VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Forrólevegős sütő kisokos

A forrólevegős sütők nagy népszerűségnek örvendenek. Ha te is kíváncsi vagy, hogy ez minek köszönhető, érdekes lehet számodra a cikkünk. Olyan kérdésekre keressük a választ, mint: Hogyan működik a forrólevegős sütő?; Mennyi ételt készíthetünk benne?; Milyen ételek sütésére való?; Valóban egészségesebb, mint az olajsütő?; Milyen gyorsan készül el benne a sült krumpli?; Egyszerű a használata?; Sütőpapírt, alufóliát használhatunk a sütéshez?; Könnyű tisztítani?.

A leggyakoribb kérdésekre adjuk meg a válaszokat. Mielőtt beszerzed a konyhapultodra a következő gépet, jó, ha megbizonyosodsz arról, hogy valóban szükséged van rá. Kezdjük is.

Hogyan működik a forrólevegős sütő?

A forrólevegős sütőben a hőmérséklet egyenletesen oszlik el egy ventilátornak köszönhetően. Így az ételek elhelyezkedéstől függetlenül egyformán ropogósra tudnak sülni minimális olajjal vagy akár olaj hozzáadása nélkül.

Mennyi ételt készíthetünk egyszerre?

Ez erősen modellfüggő. Vannak egészen kicsi és nagy kapacitású sütők is. Mi 82 forrólevegős sütőt teszteltünk, melyek mért maximális kapacitása fagyasztott sült krumpli esetén 0,4 kg és 2 kg között mozog. Ha átlagosan 0,2 kg sült krumplival számolunk egy személyre, akkor 2-10 adagot süthetünk egyszerre egy forrólevegős sütőben. Fontos tehát tudni, hogy általában hány főre készítünk ételt, s annak megfelelően választani magunknak megfelelő méretű terméket.

Amit még itt megjegyeznénk, hogy érdemes nem maximális kapacitással használni a sütőt. A terméktesztünk tapasztalatai szerint ízletesebb, egyenletesebb és szebb az eredmény, ha kicsit kevesebb ételt készítünk egyszerre. A forró levegőnek így esélyt adunk, hogy eredményesebben végezze a dolgát.

Milyen ételt lehet forrólevegős sütőben készíteni?

Ez egy hálás téma. Ugyanis forrólevegős sütőben szinte bármit készíthetünk. A legtöbb termék rendelkezik sütő, pirító, grillező funkcióval, s néhány prémium termék további trükkökre is képes, mint például dehidratálni, melegíteni, párolni vagy gőzölni. Így csupán a kreativitásunk lehet a határa annak, hogy mi kerül az asztalra.

Különösen alkalmasak ropogós ételek vagy sült csirke készítésére, de bármilyen zöldséget, tofu vagy akár sütit is süthetünk vele.

Ha kíváncsi vagy néhány konkrét receptre, amit érdemes kipróbálni forrólevegős sütőben, ezt a cikkünket ajánljuk.

Egyszerű a forrólevegős sütő használata?

Kisebb-nagyobb különbségeket tapasztalhatunk a különböző típusú termékek között. Ami biztos, hogy mindegyik sütőn találunk majd valamiféle kijelzőt és különböző gombokat. Miután kicsomagoltuk, érdemes átlapozni a használati útmutatót, majd alaposan megismerkedni a különböző funkciókkal. Jó esetben az is kiderül az útmutatóból, hogy mely alkatrészeket moshatjuk mosogatógépben.

Érdemes először üresen tesztelni a készüléket. Első sütéskor figyeljünk oda, lehet szokatlan lesz, hogy milyen gyorsan elkészül el az étel egy hagyományos sütőhöz képest. Ezért jó, ha rendszeresen ellenőrizzük, hogy elkészült-e már. Óvatosan érjünk a készülékhez, bizonyos részei forróak lehetnek. Ha a választott terméknek nincs beépített keverő funkciója, érdemes néha megforgatnunk, amit éppen sütünk, hogy minél egyenletesebb legyen a végeredmény. Mikor kinyitjuk a sütőt, vigyázzunk, mert forró gőz csap ki belőle. Ha elkészült, már csak élveznünk kell a finom végeredményt.

A forrólevegős sütőben sült étel egészséges?

Attól függ, mit sütünk benne. Mindenesetre a minimális olaj vagy akár olaj nélküli sütés mindenképpen egészségesebb, mint a bő olajban sült krumpli vagy rántott hús.

Mennyi idő alatt készül el a sült krumpli a forrólevegős sütőben?

Bizonyos gyártók azt állítják, hogy akár 15 perc alatt is készíthetünk ropogós sült krumplit. Hogy pontosak legyünk, ez nagyban függ a konkrét termék kapacitásától és a készülő krumpli mennyiségétől.

Az általunk tesztelt 82 forrólevegős sütő eredményei alapján azt tudjuk mondani, hogy nagyok a különbségek mind az elkészítési idő, mind az elkészült sült krumpli minőségének tekintetében.

Hogy melyik termék készíti a legjobb sült krumplit a legkevesebb idő alatt, az pontosan látszik a forrólevegős sütők terméktesztünk eredményeiből.

Sütőpapírt vagy alufóliát használhatunk a forrólevegős sütőben?

Igen. Itt nem kell szikrákra számítani, mint a mikró esetében, s tulajdonképpen a tisztítási folyamatot is könnyítheti. Arra figyeljünk csak, hogy a fóliával vagy a sütőpapírral ne takarjuk ki a ventilátor nyílását vagy a fűtő alkatrészeket. Csak annyit használjunk, amennyi a kosár befedéséhez szükséges.

Mennyire bonyolult a forrólevegős sütők tisztítása?

Mindenképpen kövessük a gyártó erre vonatkozó iránymutatását. Csak olyan elemeket mossunk mosogatógépben, amelyek erre alkalmasak. Bizonyos esetben még arra is felhívják a figyelmet, hogy csak a mosogatógép felső rekeszében mossuk az alkatrészt, erre figyeljünk.

Egyébként egy mikroszálas törlőkendővel vagy puha szivaccsal és mosogatószeres vízzel minden kivehető elemet elmoshatunk. A fűtőegységet tartalmazó fő elemet semmiképp ne merítsük vízbe, kívülről töröljük át nedves törlőkendővel. Várjuk meg, hogy minden elmosott elem alaposan megszáradjon, mielőtt újra visszahelyezzük a gépbe.

A számodra legjobb forrólevegős sütő kiválasztásában segítenek neked részletes termékteszt eredményeink. 23 márka 82 termékét vizsgáltuk.

Forrás: which.com, canva.com
Top
Megszakítás