VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Amit érdemes tudni az akkumulátoros fűkaszákról vásárlás előtt

Akár a kertünk rendszeres karbantartásáról legyen szó, akár a hétvégi telekről, a nehezen hozzáférhető helyeken, például a szegélyek mentén vagy gyomos, magas füves részeken szükségünk lesz egy fűkaszára. Hogy az akkumulátoros fűkaszáknak mik az előnyei vagy éppen a hátrányai a többi típushoz képest, ezt gyűjtöttük össze itt egy helyre, hogy könnyebb legyen a választás.

A boltok polcain találkozhatunk benzines és elektromos modellekkel is. Az elektromos típusok vagy kábellel csatlakoztathatóak a hálózathoz, vagy beépített, esetleg levehető akkumulátorral rendelkeznek. A sokféle típus lehetővé teszi, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet. Ha tudjuk, hogy melyiktől, mire számíthatunk.

A benzinesek előnye, hogy általában nagyobb teljesítményűek, ezért könnyebb velük elhanyagoltabb, gyomos, magas füves területeket kezelni. Jó, hír, hogy ma már az akkumulátorosok között is lehet olyat találni, amelyek elég nagy teljesítményűek az ilyen típusú munkához is, viszont esetükben nem kell a benzines verziók zajával számolnunk. További előnye még az akkumulátoros fűkaszáknak, hogy a tápkábel nem gabalyodik a lábunkra, és ha pótakkumulátor is van nálunk, akár órákig vághatjuk zavartalanul a füvet. Persze ezt a kényelmet sem adják ingyen. Az akkumulátoros fűkaszákkal szemben a kábeles, hálózatról működő típusok kedvezőbb áron elérhetőek.

Akkumulátoros fűkaszák

Előnyei:

  • Könnyű velük manőverezni.
  • Akárhol használhatóak.
  • Nagy a választék: elérhetőek kisebb teljesítményű, inkább kerti szegély igazításra való verziók, és komolyabb munkákra való darabok is, amelyek vastagabb szárú gyomokkal és magas fűvel is könnyen boldogulnak.

Hátrányai:

  • Általában drágábbak, mint a hálózatról működtethető, kábeles típusok.
  • Gondoskodnunk kell az akkumulátor feltöltéséről időben. Különben hiába kapjuk elő a sufniból, lemerült állapotukban, nem veszük nagy hasznukat, s van amelyik esetében több óra a töltési idő.
  • Van, amelyik típus nagyon rövid ideig üzemképes egy töltéssel.
  • Az újratölthető akkumulátorok nem tartanak örökké. Előbb-utóbb újat kell majd vásárolnunk. Ezzel is számoljunk a költségeknél.

Hogy melyik típus akkumulátora bírja legtovább, vagy melyiket kell a leghosszabb ideig tölteni, kiderül az akkumulátoros fűkaszák terméktesztünkből.

De nézzük, mire számíthatunk pontosabban:

Mennyibe kerülnek az akkumulátoros fűkaszák?

Mi legutóbb 24 terméket teszteltünk melyek átlagára 16 000 és 124 000 Ft között mozgott.

A legtöbb esetben az ár nem tartalmazza az akkumulátor és a töltő árát.

Ezért erre külön figyeljünk oda a költségvetés tervezésénél. Az ár nem garancia a minőségre vagy a nagyobb teljesítményre. A legjobbak között is található kedvező árú termék. A második helyezett Riwall akkumulátoros fűkasza például 33 000 Ft-os átlagáron kapható. Akkumulátort és töltőt az ő esetében is pluszban kell még vásárolnunk. Viszont egy ilyen gép például már simán felveszi a versenyt a benzines típusokkal, és elbánik a magas fűvel és a gyomokkal is.

Milyen üzemidőre és töltési időre számíthatunk az akkumulátoros fűkaszák akkumulátoraitól?

Az általánosságban elmondható, hogy nagy a szórás. Az általunk legutóbb tesztelt 24 termék üzemideje egy töltéssel 12 és 50 perc között mozgott. Töltési idő tekintetében is változatosak az eredmények: 40-210 perc géptől függően. Egyes modellek ráadásul viszonylag nehéz akkumulátorral vannak felszerelve, ami jelentősen befolyásolja a készülék összsúlyát és a vele való manőverezést. Ezért a gépek súlyát is érdemes megtudakolnunk, pláne, ha nem csak párperces bevetésre tervezzük használni alkalmanként.

Ha kifejezetten nagy területen fogunk dolgozni, esetleg érdemes egy tartalék akkumulátorba is beruháznunk, hogy ne kelljen órákra leállnunk a munkával, ha már egyszer nekiveselkedtünk.

Milyen esetben érdemes mégis a kábeles típust választani?

Csakis olyan esetben válasszunk hálózathoz csatlakoztatható fűkaszát, ha olyan helyen tervezzük használni, ahol állandó áramforrást tudunk biztosítani a gépnek. Ezek egyébként jellemzően gyengébb teljesítményű verziók, leginkább csak egy kis szegélyigazításra valók. Fontos, hogy állandóan tartsuk szem előtt, merre lengedezik a kábel, nehogy egy óvatlan mozdulattal átvágjuk. Láttunk már ilyet.

Az akkumulátoros fűkaszák terméktesztünk eredményeit itt találjátok. Keresztbe-kasul szűrhetitek, és mindent, de mindent megtudtok a gépekről. Jó kertészkedést!

Forrás: which.co.uk, canva.com
Top
Megszakítás