VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

VIP teszt: jobb a kerámia kés mint a rozsdamentes acélpengés?

Sokféle kés sorakozik a polcokon. De melyiket érdemes hazavinni magunkkal, ha nem egy „specialistát” keresünk filézéshez, vagy tortavágáshoz, hanem egy olyan kést, ami mindent vág, ami a deszkán elénk kerülhet. 12 konyhakést teszteltünk.

Mi a különbség a szénacél, rozsdamentes acél és a kerámia penge között?

Többnyire szén-acél, rozsdamentes acél és kerámia késekkel találkozunk a boltokban.

Mindegyiknek van előnye és hátránya is:

  • szén-acél penge: Könnyebb élezni mint a rozsdamentes acélt, viszont gyorsabban rozsdásodik.
  • rozsdamentes acél penge: Kevésbé korrodálódik, viszont nehezebben élezhető.
  • kerámia penge: Nem kopik könnyen, és nem befolyásolja az étel ízét. Hátránya, hogy törékenyebb az anyaga, ezért puhább ételek előkészítéséhez javasolt, és fokozottan ügyeljünk arra, hogy ne ejtsük le kemény padlóra.

Tippek vásárláshoz és használathoz

  • Vedd kezedbe a kést vásárlás előtt, egyesek a nehéz, mások a könnyebb késeket kedvelik. Fontos, hogy a kés nyele is „kényelmes” legyen.
  • A sima pengéjű kések hamar életlenné válnak, így fontos a rendszeres élezés. Ehhez általában elegendő egy otthoni késélező, de a kerámiakések élezését jobb, ha szakember végzi.
  • Ha mosogatógépbe teszed a kést, ügyelj arra, hogy ne érintkezzenek más evőeszközzel, edénnyel vagy üveggel. A kés pengéje könnyen sérül, tompul, ha más anyaghoz csapódik. A jobb késeket ajánlott inkább kézzel mosogatni.
  • A fa nyelű késeknél ügyelj arra, hogy ne legyen sokáig nedves a nyele, tisztítás után minél előbb töröld meg.

12 konyhakést teszteltünk

A tesztünk során olyan konyhakéseket vizsgáltunk meg, amelyek egy átlagos háztartásban is megtalálhatóak. A tesztben szerepeltek szénacél, rozsdamentes acél és kerámia kések. Közös jellemzőjük, hogy kb. 20 cm-es hosszú, sima pengével rendelkeznek.

Azt vizsgáltuk, hogy milyen könnyű a használatuk, mennyire kemény a penge, milyen jól vág élezés előtt és után. Egy késnél az is fontos szempont, hogy tartós darab legyen, sokáig bírja a strapát. Ezért azt is teszteltük, hogy mennyire ellenálló a kés pengéje és a nyele, milyen könnyen korrodálódik, és eltörik-e ha véletlenül leejtjük a kemény padlóra.

Ingyenesen elérhető teszteredmény: Letölthető pdf. ITT!

Kép: Freepik
Top
Megszakítás