VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Hogyan mérd helyesen gyermeked testhőmérsékletét digitális lázmérőkkel?

Lázmérés

A bölcsis, ovis, kisiskolás korú gyerekek mágnesként vonzzák magukhoz a különböző vírusokat vagy éppen bacikat. S mivel az immunrendszerük még éretlen, szülőként gyakran tapasztaljuk, hogy gyermekünknek nehéz megbirkóznia velük, sokszor vagy hosszú ideig betegeskedik. Ilyenkor gyakran kerül elő a lázmérő is. Ma már több típusú létezik, s nem mindegy, hogy melyiket hogyan használjuk a pontos mérés érdekében. A három legnépszerűbb digitális lázmérő típus helyes használatának jártunk utána.

Hogyan mérjük gyermekünk lázát digitális kontakt hőmérővel?

A kontakt lázmérőkkel hónaljban, szájban és végbélben is mérhetjük a testhőmérsékletet. Akármelyik mellett is tesszük le a voksunkat, a mérés előtti 30 percben kerüljük a testhőmérsékletet jelentősen befolyásoló tényezőket, mint például: hideg-meleg zuhany, evés-ivás, séta túl hidegben vagy túl melegben, szaladgálás. Talán ez utóbbi a legnehezebb, hiszen mindannyian láttunk már beteg gyereket, aki látszólag jól van és teljesen aktív.

Lázmérés szájban

Vagyis inkább a nyelv alatt. Ugyanis nem elég szájba venni a hőmérőt. A hőmérő hegyét helyezzük a gyerek nyelve alá. Lehetőleg minél beljebb a nyelvgyök irányába. A gyorsabb és pontosabb mérés érdekében jó, ha csukva van a gyermekünk szája. Élvezzük ki ezt a pár csendes pillanatot. Akár egybeköthetjük egy gyors csendkirály játékkal is.

Lázmérés hónaljban

Még mielőtt mérni kezdünk, töröljük szárazra a bőrfelszínt. A hőmérő hegyét helyezzük a gyerek hónaljába, merőlegesen a testével. A kezével biztosítsuk, hogy fixen a helyén maradjon. Hasznos, ha nem mocorog, sétál mérés közben, mert ha elmozdul a lázmérő vagy lazábban tartja, a mérés közel sem lesz pontos.

Lázmérés végbélben

Ez a módszer kellemetlen lehet a gyermekek számára. Inkább régi, berögzött szokás, mint szükség. Ezért ne is erőltessük, ha nem muszáj. Ha valamilyen okból kifolyólag elkerülhetetlen, könnyítsük meg a hőmérő behelyezését egy zsíros krémmel. A hőmérséklet helyes méréséhez elegendő a lázmérő hegyét körülbelül 1,5, maximum 2 centiméter mélyen behelyezni.

A különböző helyen mért testhőmérsékletek kis mértékben eltérnek, ezt vegyük figyelembe. A hónaljban mért testhőmérséklethez képest a szájban kb. 0.1°C, végbélben pedig 0.5°C-vel magasabb értéket kapunk.

A higiéniára minden esetben figyeljünk. Használat után szappanos melegvízzel vagy gyógyszertári alkohollal mossuk le a hőmérő hegyét. Minden esetben ellenőrizzük a gyártó javaslatait erre vonatkozóan a használati utasításban.

Hogyan mérjük gyermekünk lázát fülhőmérővel?

A fülhőmérők használatának esetében pontos eredményt csak kiegyenesített hallójárat mellett kaphatunk. Ez kicsit macerás lehet, mert kicsit hátrafelé és felfelé kell húzni a fület. Ha fülhőmérővel mérünk, akkor mindkét fülben mérjünk, s a magasabb értéket vegyük figyelembe. Használat előtt mindenképpen olvasd el a gyártó használati utasítását, és annak megfelelően végezd el a lázmérést.

Kényelmes megoldásnak tűnik, ezért sokan kedvelik, de fontos tudni, hogy nagyobb mennyiségű fülzsír, hallójárat- vagy középfülgyulladás esetén nem javasolt ilyen módon a lázmérés, mert téves értéket kaphatunk.

A fülhőmérők megfelelő tisztántartása is fontos, erről ne feledkezzünk meg.

Hogyan mérjük gyermekünk lázát érintésmentes, infravörös homlokhőmérővel?

Ez esetben is fontos, hogy a homlok felszín szabad és tiszta legyen. Ha nedves, nyirkos a gyermek homloka, töröljük meg mérés előtt. A belógó frufrut csatoljuk félre. Ezen túl terméktípusonként eltérhet, hogy pontosan hogyan kell használnunk az eszközt. Van, amelyiket egy pontra irányítva kell tartani a mérés végéig, van amelyiket pedig a homlok egyik oldalától a másikig kell mozgatni. Ezt mindenképp ellenőrizd a termék használati utasításában. Ahogy a pontos homloktól való távolságot is, mert ezen sok múlhat, ha pontos eredményt szeretnél.

Mindig legyen kéznél egy homloklázmérő matrica/csík?

Ne. Ez a homlokra helyezendő kis lapocska színváltozással jelzi a testhőmérsékletet. Azonban egyáltalán nem pontos, már-már esetleges, hogy mit mér. Ezért nem javasolt a használata. Maximum, ha gyermekünk orvosost szeretne játszani, odaadhatjuk neki, ha valamiért ilyen termék keveredett a háztartásunkba és nem tudunk vele mit kezdeni.

Digitális lázmérők tesztünkben kontakt, fül- és homlokhőmérőket is teszteltünk pontossági, megbízhatósági, használhatósági és további szempontok szerint. Több drága darabról is kiderült, hogy egyáltalán nem annyira megbízható, mint amennyire várnánk. S a pár ezer forintos darabok között pedig találhatunk olyat, ami megbízható és végigkísérheti gyermekünk felcseperedését.

Teszteredményeink hasznos információkkal szolgálnak a számodra legmegfelelőbb lázmérő kiválasztásához.

Forrás: which.com, canva.com
Top
Megszakítás