VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Milyen beépíthető sütőt vegyek?

Ritkán vásárolunk sütőt, leginkább egy új lakás berendezésekor nézünk szét a piacon, vagy amikor az előző javíthatatlanná válik. Most csak a beépíthető sütőkre koncentrálva vesszük végig a különböző típusokat.

Általában adott, hogy gáz vagy elektromos sütő pártiak vagyunk. Az egyre szélesebb körben használt elektromos sütők előnye, hogy jobban tartják a beállított hőmérsékletet, és egyenletesen oszlatják el a meleget, főleg, ha légkeveréses funkcióval is bírnak. Ez utóbbi egyébként már csaknem minden modellben megtalálható. A beépített gázsütők hőmérséklete nem szabályozható olyan pontosan, és a piacon sincs belőlük túl nagy választék.

A beépíthető elektromos sütőknél maradva, azzal fixen számolhatunk, hogy gyárilag általában 60 cm szélesek (sokszor pár cm-rel keskenyebbek, hogy könnyen beépíthetők legyenek), magasságuk pedig az alábbiak szerint alakul.

A legnagyobb választékot az egy sütőteres, hagyományos sütő- és grillfunkcióval is rendelkező beépíthető sütőkből találhatsz a piacon, amelyek általában 60 cm magasak és könnyen beépíthetők a pult alá vagy szemmagasságba is a konyhában. Áruk széles skálán mozog, a legolcsóbbak már akár 40 ezer forinttól elérhetők, de egy prémium kategóriás modellért több mint félmillió forintot is elkérnek. A klasszikus verzión kívül léteznek a szintén egy sütőteres és 60 cm magas, de kétféleképpen nyitható ajtóval felszerelt sütők („dual cook” néven is megtalálhatók): a sütőteret megoszthatod, az alsó és felső térben egyszerre két különböző ételt készíthetsz.

Lényegesen kisebb a kínálat az egymás felé helyezett, két külön sütőrészből álló – más néven dupla, azaz alul normál sütő, felül grillsütővel kínált – modellekből. Ezek nagyobb konyhákba ideálisak, mert kb. 90 cm magasak is lehetnek. A kétrészes sütő főleg a nagyobb háztartásokban hasznos, mivel lehetővé teszi, hogy egyszerre készíts vagy tarts melegen különböző hőfokokon kétféle ételt. Általában a felső részben lehet grillezni, az alsó, nagyobb rész pedig a hagyományos sütő, de egyes modelleknél ebbe is beépítenek grill funkciót.

dupla sütő

Ha kicsi a konyhánk, akkor a megoldás egy olyan beépíthető kompakt sütő lehet, ami alig nagyobb egy mikrónál: mindössze 45 cm magas, és a legtöbb modellben van grill funkció is. Figyeljünk oda, hogy ezeknek a kis modelleknek a szélessége ugyanúgy 60 cm körüli, tehát csak a magassággal tudunk helyet nyerni. Cserébe egyes készülékek akár 48 literes sütőtérfogattal is bírnak, míg a hagyományos 60 cm magas sütőké 56-72 liter között mozog.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a klasszikus beépíthető elektromos sütőket tesztelte.


Képek: Pexels, Freepik
Top
Megszakítás