VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Hogyan tisztítsuk a pára- és szagelszívót?

A munkájukat megfelelőképpen ellátó pára- és szagelszívóknak köszönhetően a főzés során a levegőbe kerülő részecskéket kivezetjük a konyhából, vagy átszűrjük a berendezés szűrőin, s ezek után már tisztított levegő kerül vissza a lakókörnyezetünkbe. Azonban ezen berendezések felületén vagy éppen szűrőin is lerakódnak a szennyeződések előbb-utóbb, ezért a tisztításukról és a szűrők cseréjéről is gondoskodnunk kell, ha szeretnénk megőrizni az elszívó hatékonyságát. Hogy milyen gyakorisággal és hogyan érdemes ezt megtennünk, ehhez adunk néhány tippet.

Vízforralás, olajban sütés, fortyogó, rotyogó ételek. A konyhatündérkedés közben keletkező pára, illetve a levegőbe kerülő olaj- és zsírmolekulák jelentős mennyiségben képesek lerakódni a konyha minden szegletében.

Tudatos Vasarlok Egyesulete paraelszivok tisztitasa, fozes

Ha valaki tapasztalt már ilyet, tudja, hogy ezt a ragadós réteget nagyon nehéz eltávolítani. Aki még nem tapasztalta, járjon utána vagy bízzon bennünk és higgye el, hogy egyáltalán nem jó buli ezt vakarászni a konyhapultról. Többek között pont a zsíros lerakódás megelőzésére használunk pára- és szagelszívót a konyhában, mert az ablak kinyitása sajnos nem elég. Egyes készülékek kivezetik a szabadba a konyhából elszívott levegőt, míg mások átszűrik és keringetik azt. Mindkét típus esetében fontos a megfelelő karbantartás. Mondjuk, mire érdemes figyelni a különböző alkatrészek esetén.

A páraelszívó fém szűrője (zsírfogó)

Sok pára- és szagelszívó valamilyen fém szűrőn keresztül szívja el a főzés során levegőbe kerülő részecskéket. Ezeknek a fém hálószerű alkatrészeknek a réseibe hosszútávon bizony lerakódik ez meg az, ezért időről-időre érdemes alaposan megtisztítanunk őket. Mivel eltávolítható elemek, amiket a használati kézikönyvben leírt módon ki tudunk venni a készülékből, pusztán meleg víz és valamilyen zsíroldó mosószer segítségével kioldhatjuk belőle a szennyeződéseket. Ha nagyon súlyos esettel van dolgunk, mosogatógépbe is helyezhetjük. A gyakorlatot addig ismételjük, amíg láthatóan el nem távolítottunk minden lerakódást. A tisztítás gyakorisága attól függ, hogy milyen gyakran főzünk. Lehet, hogy havonta is szükség van rá, de lehet, hogy 2-3 havonta is elég. A jó hír, hogy a lerakódások szabad szemmel is jól megfigyelhetőek (általában sárgás színűek), ezért, ha néha bekukucskálunk az elszívó ezen részéhez, látni fogjuk, hogy időszerű-e a tisztítás.

Tudatos Vasarlok Egyesulete paraelszivok tisztitasa, fem szuro

Páraelszívó papír zsírszűrővel

Ezek esetében csak arra kell figyelnünk, hogy rendszeresen cseréljük a papír szűrőt.

A csere gyakorisága itt is a főzési szokásainktól függ. Pár hónaptól kezdve akár egy évig is kitarthat. Kezdetben gyakrabban nézzünk rá, hogy vajon már szükséges-e a csere, amíg ki nem tapasztaljuk, hogy a mi konyhai rutinunk, milyen gyakori papír szűrő cserét igényel.

Szénszűrős páraelszívó

Azon készülékekben találhatunk szénszűrőt, melyek nem vezetik ki a levegőt, hanem átszűrik és visszaengedik a konyhánkba. Legfőbb feladatuk a szagok elnyelése. A gyártók évente 2-4 alkalommal javasolják a cserét. Ha azt tapasztaljuk, hogy kevésbé hatékony már a szagok ellen, az egyértelmű jele annak, hogy a szénszűrőnk cserére szorul.

Rozsdamentes acél borítású páraelszívók

Acél borítással gyakran találkozhatunk pára- és szagelszívók esetén, sokszor ezen a felületen is lerakódnak a kipárolgó olajos, zsíros részecskék. Ragacsos és ujjlenyomatos lesz, ami kevésbé csinos hatást kelt. Fontos a rendszeres tisztítás, hogy elkerüljük a nagyon makacs lerakódások kialakulását, amit már csak durva dörzsöléssel távolíthatunk el. Ne használjunk olyan eszközöket (pl. a szivacsok dörzsi része), melyekkel karcolhatjuk ezt az érzékeny felületet. 

Itt is beválik a jó öreg szódabikarbóna és ecet keveréke egy-egy arányban. Bizonyosodjunk meg róla, hogy a szódabikarbóna feloldódott az ecetben (így is elkerülve a felület karcolásának lehetőségét) majd finoman, puha szivaccsal vagy ronggyal távolítsuk el a lerakódást. Ne körkörös, inkább egyenes mozdulatokat használjunk.

Tudatos Vasarlok Egyesulete paraelszivok tisztitasa, rozsdamentes acel

Mi a teendő a páraelszívók lámpaborításával?

A legtöbb készülék beépített fényforrással rendelkezik. Mivel ezek leginkább közvetlenül a főzőfelület felett helyezkednek el, könnyen lerakódik rajtuk is minden földi jó. Jó esetben a lámpák borítása eltávolítható, ezért távolítsuk is el rendszeresen egy alapos tisztítás erejéig. Ha kellő gyakorisággal végezzük, ennek is elég lesz egy kis meleg, szappanos víz, hogy leoldódjon a zsírréteg.

A megfelelő pára- és szagelszívó kiválasztása és annak rendszeres karbantartása esetén hosszú ideig elkerülhetjük a főzés során keletkező szennyeződések lerakódását a lakóterünkben. Arról nem is beszélve, hogy a könnyen penészesedő lakásokban már pusztán a páraelszívással is sokat segítünk magunknak.

Hogy a saját prioritásainknak megfelelően, melyik lehet a számunkra legmegfelelőbb  termék, abban segít az erre vonatkozó tesztünk.


Forrás: which.co.uk; canva.com
Top
Megszakítás