VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Ugye te nem így szoktál vasalni? – 9 dolog, amit ne tegyél!

Most nem a feketeöves vasalókhoz szólunk. Ők, ha szeretnének, szóljanak hozzánk, várjuk tőlük a további tuti tippeket! Mi most inkább nektek hoztunk néhány praktikát. Nektek, akik vasalnak, ha éppen nagyon muszáj, de egyébként nem keresik a lehetőséget, hogy egy újabb lepedőt, inget, vagy zoknit vasalhassanak tükörsimára. Nektek, akik szeretnék minél gyorsabban letudni ezt a „kinek jutott ez eszébe?” házimunkát. Néhány praktikus tippet találtok ebben a cikkben, amelyek segíthetnek, hogy ne legyen egy soha meg nem szűnő vasalásra váró ruhakupac a szoba sarkában.

Az alábbiak közül te is csinálod valamelyiket? Akkor nem csoda, hogy a szükségesnél hosszabb ideig tart végezned a vasalással, vagy az eredmény elmarad az elvárások mögött.

1. Mindenhez ugyanazt a hőmérsékletet használod

Ha rendszeresen nézel szembe egy nagy halom vasalnivalóval, előfordulhat, hogy nem akarod túlbonyolítani, ezért beállítod közepes hőfokra a vasalót és reméled a legjobbakat. Ez lehet, hogy bizonyos esetekben működik is. Azonban a ruháknak nem véletlenül van kezelési címkéjük. Ha csak úgy találomra állítjuk be a vasalási hőmérsékletet, akkor vagy nem lesz eredményes a munkánk és bosszankodhatunk, hogy hiába álltunk a deszka fölött annyit, vagy túlpörköljük azt a drága anyagot, s a kedvenc rucinknak annyi.

Válogasd szét ajánlott vasalási hőmérséklet szerint a ruhákat. A hőmérséklet beállítása után mindig várj pár percet mielőtt vasalni kezdenél. Így a vasaló kellőképpen felmelegedhet vagy lehűlhet.

Nem szükséges vagyonokat költened egy jó vasalóra. Vess egy pillantást a gőzölős vasalók terméktesztünkre, hogy kiválaszthasd ár-érték arányban a számodra legmegfelelőbbet.

2. Túlszárítod a ruhákat

Szinte lehetetlen eltűntetni a gyűrődéseket, ha a ruhák csontszárazak. Ha még enyhén nedves ruhákat vasalsz, sokkal gyorsabban végzel majd a melóval, és több időd marad valami olyasmire, amit szívesen csinálsz.

A vékony anyagból készült ruhákat (például ingruhák) akár egyenesen a mosógépből kivéve is vasalhatod. Arra figyelj, hogy vasalás után tedd egy vállfára amíg teljesen megszárad, hogy ne gyűrődjön meg a vasalást követően.

Amennyiben szárítógépet használsz és van nedvesség érzékelő funkciója, érdemes használni, és vasalásra készre szárítani a cuccokat, vagyis picit nedvesen hagyni a teljesen szárazra szárítás helyett.

Hogy ne menjen rá inged-gatyád egy jó szárítógépre, nézd meg terméktesztünkben, hogy melyik pénztárcabarát verzió teljesít jól.

3. Nem használod a vízpermet gombot

Ha nincs lehetőségünk azonnal mosás, vagy nedvesre száradás után vasalni a ruhákat, akkor használjuk bátran a vasalón a vízpermet gombot! A legtöbb vasalón találunk ilyet, legalábbis a gőzölős vasalókon minden bizonnyal. Jobb híján pedig egy vízpermetező is megteszi.

Használhatsz keményítő spray-t is a ruháidhoz. Egyszerűen oldj fel egy evőkanál kukoricalisztet két csésze vízben, majd ezt töltsd a permetező palackba. Ez egyébként a vasaló talpát is tisztán tartja.

4. Vasalás után azonnal felveszed a ruhadarabot

Mikor végre sikerül szépen kivasalni az aznapi ruhánkat, nagyon nagy a csábítás, hogy azonnal magunkra öltsük és tündököljünk benne. Viszont jobb, ha egy picit visszafogjuk magunkat és legalább 5 percig lógva vagy kiterítve hagyjuk. A frissen vasalt ruhadarab ugyanis könnyen újra gyűrött lesz. Megéri kivárni azt a pár percet, ha már végigküzdöttük magunkat a vasalási folyamaton.

Próbáld kerülni a vékony fém vállfákat, inkább vastagabb, fa vállfát használj. A vékony fém típusúaknak köszönhetően a ruhák idővel beráncosodhatnak a válluknál.

5. A legnehezebben vasalható anyaggal kezded a vasalást

Véletlenszerű sorrendben vasalni a különböző anyagtípusokat időigényes módszer. Ha kampányszerűen szoktál vasalni, érdemes szánnod rá egy kis időt, hogy rendszerezd a felgyülemlett vasalnivalót vasalási hőfok szerint. Ezzel időt spórolhatsz, mert nem kell közben majd mindig szünetet tartanod, amíg várod, hogy a vasaló felmelegedjen vagy éppen lehűljön. Kezd a folyamatot a legalacsonyabb hőmérsékleten vasalandókkal és fokozatosan haladj az egyre melegebb vasalót igénylő darabok felé.

Ökölszabályként használhatjuk, hogy a kényes ruhadarabokat, a műszálakat és a selymet alacsony hőmérsékleten, a gyapjút közepesen, a lenvászon és a pamut anyagokat pedig magas hőmérsékleten vasaljuk.

6. Nem fordítod visszájára a ruhadarabokat vasalás előtt

Elkerülendő, hogy bosszantó vasalónyomokat égess a ruhád felszínére, lehetőség szerint mindig fordítsd ki a ruhákat. Akár már mosáskor is megteheted ezt a lépést. Így késlelteted az anyag színének kopását is.

Ha olyasmit vasalsz, amit nem lehet kifordítani, vagy simán csak nincs időd rá, akkor még mindig használhatsz egy tiszta párnahuzatot, vagy bármilyen tiszta anyagdarabot, amin keresztül vasalva biztosíthatod, hogy ne kapjon túl sok direkt hőt a vasalt ruhadarab.

7. A nagy textíliákat hagyod lelógni a földre

Az asztalterítőkkel, függönyökkel nem könnyű megküzdeni. Ha már egyszer sikerül ráncmentesre vasalnunk, ne rontsuk el azzal, hogy hagyjuk lelógni a földre és össze-vissza gyűrődni újra. A folyamatot azzal segíthetjük, ha például odakészítünk egy-két széket a vasaló mellé, s a már kivasalt részeket szépen ráhajtogatjuk, amíg a még gyűrött részt vasaljuk.

Akár egy nagy asztalon (például ebédlőasztal) is vasalhatjuk a nagyobb textíliákat. Csak arra figyeljünk, hogy terítsünk kellően vastag törölközőt a vasalandó anyag alá, hogy a vasaló hője ne tehessen kárt az asztalban.

8. Körkörös mozdulatokat használsz vasalás közben

Ha így teszel, károsítod az anyagok szerkezetét, könnyebben kinyúlnak és már nem fognak olyan szépen rád illeni, mint eddig. Próbálj inkább hosszanti mozdulatokat használni le-föl, vagy jobbra-balra.

A makacs ráncok esetében, ne próbáld jobban rányomni a vasalót, inkább jusson eszedbe a vízpermet gomb vagy a vízpermetező flakon és használd.

9. Nem tartod kellően tisztán a vasalódat

Az is lehet, hogy szuper vasalási technikád van, de semmire sem mész vele, ha közben nem tartod kellőképpen tisztán a vasalódat. Még a csúcskategóriás gőzölős vasalók is vízkövesednek, ami elkezdhet nyomot hagyni a ruháidon, ha nem figyelsz erre.

Ezért mindig ürítsd ki a vasaló víztartályát, ha végeztél a munkával. Érdemes egy pillantást vetni a kezelési könyvre is, hogy megtudjuk vajon van-e a vasalónknak öntisztító funkciója, vagy komolyabb beavatkozást fog igényelni a rendszeres vízkőtelenítés.

Ha jót akarsz magadnak, akkor rendszeresen tisztítsd a vasalód. Ne várd meg az első tüneteket. Mint például, hogy a vasalás nyomot hagyjon a kedvenc ruhádon.

Legfrissebb gőzölős vasalók és gőzállomások terméktesztünk eredményeit itt találod. Pontosan szűrheted, hogy melyik mennyire jól gőzöl, vagy éppen mennyire egyszerű tisztántartani.

 

Forrás: which.co.uk, canva.com
Top
Megszakítás