VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Mindenkinek létfontosságú a jó gyerekülés

Mióta világ a világ, a szülők életében a gyerekük jól(l)éte az első. Ez az idők során megannyi formában testet öltött, a XX. század közlekedési forradalma óta pedig külön fókuszt kapott az, hogy az emberek az utakon is biztonságban tudhassák lányaikat és fiaikat. A Tudatos Vásárlók Egyesületének autós gyerekülés tesztje azoknak nyújt segítséget, akik XXI. századi módon szeretnék biztonságban tudni gyermeküket.

Hogyan fogj bele a gyerekülés vásárlásba?

biztonság elég átfogó fogalom, és sokféleképpen el lehet érni. Ha azt is hozzátesszük, hogy a gyerekek fejlődése is igen sokrétű lehet, kirajzolódik: nagyon körültekintő vásárlónak kell lenni az autós gyerekülések vásárlásakor. A tudatosság a saját oldalon indul, mivel mindenekelőtt pontosan tisztában kell lenni a gyermek magasságával és súlyával. Apró tipp, hogy érdemes leszondázni, a vásárlás elején rákérdeznek-e ezekre az információkra a gyerekülést áruló üzletben, mivel minden magára valamit adó árus ezzel nyit a terepen. Ahelyett az eladó helyett, aki ezekre nem figyel, érdemes másikat keresni.

Súlyból magasság felé

Már csak azért is fontosak ezek a számok, mivel a gyereküléseket ezek alapján kategorizálják. Az előző évtizedben történt egy komoly változás ezügyben, mivel a sokáig súlyon alapuló osztályozásról áttértek a magasság alapú kategorizációra és tájékoztatásra. Így az új üléseknél már ez az adat lesz a döntő. Ez az úgynevezett R129-es szabvány, és azon belül az i-size méretezés – ha ezeket látod a termék címkén, jó helyen kutatsz!

Léteznek amúgy ún. “együtt növő ülések” is, ami a nevéhez méltó módon, alkalmazkodik a gyerek növekedéséhez. Ez segít abban, hogy ne kelljen évente új ülést vásárolni, hozzá kell tenni viszont, hogy eleve nagyobb fiúkra és lányokra vannak kialakítva, így csak egy bizonyos kor után “véd az újravásárlástól”, az első időkben még nem lehet használni őket.

Gyerek- és autópróba

Noha az imént említett mérésekkel és szabványokkal már előzetesen is elég tudatosan lehet választani a kínálatból, a gyerekülések kétségkívül nem olyan jellegűek, mint mondjuk egy óra, amit kipróbálás nélkül sem túl rizikós egy webshopból megrendelni. Vásárlás előtt tehát érdemes kipróbálni “élesben” is a kiszemelt gyerekülést, azaz az autó méreteivel felszerelkezve, és magát a lurkót karonfogva, beleültetve. Lehet ugyanis egy ülés papíron megfelelő, meglehet, hogy az adott kocsiba nem illeszkedik jól. A tömérdek autó márka, típus és évjárat miatt ezt lehetetlen volna előzetesen sztenderdizálni.

Nagy a család?

Amennyiben több ülést is be akar tenni az autóba valaki mert több kicsit szállítana rendszeresen, úgy azt is meg kell nézni külön, hogy kényelmesen elférnek-e egymás mellett. Illetve az is megeshet természetesen, hogy noha a szabvány szerint a gyermek méretére szabott egy termék, a valóságban valamilyen úton-módon kényelmetlen számára. Arról pedig minden szülő hosszasan tudna mesélni, hogy milyen az az autóút, amin a gyerekük nem érzi jól magát…

Tesztelj Tudatos Vásárlóként!

A Tudatos Vásárlók Egyesületének gyerekülés tesztje több tucat hazánkban elérhető terméket vizsgált meg, a felsorolt sztenderdek és szempontok szerint.

Nézd meg tesztünket, hogy könnyebben találj egy biztonságos, kényelmes és praktikus gyerekülést!

Kép: freepik.com
Top
Megszakítás