VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

5 szempont, amire ügyelj a gyerekülésnél

Ahány ház, annyi szokás és ahány helyzet, annyi kihívás arra, hogy egy szülő biztonságban tartsa a gyerekét. Most megosztjuk veletek az 5 legfontosabb dolgot, amire figyelni kell a gyerekülés kiválasztásakor, hogy az autóban mindig biztonságban lehessen a kisgyermek.

Az ülés és a biztonsági öv

A frissen megvett gyerekülést az autóba rögzíteni még csak a kezdet, a gyerkőcöt is biztonságosan el is kell helyezni benne! Ennek a legfőbb eszköze természetesen a biztonsági öv, ha azzal minden rendben van, az már félsiker. Ahhoz, hogy ez így lehessen, mindig ellenőrizni kell, hogy az öv nem tekeredik-e, nem szorítja-e sehol sem a kis utast, illetve maga a csatlakozó a megfelelő helyen van-e az ülés mellett, nem az alá gyűrve.

Előre vagy hátra, piros vagy kék

A kék vagy piros közti választás nem csak a Mátrix filmekben volt kardinális kérdés, hanem a gyerekülés tekintetében is az. A biztonsági öv csatlakozásnál lévő színezés ugyanis komoly jelentőséggel bír: pirossal az előre néző ülések, kékkel pedig a hátra tekintők bekötési pontjait szokták jelölni. Ahhoz, hogy a gyerekülés megfelelő védelmet biztosítson, ezeken a pontokon mindenképp át kell mennie a biztonsági övnek.

A gyerekülés és a KRESZ

Ha a magyarországi közlekedést nézzük, az alapvető hüvelykujjszabály szerint a 150 centiméternél kisebb gyerekeket valamiképp pluszban biztosítani kell: babahordozóval, gyereküléssel vagy ülésmagasítóval. Utóbbi kettő azért kiemelt fontosságú, mert velük lehet elérni azt, hogy a biztonsági öv ne a gyerekek nyakát szorítsa, hanem a vállára ereszkedve tartsa a felsőtestet.

Mikor nincs már szükség a gyerekülésre?

Ezzel kapcsolatban sok egymásnak ellentmondó információ és tévhit kering, az igazság pedig sokaknak meglepő lehet. A KRESZ szerint gyerekülés szükségességének időtartamát ugyanis az életkor és a magasság is meghatározza: a hátsó ülésen 135 centiméter fölött, 3. életévét már betöltött gyerek utazhat gyerekülés nélkül, ha az üléshez beszerelt biztonsági övvel – testméretéhez igazodóan – biztonságosan rögzíthető. Ha nem tudjuk megfelelően rögzíteni, mindenképp használjunk ülésmagasítót!

Az anyósülésen pedig 3 év és 150 centiméter felett nem kell már használni gyerekülést (itt is igaz a biztonságos rögzítés ülésmagasítóval vagy anélkül). Ez alapján egy hamar megnyúlt alsó tagozatos srácot már nem kell beletuszkolni az ülésbe, viszont figyelni kell arra, hogy a mélynövésűek esetében hosszabb ideig alkalmazni kell.

Uniós szabályozás

Ha már az “ahány ház, annyi szokás” szófordulattal kezdtük a cikket, az utolsó körben arról írnánk röviden, hogy mire kell odafigyelni, ha átlépjük Magyarország határait, gyerekestül és gyerekülésestül. Szerencsére az itthoni szabályozás az EU előírásainak megfelelően készült, ami így a kontinens nagy részére is érvényes passzusokból áll:

  • gépkocsiban a 135 cm-nél alacsonyabb gyerekek a testméretüknek megfelelő gyermekbiztonsági rendszerben kell utazniuk
  • a 135 cm-nél magasabb gyerekek használhatnak felnőtt biztonsági övet
  • hátrafele néző gyerekülést kizárólag abban az esetben tehetünk az anyósülésre, ha a légzsákot kikapcsoltuk vagy eleve nincs légzsák az autóban (ez Magyarországon is igaz!)

Szerencsére az Európai Unióban úgy, mint Magyarországon az R44/R129-es szabvány szerinti ülés használható. Az erre vonatkozó matricát általában az ülés alján vagy hátulján találod.

EUs gyerekülés szabályozás

A legtöbb uniós országra igaz, hogy a taxi hátsó ülésén utazó gyereknek nem szükséges gyerekülés használnia, még akkor sem, ha súlya vagy magassága alapján egyébként még kötelező lenne. Ez alól például Németország kivétel, ott azoknak a gyerekeknek, akik 150 cm-nél alacsonyabbak vagy 12 évesnél fiatalabbak, kötelező az autós gyerekülés használata taxiban is! Utazás előtt mindenképp érdemes erről is tájékozódni.

Innen letöltheted a TVE 10-es listáját arról, amit mindenképp ellenőrizz le indulás előtt, hogy gyermeked biztonságban tudd!

Ha még olvasnál a gyerekkel való biztonságos autózásról, akkor ebből a cikkünkből többek között a biztonsági öv beállításról, Isofix-ről, Top tether-ről, i-Size-ról tájékozódhatsz.

Teszteld, hogy mennyire ismered az autós gyerekülésre vonatkozó hazai szabályokat! Indulhat a kvíz!

Úgy érzed, a cikkeinkből megtudtál mindent, amit tudni érdemes a gyerekülésről? Akkor nézd meg a Tudatos Vásárlók gyerekülés tesztjét, melyből kiderül, hogy melyik típusok a legmegbízhatóbbak – hiszen ha valamiben, akkor ebben nem szabad kompromisszumot kötni!

Képek: Which, Freepik
Top
Megszakítás