VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Robotporszívó felmosás funkcióval – melyek a legfőbb előnyei és hátrányai?

Robotporszívó

“Helyettem felporszívózik? Hogy mi? Fel is mos? Na jó. Az se érdekel mennyibe kerül, kettőt kérek!” Annak a lehetősége, hogy a házimunka egy részét valaki vagy valami levegye a vállunkról, nagyon csábító. Ezért adunk hálát minden nap az olyan gépeknek, mint a mosógép, a mosogatógép vagy a robotporszívó. S ez utóbbiból már olyat is találhatunk a boltokban, ami nem csak felporszívózik, hanem még fel is mos. Nézzük meg közelebbről mire is képesek ezek a termékek! Az előnyeit már sejtjük, vajon hátrányokkal is számolnunk kell? Mire figyeljünk oda, ha ilyen gépet szeretnénk? Csak jól hangzik, vagy valóban megéri az árát? Lássuk!

Mi a felmosás funkcióval rendelkező robotporszívó működési elve?

Ezek a termékek egy rakás érzékelőt használnak az otthonunkban való navigáláshoz, és virtuális térképeket készítenek a pontos manőverezés érdekében. Jó esetben erős szívóerővel először megtisztítják a terepet s eltüntetik a morzsákat, szöszöket, port. Majd felmosás módban tulajdonképpen egy nedves felmosóronggyal áttörlik a padlót. Hogy milyen hatékonyan, az már termékenként változó. Mint ahogy az is, hogy milyen beállítások és extra funkciók állnak a rendelkezésünkre a testre szabáshoz, mellyel például a tisztítás erősségét vagy a csendességi fokozatot lehet állítani. Egyes típusokat pedig alkalmazáson keresztül is irányíthatunk.

A felmosás funkcióval rendelkező robotporszívó előnyei

Erről bizony vannak fantáziáink. Nézzük mi a valóság.

Időtakarékosság

Ó, igen! Mindenhova rohanunk. Nincs elég időnk. S ez a gép azt mondja nekünk, hogy elvégzi helyettünk a piszkos munkát, hogy nekünk ne kelljen, hanem helyette pihenhessünk rohanhassunk valahova. Akármire is használjuk az így nyert időt, tény, hogy ajándékba kapott plusz percek. Ha önürítő állomással rendelkező verziót választunk, el is felejthetjük, hogy van egy robotporszívónk a házban. A karbantartás is minimális idő- és energiabefektetést igényel, s több típus értesítést is küld róla, ha alkatrészcserére vagy karbantartásra van szüksége.

Tisztább, higiénikusabb otthon

A kettő az egyben robotporszívók legnagyobb előnye a rendszerességben rejlik. Néhány kivételtől eltekintve nem a leghatékonyabban porszívózó vagy felmosó készülékek, mégis mivel rendszeres időközönként végzik a tevékenységüket, egy alap tisztaságot és higiénikus környezetet lehet velük fenntartani. Allergiásoknak még az átlagosnál is hasznosabb lehet.

Kényelem

Ha olyan típust választunk, amelynek az állomása önállóan elvégez több feladatot is (töltés, tartályürítés, vízzel való feltöltés, feltörlő kend tisztítása, szárítása) anélkül, hogy be kellene segítsünk neki, akár hetekig is megfeledkezhetünk az ezzel kapcsolatos teendőinkről. Arra is odafigyelhetünk, hogy az általunk választott terméken legyen csendes funkció, s akkor az otthonról végzett konferenciahívásokba se zümmög bele. Éjszakára is beprogramozhatjuk, ha nem szeretnénk, hogy napközben lábatlankodjon körülöttünk. S akár távolról is irányíthatjuk alkalmazáson keresztül az erre alkalmas felmosós robotporszívónkat. Mi ez, ha nem kényelem?

Integrálható okos-otthon rendszerekbe

Ha már annyit emlegetjük az alkalmazásokat. a haladók okos-otthon rendszereikbe is könnyen integrálhatják a robotporszívójukat. Persze előtte tájékozódjunk róla, hogy kínál-e ilyen lehetőséget a termék. Ma már az Amazon Echo, a Google asszisztens, vagy az Apple Siri szolgáltatásának köszönhetően akár hangutasításokkal is irányíthatjuk a gépeket, így akár az idősebb korosztály számára is elérhetővé válik ez a luxus, ha egyébként már nem szívesen merülnek el az alkalmazások és okostelefonok világában.

A felmosás funkcióval rendelkező robotporszívó hátrányai

Bizony ilyen is van.

Az ár

No igen. Lehet, hogy mégsem kérek rögtön kettőt, egy is elég lesz. Ugyanis ez az önjáró, 2in1, okos funkciókkal teli termék drágább, mint egy hagyományos porszívó és egy felmosó szett. Mégis, tekintve, hogy sok időt spórolhatunk ezzel a kütyüvel, hosszú távon megérheti az árát a fent felsorolt előnyöket tekintve.

Karbantartás

Egyes típusok már rengeteg mindent önjáróan elvégeznek, viszont mivel ezek gépek, időről-időre szükségük van egy kis figyelemre, hogy gördülékenyen végezzék a munkát, s minél hosszabb legyen az élettartamuk. A porszívó tartályt időnként üríteni kell, a víztartályt feltölteni, esetleg a szűrőt cserélni, gondoskodni a felmerülő elektronikus hibákról, vagy éppen a stabil internetkapcsolatról. Ha a gép nem szárítja meg a felmosórongyot, akkor azt is nekünk kell intézni, hiszen, ha otthagyjuk nedvesen, az kitűnő táptalaja különböző kórokozóknak, ráadásul beposhad, büdös lesz. Az okos készülékek esetében arról se feledkezzünk meg, hogy letöltsük az érkező frissítéseket. A pótalkatrészek költsége jellemzően magasabb, mint egy hagyományos porszívó esetében, ezért is érdemes elkerülnünk a nagyobb bajt.

Lehet, hogy jó ötletnek tűnik néha ezt-azt beleönteni víztartályba (például ecetet), mégsem javasoljuk. Szigorúan tartsuk be a gyártó által javasolt utasításokat, ha nem szeretnénk gyorsan búcsút inteni frissen szerzett legjobb barátunknak.

Önjáróak, de mégsem

Előfordul, hogy ezek az önjáró masinák azért be-be szorulnak egy-egy bútor alá, megállítja őket egy küszöb vagy nem tudnak megbirkózni egy vastag szőnyeggel. A széthagyott ruhadarabokról, cipőfűzőkről, töltőkről, kisállat- vagy gyerekjátékokról nem is beszélve. Ilyenkor előfordul, hogy szükségük van egy kis segítségre, hogy kikeveredjenek a kalamajkából, s ha éppen nem vagyunk a közelben, annyi a takarításnak. Típusa válogatja, hogy melyik mennyire érzékenyen tudja feltérképezni a környezetét és elkerülni a lehetséges akadályokat.

Tisztítási hatékonyság

A már említett alaposság hiányán túl még azt is el kell fogadnunk egy felmosós robotporszívó esetében, hogy vannak helyek, melyeket nem fog tudni takarítani. Például a lépcsőt. Az sem mindegy, hogy a termék, amit választunk, mennyire hatékonyan küzd meg egyszerre keménypadlón való tisztítással és szőnyeg porszívózással. Illetve, képes-e megkülönböztetni, hogy éppen hol jár, és ahol nincs rá szükség, ott nem kezd el felmosni, vagy erre nekünk kell odafigyelnünk és elkerítenünk azt a területet, ahova éppen nem szeretnénk, hogy bejusson porszívózó-felmosó üzemmódban. Tehát tény, hogy időt takarítunk meg vele és rendkívül kényelmes megoldás, viszont arra ne számítsunk, hogy ha beszerzünk egy ilyet, akkor soha többé nem kell a kezünkbe fogjuk a porszívócső végét vagy éppen a felmosó szettet.

Megéri felmosó funkcióval rendelkező robotporszívót vásárolni?

Egy jól megválasztott darab biztos, hogy sokat segít a mindennapi általános higiénia fenntartásában. Különösen akkor, ha kisállat is van a családban, esetleg kisgyerekek gondoskodnak napi rendszerességgel a kellő koszmennyiség szétkenéséről. Persze, kérdés, hogy van-e olyan fél óra, amikor össze tudjuk szedni az összes csecsebecsét a földről, és biztosítani tudunk kellő időt a segítőnknek, hogy körbejárja a helyszínt helyettünk.

Teszteredményeink hasznos információkkal szolgálnak a számodra legmegfelelőbb felmosó funkcióval rendelkező robotporszívó kiválasztásához.

Forrás: ecovacs.com; goodhousekeeping.com
Top
Megszakítás