt során. Ezeken túl vizsgálták a készenléti üzemmód, a késleltetett indítás/befejezés és az öntisztítási fázis (ahol nem kézi tiszítású) energiafogyasztását. 

Biztonság (5%)

A berendezések biztonságát részben az EN 60335-2-6 szabvány alapján vizsgálták elektromos, mechanikai és termikus biztonság szempontjai szerint. Pontozták, hogy van-e áramütés veszély, illetve megfelelő mértékben teherbírók-e a polcok. Az EN ISO 13732-1 szabvány alapján a felületek átmelegedését értékelték, vagyis hogy normál sütéskor, grill funkcióban, öntisztító üzemmódnál mennyire melegednek át a gombok, a sütőajtó fogantyú, az üveg, az előlap és a levegő kivezető rész.

Zajszint (5%)

Három szakértő pontozta a sütő által kiadott hangot az előmelegítési fázisban, illetve kihűlés közben (bekapcsolt ventilátor mellett). 

Ár

Az árak a hazai webáruházak árainak átlagát jelzik a teszt készítésének időpontjában.


Képek: unsplash.com, pixabay.com, ICRT
icrt

Elérhetőségeink

  • Tudatos Vásárlók Egyesülete 1114 Budapest, Móricz Zsigmond körtér 3/A fsz. 3
  • +36 1 225 8136 +36 1 225 8137
  • +36 1 799 8187
  • tve@tve.hu

A kialakult helyzet miatt az irodában és az irodai telefonon korlátozottan vagyunk elérhetőek, ezért kérjük, hogy a tve@tve.hu emailcímen keress minket. Köszönjük!

Rólunk

  • Kik vagyunk
  • Facebook
  • YouTube
  • Impresszum
  • Adatvédelmi szabályzat
  • ÁSZF