VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Babakelengye lista – alap- és kevésbé alapdarabok

Babakelengye lista

Amint kiderül, hogy kisbabát vár a család, már érkeznek is a barátoktól, ismerősöktől a “Legszükségesebb megvásárolandó dolgok”-at soroló excel táblázatok. Bőven találunk erre szakosodott üzleteket, ahol kényelmesen be tudunk szerezni mindent. Főleg azt, amiről nem is gondolnánk, hogy szükségünk van rá, de ott a boltban sétálva jó ötletnek tűnik. Mi az, ami valóban hasznos, vagy akár kötelező babaváró holmi, s mi az, ami nélkül boldogan fogunk élni akkor is, ha sosem lépjük át vele a házunk küszöbét?

Babakelengye lista – Alapdarabok

Babakocsi

A tökéletes babakocsi választást jó, ha alapos kutatómunka előzi meg. Hiszen várhatóan hosszú ideig, napi szinten használni fogod. Ráadásul jelentős beruházás is, mert általában nem olcsó darabok. Az ideális terméknek nemcsak praktikusnak és kényelmesnek kell lennie a szülő és a gyermek számára, hanem természetesen biztonságosnak is. Akkor is hasznos darab, ha hordozni tervezed a babád, mert a babakocsi segítségével jó kis szabadlevegős szundizást biztosíthatsz neki.

Mi 37 márka 114, a hazai piacon is kapható babakocsiját teszteltük, hogy kiválaszthasd a számotokra legmegfelelőbbet.

Autós gyerekülés

Enélkül ma már el se indulhatsz, ha autóval mennétek valahova. De elsősorban ne azért használd, mert jogszabály írja elő, hanem azért, hogy valóban megvédje a gyerekeket egy esetleges autóbaleset következményeitől. Ezért ebben az esetben a biztonságossága legyen a legfontosabb szempont, utána jöhet minden más.

Hogy melyik a legbiztonságosabb gyerekülés, arra egyértelmű válaszokat adunk terméktesztünkben, több más vizsgált szemponttal egyetemben.

Pelenkázó táska

A pelenkázó táskák praktikus kis darabok. Úgy alakították ki őket, hogy mindennek legyen helye benne, amire szükséged van, amikor útra kelsz a babáddal. Ráadásul kis rendszerező rekeszeket is kialakítanak, hogy ne kelljen sokáig keresgélni. A legtöbbnek része egy lecsatolható vagy kihajtható pelenkázó alátét is, hogy bárhol meg tudd oldani ezt a feladatot. Ha egy jó minőségű táskát sikerül beszerezned, sokáig nyüstölheted, bírni fogja.

Babakád/babatartó

Vitatható, hogy ez mennyire alap darab, mindenesetre nagyon megkönnyíti a babák fürdetését, ha nem kell a kádba hajolgatnunk. A mosdó is alternatíva lehet, de azt elég gyorsan kinövik. A babatartó is egy kényelmi darab. Ugye ez az, amire a babát ráfektethetjük, ültethetjük, hogy egyszerűbb legyen fürdetni. Így tulajdonképpen egy kezünk felszabadul, ami akkor hasznos különösen, ha nincs mindig ott valaki, hogy segítsen fürdetés során. A kisbabás lét önmagában is nagy próbatétel, szóval, ha megkönnyíthetjük magunknak a fürdetési procedúrát ezekkel az eszközökkel, ne legyen lelkiismeretfurdalásunk. Ha pedig már nincs szükségünk rájuk, továbbadhatjuk őket egy másik kisbabás családnak, s így sok mindenkit ki tud szolgálni.

Kiságy/matrac

A megfelelő kiságy és matrac elengedhetetlen ahhoz, hogy kisbabád biztonságosan alhasson. Érdemes kemény matracot választani, amelyet vízálló huzat véd. Fontos, hogy a matrac a kiságynak megfelelő méretű legyen.

Babahálózsák

A babahálózsákok tökéletes környezetet teremthetnek a babák számára. Egy jól megválasztott darabbal nem kell attól tartanunk, hogy izgő-mozgó gyermekünk állandóan kitakarózik alvás közben. A két legfontosabb szempont a megfelelő darab kiválasztásakor, hogy milyen vastag és milyen méretű hálózsákot választunk. A babák mellkasán és a nyaki részén pontosan passzolnia kell a kivágásnak, hogy ne tudjon a pici fejére csúszni a zsák, illetve, hogy hónaljnál ne jusson be a hűs levegő.

Digitális lázmérő

Amit minden szülő igyekszik nagyon időben észrevenni, az az, ha a gyermeke beteg. Kisbabák esetében ez különösen fontos, hiszen még nem tudják egyértelműen jelezni, hogy mi a diszkomfort érzésük oka. Éhesek, szomjasak, a hasuk fáj, vagy éppen leterítette őket egy vírus, és attól érzik magukat kényelmetlenül? Sokat vannak a kezünkben, ezért jó eséllyel érezzük, ha a testhőmérsékletük jelentősen változik. Hogy megbizonyosodjunk az állapotukról, jó, ha mindig kéznél van egy lázmérő. A digitális lázmérők esetében nagyon gyors eredményre számíthatunk, s ez fontos is, hiszen a babák nem arról híresek, hogy sokáig tűrik a lázmérést.

Mi a digitális hőmérők mindhárom típusát – kontakt, érintésmentes, fülhőmérő – teszteltük, s az eredmények azt mutatják, hogy sajnos nem mindegyik megbízható.

Etetőszék

Ez is egy olyan darab, amit éveken át fogunk használni, ezért nem baj, ha körültekintően járunk el a számunkra megfelelő darab kiválasztásában. Legutóbbi terméktesztünk során azt tapasztaltuk, hogy egyik-másik például kifejezetten instabil, ami nem fogja támogatni a nyugodt pillanatainkat, ha egy másodpercre hátat fordítanánk berakni a koszos tányért mosogatóba.

Biztonsági rács lépcsőhöz

Ez sok szülő kedvence és elengedhetetlen kelléke gyermekük felcseperedésének. Ha emeletes házban laksz, valószínűleg igényét érzed majd, hogy beszerezz egy ilyet. Enélkül is megoldható a lépcsős lét, viszont sokkal több odafigyelést igényel.

Babakelengye lista – opcionális darabok, amik hasznosak lehetnek

Bébiőr

Tipikusan kényelmi eszköz, ami nagymértékben növeli a szülő nyugalmát és komfortérzetét, amíg gyermeke alszik. Ha halljuk, vagy kamerás készülékeknél akár látjuk is, ahogy a kisbabánk édesen alszik, nagyobb nyugalommal teszünk-veszünk a másik szobában, a nappaliban vagy a konyhában. Szóval ugyan nem létfontosságú, de valóban hasznos kis kütyü.

Sterilizáló

Erre is külön készüléket tudunk vásárolni, pedig a célra remekül beválik nagyanyáink forróvízben kifőzős módszere is. Persze sterilizáljunk, de nem biztos, hogy ehhez mindenáron szükségünk van még egy gépre.

Baba öböl

Ha gyakran ébred a babánk éjszaka, és jó lenne már aludni egy picit, a baba öböl megkönnyítheti ezt, hiszen jellemzően nyugodtabbak a gyerekek, ha mellettünk tölthetik az éjszakát. Nem alapdarab, de bizonyos élethelyzetekben nagy könnyebbséget jelenthet. Lehet nem fontos már nulladik lépésben beszerezni, hanem elég menet közben, ha úgy látjuk, hogy megkönnyítené a mindennapjainkat.

Babahordozó kendő

Nagyon kényelmes és praktikus darab önmagában, a kötődő nevelés és egyéb szempontok figyelembevétele nélkül is. Ha nagyvárosban élünk, kifejezetten szerethető, hogy nem kell mindenhova nagy, nehezen mozgatható babakocsival vonulnunk. Rengeteg típus elérhető a piacon. Próbáljuk ki az üzletben, hogy melyik lesz számunkra legkényelmesebb darab.

Ételhordozó dobozok

Érdemes ezekből is rendszeresíteni párat. Praktikus és környezetbarát megoldás. Persze az is érthető, hogy nem tudunk mindig házi kosztot adni a gyereknek, s ilyenkor bolti termékek után nyúlunk.

Ha már így teszünk, jó tudni, hogy mely bébiételek a legmegbízhatóbbak.

Naptej

Amire már egészen kiskortól érdemes odafigyelni, az a bőr védelme. S nem csak a káros sugaraktól, de a káros összetevőktől is védenünk kell a gyerekeket.

Ingyenes gyereknaptej terméktesztünk jó útmutató lehet e tekintetben.

Babakelengye lista – opcionális darabok, amik nélkül is szép az élet

Pelenkatároló kuka

Erre sokan esküsznek, de ez egy olyan elem, amit tényleg kihúzhatunk a listáról, ha spórolni szeretnénk. Egy jól záró sima kuka is éppen olyan hasznos, vagy akár rögtön ki is dobhatjuk a kakis pelenkát a kinti kukába. Arról nem is beszélve, hogy hihetetlen mennyiségű extra műanyag szemetet termelünk vele, ugyanis ezek a kukák egyesével csomagolják az elhasznált pelenkákat műanyag zacskóba.

Palackmelegítő

Palackmelegítő? Húha. Akkor már rögtön jöhet egy palackmelegítő-melegítő is. Sose tudni. Lábasba melegvíz, bele a melegítendő palack, aztán jónapot! Jó lesz az a pénz másra is, amit erre költenénk.

Babaétel készítő turmixgép

No hát a haszontalan gépek sorának nincs vége.

Ne hagyd magad csőbe húzni! Természetes, hogy szeretnél mindent megadni a kisbabádnak, de ezt úgy is megteheted, hogy nem veszel mindenből egyet, amit a bababoltokban találsz.

Kezdd a legszükségesebbeknél, és menet közben úgyis tapasztalni fogod, mi az, ami hiányzik a kényelmes mindennapokhoz.

 

Forrás: which.co.uk
Top
Megszakítás