VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Gyorséttermi sült krumpli házilag, egészségesebben

Hívhatod bűnös élvezetnek vagy a heti diétád elengedhetetlen részének – mi nem ítélkezünk. Hiszen van valami valóban mennyei a forró, tökéletesen ropogósra sült krumpliban, ami miatt ennek az ízletes köretnek olyan nehéz ellenállni. A gyorséttermi láncok mindegyikének megvan a maga módszere ezeknek az ízletes harapnivalóknak az elkészítésére, de az otthoni verziót jobb, ha rengeteg kalória nélkül egy forrólevegős sütőben készítjük el.

Ha otthon készítjük el az ételeket magunknak, azzal a saját kezünkbe vehetjük az irányítást az egészségünk felett. Ráadásul nem kell lemondanunk semmiről sem, élvezhetjük a ropogós házi sült krumpli ízét is, amit egy forrólevegős sütőben könnyedén el is készíthetünk. Ezek a készülékek egyre népszerűbbek és ma már sok háztartás elengedhetetlen kellékei. Legtöbben azért kedvelik, mert sokféle ételt tudnak benne elkészíteni olaj nélkül, vagy minimális mennyiségű olaj felhasználásával. Ráadásul rövidebb idő alatt végezhetünk is a sütéssel, mint ha hagyományos sütőben készítenénk el az ételt.

Mi is teszteltünk néhány darabot, hogy kiderítsük, melyikben sül a leghatékonyabban a krumpli (a hús, vagy bármi), melyik fogyasztja a legkevesebb áramot vagy éppen melyiket a legegyszerűbb használni. Annyi bizonyos, hogy nem mindegy melyik forrólevegős sütőt választjuk, ha tökéletes sült krumplit szeretnénk.

A termékek teljesítménye széles skálán mozog. Ha kíváncsi vagy melyik termékre számíthatsz ez ügyben, itt tudsz tájékozódni.

Az ízletes házi sült krumpli elkészítésének csak a fantáziánk szabhat határt. Ízesíthetjük fokhagymával, pirospaprikával, rozmaringgal és még sok más fűszerrel, hogy fokozzuk az ízélményt. Meg is osztunk néhány variációt, ha kedvet kaptál, hogy előkapd a forrólevegős sütődet és felvedd a versenyt a KFC, a McDonalds vagy a Burger King sült krumplijával.

fuszerek

Viszonyításképpen egy-egy adag sült krumpli tápértéke az említett gyorséttermi láncokban:

KFC

Kis adag sült krumpli: 80g

204 kcal, 8,8 g zsír

Burger King

Kis adag sült krumpli:74g

200,5 kcal, 9,7 g zsír

McDonald’s

Kis adag sült krumpli: 80g

231 kcal, 11 g zsír

Amit ígérhetünk, hogy otthon a forrólevegős sütődben készült ropogós falatok sokkal kedvezőbb értékeket fognak mutatni. Mutatjuk is, mire számíthatsz. Görgess tovább a receptekért és az otthon készült ropogós finomságok tápérték adataiért.

Rozmaringos sült krumpli

4 adaghoz:

2 nagy burgonya

2 teáskanál olívaolaj

¼ teáskanál só

¼ teáskanál bors

¼ teáskanál cayenne bors

1 evőkanál morzsolt rozmaring (lehetőség szerint friss)

rozmaring

Elkészítés:

A felszeletelt burgonyákat helyezzük fél órára jeges vízbe, majd vegyük ki és itassuk fel róluk a nedvességet egy száraz konyharuhával. Így a keményítő egy része távozik belőle, amitől még ropogósabb lesz az eredmény.

Melegítsük elő a forrólevegős sütőt 200 °C-ra.

Egy nagy tálban forgassuk össze a krumpli hasábokat az olajjal, sóval, borssal és a cayenne borssal.

Majd helyezzük be a hasábokat a kosárba és süssük ropogósra. Meg is forgathatjuk közben, ha szükséges.

Ahogy kisült szórjuk meg rozmaringgal és tálaljuk frissen.

Tápérték egy adagban: 110 kcal, 2 g zsír, 0,5 g telített zsír, 20 g szénhidrát, 3 g rost, 4 g cukor (0 hozzáadott cukor), 2 g fehérje, 200 mg nátrium

Fahéjas sült édesburgonya

4 adaghoz:

2 közepes édesburgonya

2 teáskanál olívaolaj

¼ teáskanál só

¼ teáskanál bors

½ teáskanál fahéj

Elkészítés

Melegítsük elő a forrólevegős sütőt 200 °C-ra.

A felszeletelt édesburgonya hasábokat tegyük egy nagy tálba és forgassuk össze az olajjal, sóval, borssal és a fahéjjal.

Majd helyezzük be a hasábokat a kosárba és süssük ropogósra. Meg is forgathatjuk közben, ha szükséges. S már tálalhatunk is!

Tápérték egy adagban: 110 kcal, 2 g zsír, 0,5 g telített zsír, 20 g szénhidrát, 3 g rost, 4 g cukor (0 hozzáadott cukor), 2 g fehérje, 200 mg nátrium

Bónusz: tele van béta karotin antioxidánsokkal.

Fokhagymás sült paszternák petrezselyemmel

4 adaghoz:

0.5 kg paszternák (hámozott)

2 teáskanál olívaolaj

¼ teáskanál só

¼ teáskanál bors

2 gerezd fokhagyma

2 evőkanál aprított petrezselyem

paszternak

Elkészítés:

A még ropogósabb eredményért pároljuk 3 percig a felszeletelt paszternák hasábokat. Ha lehűltek itassuk fel róluk a nedvességet.

Melegítsük elő a forrólevegős sütőt 200 °C-ra.

nagy tálban keverjük össze a hasábokat az olajjal, a sóval és a borssal.

Majd helyezzük be a hasábokat a kosárba és süssük ropogósra. Meg is forgathatjuk közben, ha szükséges. Félidőben szórjuk rá az apróra darabolt fokhagymát is.

Amint kész szórjuk meg az aprított petrezselyemmel és frissen tálaljuk.

Tápérték egy adagban: 115 kcal, 2.5 g zsír, 0,5 g telített zsír, 21 g szénhidrát, 6 g rost, 5 g cukor (0 hozzáadott cukor), 2 g fehérje, 160 mg nátrium.

Bónusz: rosttartalma a burgonya rosttartalmának a kétszerese.

Ha éppen forrólevegős sütő vásárlása előtt állsz, és szívesen kipróbálnád te is valamelyik receptet, nézz utána terméktesztünkben, hogy melyik lehet a legmegfelelőbb választás a számodra.


Forrás: consumerreports.org, kfc.hu, mcdonalds.hu, burgerking.hu, canva.com
Top