Találd meg a számodra legjobb forrólevegős sütőt!
A Tudatos Vásárlók Egyesülete 23 márka 69 hazai boltokban és webshopokban megvásárolható forrólevegős sütőjét tesztelte nemzetközi együttműködésben, egységes módszertan alapján, laboratóriumban.
A forrólevegős sütők nagyon népszerűek lettek az elmúlt években, mivel egyszerűen és gyorsan, minimális olaj hozzáadásával készíthető el bennük számos finomság, például sokak kedvence, a sült krumpli. Szigorúan véve ezek a készülékek nem is olajsütők, hanem fűtőelemmel és ventilátorral rendelkező kompakt kis sütők. Általában olyan ételek készítésére is alkalmasak, amelyekkel egy hagyományos olajsütő nem tudna megbirkózni, például süteményt is süthetünk bennük.
Idén 69 modell labortesztjét végeztük el 6 fő tesztelési szempont mentén:
Több mint 30 szempontot teszteltünk és 36 technikai paramétert mértünk meg és gyűjtöttünk össze a termékekről, melyek alapján össze tudod hasonlítani őket, illetve számos szűrési lehetőséget találsz a tesztünkben, hogy ki tudd választani a neked legjobbat!
Örök tanulságnak mutatkozik, hogy nem javasolt csak ár alapján választani, mert a legjobban teljesítő modellek között is találunk 26 000 Ft-os és 163 000 Ft-os átlagáron elérhető készüléket. Ugyanez elmondható a lista végéről is, ahol szintén találunk drága terméket. Akármennyit is szánunk tehát forrólevegős sütőre, mindenképpen érdemes utánajárnunk, hogy az egyes termékeknek melyek az erősségei és melyek a gyengeségei. Ebben segítenek a terméktesztek.
Általában elmondhatjuk, hogy már 40-50 ezer forintért találunk olyan alapmodelleket, amelyek használata biztonságos, minőségi anyagból készültek ráadásul a sütési eredményeik is megfelelőek. Természetesen, ha szeretjük az extra hasznos funkciókat és beállításokat vagy a szép dizájnt, azokat külön meg kell fizetnünk.
A Tudatos Vásárlók Terméktesztjei pártatlanok, tudományosak, alaposak és sok pénzbe kerül az elkészítésük.
Ingyenes tesztoldalakat könnyű találni az interneten. Sokszor azonban ezeket az oldalakat a termék mögött álló gyártók, forgalmazók támogatják, és nem kell túl alaposnak vagy tudományosnak lenniük ahhoz, hogy magukat tesztnek nevezzék. Ezért az értékeléseik inkább bújtatott reklámnak tekinthetők.
Egy nemzetközi fogyasztóvédő hálózat tagjaként a mi tesztjeinket európai és amerikai laboratóriumokban szakértők készítik. Ez a hálózat teszi lehetővé, hogy ebben a tesztben 4,5 millió Ft összértékű, anonim módon vásárolt forrólevegős sütőt vizsgáltunk.
A mi tesztjeink mindig függetlenek a gyártóktól és a forgalmazóktól, a saját pénzünkön tesztelünk – ezért kérjük a hozzájárulásodat.
Már csak pár kattintás, és kiderül, melyik a számodra legjobb forrólevegős sütő!
Ebben a cikkben összefoglaljuk neked a teszt eredményeit a legfontosabb szempontok alapján.
A leggyengébben teljesítő termék eredménye
A legjobban teljesítő termék eredménye
Teszteredmények átlaga
A cikk elolvasásához jelentkezz be vagy legyél tagunk vagy vedd meg a tesztet!
Az összehasonlításhoz jelentkezz be vagy legyél tagunk vagy vedd meg a tesztet!
Ezeket a szempontokat vizsgáltuk a laborban. A tesztkritériumok melletti százalékos érték a kritérium súlyát jelenti az összpontszám kialakításában.
A sütési hőmérsékletet a használati utasításban szereplő ajánlás szerint állították be a laborban. Ha a kézikönyv nem tartalmazta ezt az információt, akkor 200°C-on használták a készüléket. Annak érdekében, hogy a kiindulási feltételek azonosak legyenek, a sütésre váró krumplit legalább 24 órán át -18°C-on tárolták.
A sütési tesztet kétszer végezték el, először optimális mennyiségű, másodszor a lehető legnagyobb mennyiségű fagyasztott hasábburgonyával. Az optimális mennyiségre vonatkozó adatot a gyártói ajánlásból merítették a szakértők, azonban ha ez nem került említésre, akkor a sütő kosarát kétharmadig töltötték. Abban esetben, ha az ideális sült krumpli mennyiség kevesebb, mint 400 gramm, a vizsgálatot elhagyták és csak a legnagyobb mennyiséget sütötték ki. A teszt során értékelték a sütési időt (beleértve a sütő előmelegítését, ahol ez szükséges volt), a csirke és krumpli esetében 100 grammra vonatkoztatva, és a kész ételek érzékszervi jellemzőit, mint pl. a színét, textúráját és ropogósságát.
A sütőt sokoldalúság szempontjából is vizsgálták, így más ételeket is sütöttek, nevezetesen csirkecombokat, bagettet, quiche-t és csokoládétortát is, melyek tésztáját a laborban az alábbiakban olvasható receptek alapján állították össze. Minden esetben értékelték az elkészítési időt, valamint az elkészült ételek ízét és megjelenését.
Tandem avagy dupla kosaras sütés
Az idei teszt érdekes újdonsága volt az ún. dupla kosaras sütés tesztelése, az olyan készülékeknél, melyek két különböző étel egyidejű elkészítését külön fiókokban teszik lehetővé. Ezek két sütőkosárral és külön főzőzónákkal rendelkeznek, így az ételek és köretek egyidejűleg, különböző beállításokon és hőmérsékleteken készülhetnek el. A teszt során egyszerre készült sült krumpli az egyik kosárban és csirkecomb a másikban.
Csirkecomb: hűtött csirke alsócomb, általában négy, egyenként kb. 100 g-os darab. Elkészítés előtt 24 óráig hűtőben tárolták, majd egyenletesen elhelyezték a forrólevegős sütőben, és sütés közben egyszer megfordították (amennyiben a használati utasításban így javasolták). A laboratórium munkatársai az elkészült húsokat 2 percig pihenni hagyták, majd két ponton megmérték a belső hőmérsékletüket és ellenőrizték, hogy magasabb-e 85°C-nál. Értékelték, hogy a sültcsirkecomboknak mennyire egységes a színe, milyen az állaga és íze, illetve, hogy mennyire ropogósak.
Bagett: négy darab egyenként kb. 75 g-os darab (amennyiben elfér ennyi). A készülékeket az elősütött, védőgázas csomagolásban lévő, szobahőmérsékletű bagettek elkészítéséhez a használati utasítás instrukciói szerint állították be. Azonban, ha nem volt javasolt beállítás, úgy 180°C-os előmelegített sütőben 6-8 percig sütötték őket. Értékelték, hogy mennyire lettek aranybarnák, egységes színűek, ropogósak, milyen a textúrájuk, ízük és a kinézetük.
Quiche: a tészta 200 g lisztből, 100 g vajból, 50 ml vízből és sóból készült. A töltelékhez 3 tojást, 200 g tejszínt, 200 g szalonnát, 100 g ementáli sajtot kevertek össze és sóval, borssal ízesítették. A labor munkatársai elkészítették a tésztát és formákba öntötték. A mennyiséget a sütő méretéhez igazították. A gyártó ajánlása szerint sütötték, vagy ennek hiányában 25 percig 200 °C-on. Amikor elkészültek, értékelték, hogy mennyire lettek aranybarnák, a barnulás egyenletességét, az alap ropogósságát (széle és alja), a töltelék állagát és szaftosságát, valamint az ízét.
Csokoládétorta: a tészta 200 g vajból, 100 g cukorból, 3 tojásból, 75 g lisztből, 75 g darált mogyoróból, 100 g 70%-os csokoládéból, 20 g kakaóporból, 1 teáskanál sütőporból, sóból készült. Beállítás a gyártó ajánlása szerint, vagy 25 percig sütötték 170°C-on. Amint elkészült a torta, értékelték a százalékos térfogatnövekedést, a teljes barnulást, a tetejét, az állagát, textúráját és ízét.
A használat egyszerűségének és kényelmének vizsgálatát egy három főből álló laboratóriumi szakértői csoport végezte el. Értékelték a használati utasítást (szöveg, ábrák olvashatósága, egyértelműsége, receptkönyv megléte), a sütési programok beállítását (beleértve a vezérlőgombok, kijelzők kialakítását, valamint az idő és a hőmérséklet beállítását), az automatikus programokat vagy extra funkciók (megléte vagy hiánya, beállítása, használata), a rutinszerű használatot (különösen az ételek be- és kipakolását), az ellenőrzőablak meglétét (mérete, mennyire könnyű belátni, mennyire jó helyen van) vagy akár hiányát, a tisztíthatóságot (kivehető részek milyen könnyen tisztíthatók, külső felület mennyire marad folt és ujjlenyomatmentes), a működtetést (stabil, könnyen arrébb pakolható és kezelhető), tárolást és az applikációt (letöltés, használat, adatvédelem). A készülékek sokoldalúságát (mellékelt tartozékok, a készülékben elkészíthető ételek, programok, dizájn) is pontozták.
A forrólevegős sütés energiaigényes tevékenység, ezért az energiafogyasztást viszonylag nagy súllyal számítottuk az átfogó értékelésbe. A fogyasztást a sütés minden étel elkészítése során laboratóriumban mérték. A sült krumpli, alsócomb, bagett és csokitorta és quiche egyformán hozzájárul a végső osztályzathoz. A krumpli és a csirkecomb esetében a fogyasztást 100 g–ra számoltuk át.
A szakértők megvizsgálták a sütők szerkezetét, felépítést és a felhasznált anyagokat, a karcállóságot, a műanyag alkatrészek kialakítását, az illesztések minőségét és a vezérlést.
Az elektromos és termikus biztonság szintén beleszámított az összpontszám kialakításába. Az Applitest-eljárás szerint egyszerűsített elektromos biztonsági vizsgálatot végeztek. Ellenőrizték, hogy a csatlakoztatás és a használat során fennáll-e áramütés veszélye, ezenkívül a sütők biztonságos felépítését és a megfelelő figyelmeztető jelöléseket is vizsgálták. A modellek elektronikai szempontból kivétel nélkül megfeleltek az előírásoknak.
A termikus biztonsági vizsgálat az égési sérülések kockázatára összpontosított. A hőmérsékletméréseket a sütők különböző részein egy szobahőmérsékletű helyiségben végezték. A labortechnikusok minden sütési teszt során megmérték a készülék azon részeinek hőmérsékletét, amelyekkel a felhasználók érintkezhetnek (pl. fogantyúk, vezérlőgombok, fedélnyílás stb.). Feljegyezték a mért maximális hőmérsékletet, a mérés helyét és az adott anyagot, amelyből ez a rész készült. Az égési sérülések kockázatát az EN 13732-1 szabvány alapján értékelték. Összehasonlították a mért, maximális hőmérsékletet az EN 60335 szabvány határértékeivel + 25°C környezeti hőmérsékleten (90°C műanyag esetében, 85°C üveg esetében és 70°C fém esetében).
A biztonsági kritérium limitálja az összpontszámot.
Objektív és szubjektív módon is meghatározták a készülékek zajszintjét. Az üres, maximális teljesítményen működő készülékkel szemben, fél méter távolságban mért zajszintet decibelben határozták meg. Ezenkívül 3 szakértő értékelte a zajszint erősségét, jellegét.
Labortesztjeink során számtalan mérést és vizsgálatot elvégzünk. A vizsgált kritériumok pontszámokat kapnak, 0-tól 5-ig tartó skála alapján értékelünk. Minden esetben igaz, hogy 0 a legrosszabb és 5 a legjobb érték.
A vizsgálati paramétereket rendszerezzük, a legfontosabb jellemzőket pedig súlyozzuk, így képzünk egy százalékos értéket, ami végül a termék tesztben elért eredményét mutatja a maximálisan elérhető 100%-hoz képest.
Bizonyos kiemelt kritériumoknál egyéb korlátozásokat is alkalmazunk, amennyiben az elvártnál (küszöb) rosszabb eredményt ér el a vizsgált szempont, az összeredmény sem mehet meghatározott érték fölé. Ebben az esetben a végső százalékos érték nem felel meg a kritériumok súlyozott átlagának. Az értékelést segíti az alábbi táblázat:
Jó tudni, hogy a forrólevegős sütőben készített ételek nem biztos, hogy ugyanolyan ízletesek, mint a hagyományos fritőzben sültek, de a kisebb mennyiségű olajnak köszönhetően biztosan egészségesebbek. Ráadásul ezek a készülékek gyakran többfunkciósak. A sütés mellett grillezni, melegíteni, de akár pizzát vagy éppen süteményt is lehet velük készíteni.
Először is át kell gondolnunk, milyen gyakran fogjuk használni. Ha csak havonta néhányszor, akkor valószínűleg két használat között nem a pulton fogjuk tárolni, ezért érdemes megnézni a modell méretét, súlyát és formáját, hogy könnyen hordozható legyen és biztosan elférjen ott, ahol tárolni szeretnénk.
A másik fontos kérdés, hogy hány ember részére fog általában készülni az étel. Tesztünkben többféle termékkel is találkoztunk, melyekben a maximálisan elkészíthető ételmennyiség a mérési adataink alapján a közel fél kilogrammtól 2,4 kilogrammig terjedt. Ezzel tehát mindenképpen számolni kell a megfelelő darab kiválasztásakor.
Ellenőrzőablak
A sütő praktikus jellemzői közé tartozik az ellenőrzőablak, amely lehetővé teszi a sütési folyamat nyomon követését.
Digitális és manuális időzítők
Minden sütő rendelkezik időzítővel, amely lehetővé teszi, hogy beállítsuk, mennyi ideig szeretnénk használni a gépet, illetve megmutatja, mennyi idő van még hátra a sütésből. Egyesek tekerőgombbal rendelkeznek, amelyet elforgatva állíthatjuk be az időt, de a legtöbb modell digitális időzítővel felszerelt, így egy gyors pillantással is látni, mennyi idő van még hátra.
Hőmérséklet-szabályozás
Segítségével beállíthatjuk, hogy milyen hőmérsékleten szeretnénk sütni. Általában 80°C és 200°C között van erre lehetőség, ami praktikus lehet, ha nagyobb kontrollt szeretnénk gyakorolni az ételek elkészítése felett. Azt tapasztaltuk azonban, hogy a hőmérséklet-szabályozás nem feltétlenül jelenti azt, hogy az ételek jobban sülnek; néhány modell hőmérséklet-szabályozási funkció nélkül sokkal jobban teljesített, mint néhány olyan, amelyikben volt.
Keverőlapát
Egyes modelleket keverőlapáttal szereltek fel, tehát a sütési folyamat során automatikusan mozgatják az ételt. Elméletileg ez biztosítja az egyenletes sütést anélkül, hogy a kosár tartalmát kézzel kellene keverni. Azt tapasztaltuk, hogy néhány esetben ez a funkció nem hatékony. A keverőlapát nagyobb valószínűséggel teszi lehetővé, hogy az étel egyenletesen süljön meg, de ez önmagában a keverőlapát jelenléte miatt egyáltalán nem garantált. A keverőlapáttal ellátott sütők általában a lapát nélkül is használhatók, így a kényesebb ételeket süthetjük anélkül, hogy a lapát feldarabolná őket.
Forgó kosár
A forgó kosár viszonylag ritka újításnak számít. Ugyanúgy működik, mint a fent említett keverőlapát.
Intelligens vezérlés
Az „intelligens” légsütő az, amelyet telefonról vagy táblagépről is vezérelhetünk. Az alkalmazáson keresztül ki lehet választani a használni kívánt funkciót, amelynek megfelelően a sütő az adott hőmérsékleten és ideig süti az ételt. A telefonon lévő alkalmazással nyomon követhetjük a sütési időt, majd a készülék értesítést küld, ha a sütés befejeződött. Ez egy meglehetősen szokatlan funkció, és az általunk tesztelt modellek nem rendelkeznek vele.
Grill üzemmód
Egyes forrólevegős sütők képesek arra, hogy sütés helyett az ételeket grillezzék, ami különösen jól jöhet hús vagy hal elkészítésénél.
Extra rekesz/zóna
Egyes modellek rendelkeznek második rekesszel, amely lehetővé teszi, hogy egyszerre két különböző típusú ételt készítsünk. Ez lehet akár egy extra szint vagy egy kisebb kosár, amely a fő tálba illeszkedik.
Mosogatógépben mosható alkatrészek
A forrólevegős sütőt minden alkalommal el kell mosni használat után, éppen ezért fontos szempont lehet, hogy a különböző alkatrészeket be lehet-e tenni mosogatógépbe. Ideális esetben a kosár/tál, a fedél és a keverőlapát mind mosogatógépben mosható.
Egyre többünket nyugtalanít a PFAS-ok (perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok) rövidítéssel jelölt anyagcsoport jelenléte a különböző fogyasztási cikkekben. Ezek olyan fluorozott vegyületek, amelyeket még mindig némileg rejtély övez, de a róluk ismert információk nem csak a tudósokat és környezetvédőket, hanem a fogyasztói szervezeteket és a felhasználókat is aggasztják.
A PFAS-család számos iparilag előállított anyagot foglal magába, amelyek közül néhány rákkeltő, hormonzavaró, reprotoxikus (termékenységet csökkentő) vagy immunszuppresszív (immunrendszer működését csökkentő). Ezek az úgynevezett „örök vegyi anyagok” nagyon nehezen bomlanak le a környezetben. Gyakorlatilag mindenhol jelen vannak, megtalálhatók a vízben, a talajban, a légkörben és az élő szervezetekben. A hatóságok igyekeznek szabályozni a PFAS-ok használatát, az Európai Bizottság például a 2023/915 számú rendeletében meghatározza a PFAS-ok (és más káros anyagok) maximális szintjét az állati termékekben.
Miért olyan gyakoriak a PFAS-ok, és mire használják őket?
A gyártók azt a tulajdonságukat használják ki, hogy a vizet és a zsírt taszítják, ezért találhatók meg például a textíliák bevonatában vagy a serpenyőkben és sütőedényekben (teflon). A forrólevegős sütők tapadásmentes felülettel is rendelkeznek, ezért feltételezhető, hogy a legtöbbjük tartalmaz PFAS-t. Sajnos nem találkoztunk olyan termékkel, amelynél a gyártó egyértelműen feltüntette volna ezek jelenlétét vagy éppen hiányát.
Amíg az edények felülete nem karcolódik, addig nem kell feltétlen aggódnunk. A forrólevegős sütők nem érik el azt a hőmérsékletet, amelyen a PFAS-ok felszabadulnak (jellemzően 250 °C felett), így a PFAS-oknak való kitettség kockázata alacsony. A probléma elsősorban a gyártás és az ártalmatlanítás során merül fel, ahol ezek a vegyületek a környezetbe kerülhetnek.