VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Így autózz biztonságosan a gyerekkel

3 pontos biztonsági öv vagy Isofix, esetleg i-Size? Autós gyerekülést keresel, de elvesztél a sok furcsa kifejezés között? Egyáltalán mitől jó egy gyerekülés? Segítünk eligazodni és adunk néhány praktikus tanácsot is, hogy biztonságosabb legyen az utazás.

i-Size modell

A 2013 óta fokozatosan bevezetésre kerülő új szabvány egyik célja az volt, hogy biztonságosabb legyen a babák autóztatása valamint, hogy a gyerek növekedésével ne kelljen olyan gyakran cserélniük a szülőknek az ülést. Amit korábban két üléssel (0 és I) oldottunk meg, most egy termékkel is megúszhatjuk. Születéstől kb. 4 éves korig, 40-105 cm magasságú gyereknél használható az i-Size.

Miközben a bébihordozótól eltekintve a többi gyerekülésnél a szülő dönti el, hogy milyen irányban köti be a gyereket, az i-Size modellekre már szigorú előírás vonatkozik. Ezeket 15 hónapos korig csak menetiránynak háttal lehet bekötni, így elkerülhető, hogy a szülő túl korán ültesse menetirányba a gyereket.

Mivel ebben az életkorban még gyenge a babák nyaka, viszont ehhez képest nehéz a fejük, ha menetiránynak háttal kötjük be, csökkenthető a kockázata annak, hogy egy esetleges ütközésnél a gyerek feje előre majd hátra csapódjon és súlyosan sérüljön a nyak és a gerinc.

Szintén az i-Size ülések előnye, hogy ezeknél kötelező az oldalirányú ütéstompítás, és kötelező az Isofix rögzítés. Ez utóbbi miatt kisebb az esélye, hogy egy balesetnél elmozdul a gyerekülés.

Mit jelent az Isofix? Honnan tudhatom, hogy van-e ilyen a kocsimban?

Ha van Isofix az autóban (a 2014 után gyártott autók mindegyikében van Isofix), érdemes Isofix rögzítésű gyerekülést választani, ugyanis nemzetközi tesztek alapján frontális ütközésnél ezek biztonságosabbak, de sajnos ezek között is vannak, gyengébb, kevésbé megbízható megoldások.

Honnan tudhatod, hogy van-e Isofix a kocsidban? Az Isofix a hátsó ülés háttámlája és az ülés közötti résben lévő kis fémrúd, amihez rögzíteni lehet az Isofixes gyerekülést.

"isofix"

Az Isofix előnye, hogy minimálisra csökken a bekötésből adódó kockázat. Ugyanis a baleseti statisztikák azt mutatják, hogy a gyerekek sérülése leginkább a helytelen övvezetésre, bekötésre vezethető vissza. Az Isofix stabilan rögzíti a gyerekülést, így az ütközéskor nem tud kifordulni, elmozdulni.

Hátránya, hogy csak a szélső üléseknél van, vagyis pont a legveszélyesebb középső helyen, nincs lehetőség Isofixes rögzítésre.

Fontos tudni, hogy nem minden Isofix ülés kompatibilis minden Isofixes autóval. Vásárlás előtt nézd meg a gyártó tájékoztatóját, hogy melyik autótípushoz ajánlják. Az ajánlás azt is jelenti, hogy az adott ülést az adott autótípussal ütközéses tesztnek vetették alá.

Az Isofix hátránya, hogy az ülés kampója könnyen felsértheti a kárpitot, ezért az ülés rögzítésekor érdemes óvatosnak lenni.

Az Isofix ülés önmagában még nem garancia a jó minőségre.

Érdemes megnézni a TVE autós gyerekülés tesztjét, hogy melyik Isofix ülés szerepelt jól az ütközéses biztonsági teszten.

Vannak olyan Isofix ülések, amelyek az autó 3 pontos biztonsági övével is rögzíthetők. Ha több kocsi van a családban és nem mindegyik Isofixes, érdemes ilyen modellt választani, hogy mindegyik kocsiban tudjuk használni ugyanazt a gyerekülést.

12 éves korig inkább gyerekülést mint magasítót használjunk

Amennyire fontos, hogy babák eleinte menetiránynak háttal üljenek, úgy a nagyobbaknál is fontos, hogy 12 éves korig vagy ameddig elérik a 150 cm-es magasságot, háttámlával rendelkező ülésben üljenek. Ha csak magasítót használunk, fennáll a veszélye annak, hogy a biztonsági öv nem illeszkedik megfelelően a testhez, ami egy balesetnél komoly alhasi vagy nyaki sérüléshez vezethet. Ezzel szemben egy háttámlás ülésnél megfelelően tudjuk vezetni a biztonsági övet.

"gyerekülés hogyan használjam"

Csak átugrunk a szomszédba?

Még városon belül, 50 km/h sebességnél is ütközés esetén olyan erők hatnak a testre, mintha negyedik emeletről esne le. Ezért még a legrövidebb útszakaszon, amikor „csak átugrunk a szomszédba”, akkor is kössük be a gyereket.

Ha szétszedhető gyerekülésről van szó, akkor is mindig használjuk a háttámlát és a fejtámaszt is, anélkül nem nyújt elég biztonságot az ülés.

Hogy állítsuk be a biztonsági övet?

Figyeljünk arra, hogy az öv megfelelően meg legyen szorítva, illeszkedjen a testre, de ne legyen kellemetlenül szoros. Akkor áll jól az öv, ha egy vékony kéznyi hely van az öv és a gyerek között.

Télen a vastag kabátot inkább vegyük le, és anélkül kössük be a gyereket, így sokkal stabilabb a rögzítés.

Az öv mindig a vállánál rögzítse a gyereket, ne a nyaknál legyen. Az utóbbi esetben ugyanis hirtelen fékezésnél komoly nyaki sérülést okozhat.

Mivel a gyerekek szeretnek babrálni az övvel, menet közben is ellenőrizzük, hogy minden rendben van-e.

Mikor kapcsoljuk ki a légzsákot?

Ha a bébihordozót az anyósülésre (menetiránynak háttal) tesszük, kapcsoljuk ki annál az ülésnél a légzsákot.

Ha már a nagyobb gyereket ültetjük az anyósülésre menetiránnyal szemben, figyeljünk arra, hogy legyen bekapcsolva a légzsák. Toljuk hátrébb az ülést, hogy a kinyíló légzsák még felfogja a gyereket, de ne teljes erővel találja el.

Mi az a Top tether?

Egyes Isofix üléseknél a felső részen van egy rögzítő öv, amely megakadályozza, hogy üközésnél a gyerekülés előre billenjen. A top tether övvel a kalaptartónál vagy a csomagtartóban erre a célra kijelölt akasztóhoz tudjuk rögzíteni a gyerekülést. Ha a kocsinkban van rá lehetőség, mindenképp használjuk, hiszen növeli a biztonságot.

"top tether"

Univerzális gyerekülés

Ezek a gyerekülések a 3 pontos biztonsági övvel rögzíthetők, a nagyobb gyerekeknél magát a gyereket is ezzel rögzítjük, de van, ahol az üléshez tartozik külön öv, ami a gyereket rögzíti. Előnyük, hogy gyakorlatilag minden kocsiban használhatók, ahol van biztonsági öv.

Hátrányuk, hogy nem mindig elég hosszú a kocsi biztonsági öve az üléshez, ezért vásárlás előtt mindenképp próbáljuk ki.

Cikkünk aljáról letöltheted a TVE 10-es listáját arról, amit mindenképp ellenőrizz indulás előtt, hogy gyermeked biztonságban tudd!

Teszteld, hogy mennyire ismered az autós gyerekülésre vonatkozó hazai szabályokat! Indulhat a kvíz!

Képek: freepik.com, pixabay.com, which.co,uk, consumerreports.com

Letölthető anyagok

checklist TVE_1.pdf

Top
Megszakítás