VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Porszívó ABC

Zsákos és nem zsákos darabok. Különböző kapacitások. Energiaosztályok. Cilinder filter. Ismered ezeket a kifejezéseket? Ha nem, akkor porszívó ABC-nkből megismerheted őket!

Az elektronikai eszközökre általánosságban igaz, hogy hajlamosak vagyunk azt gondolni, józan ésszel mindent értünk a felhasználásukkal kapcsolatban. Ez egy pontig igaz is, azon túl viszont érdemes részletesebben belemerülni az egyes jelölésekbe, hogy a legjobb eredményt érhessük el teljesítményben, életciklusban és környezettudatosságban is. Ha pedig hozzátesszük, hogy a porszívó az egészséges élet egyik letéteményese az otthonainkban, még lényegesebbé válik ez a kérdéskör.

Éppen emiatt arra gondoltunk, hogy írunk egy Porszívó ABC-t, amiben a legfontosabb fogalmakat tisztázzuk.

Nézzük milyen szempontokra figyel oda egy Tudatos Vásárló!

Energiacímke

Csakúgy mint a háztartási elektronikai cikkek zöménél, a porszívóknál is egyből, a dobozról megismerhető az energiafelhasználás. Erről a címkéről több fontos információt is leolvashatunk, így a szőnyeges, valamint kemény felületre igaz tisztítási teljesítményt, a zajszintet, a levegőbe visszajutó por mennyiségét valamint az éves energiafogyasztást. Érdekesség, hogy egy uniós szabályozásnak köszönhetően 2017 óta 80 decibelnél hangosabb porszívókat nem lehet kapni, a porszívó max. 1% port bocsáthat vissza a levegőbe, a motor üzemi élettartamának legalább 500 órának kell lennie, és az éves energiafogyasztásuknak 43kWh/évnél kisebbnek lenniük.Ugyanitt szabályozzák a minimális porfelszívást és a gégecső tartósságát is.

Porzsák

Alapvetően a porzsákos, illetve porzsák nélküli modelleket különböztetjük meg. A porzsákos termékek a felszívott szennyeződéseket egy gyűjtőzsákban tárolják, amit rendszeresen cserélni kell. Ezzel szemben a porzsák nélküliek egy külön gyűjtő tartályba irányítják a port. Más néven ciklon porszívónak is hívják őket, mivel működése a ciklonhatásra támaszkodik és a kosz egy többlépcsős szűrőn keresztül ér a tartályba. Ezt viszont minden porszívózás után üríteni kell, így nem arról van szó, hogy egy porzsák nélküli gépet áram alá helyezünk és onnantól kezdve csak tologatni kell az idők végezetéig. Ráadásul ezeknél a mosható szűrőket is rendszeresen tisztítani kell.

Szívófej

Nem minden padlót teremtettek egyenlőnek, a porszívó pedig alkalmazkodik mindehhez. A legjellemzőbb szívófej az univerzális egység (ez a gyors, szokványos porszívózásra megfelelő), az elektromos turbókefe (nagyobb feladatokra például kutya-macskaszőrre), a részszívó (nehezen hozzáférhető és tisztítható helyekre) a parketta valamint a kárpit szívófej.

Teljesítmény

Az elektronikai eszközök esetében jellemzően úgy gondolkodunk, hogy minél nagyobb teljesítményt látunk magunk előtt, annál erősebbnek véljük a gépet. A porszívók esetében azonban ez némiképp fordított, mivel a régi, akár 2200 watton is futó darabok ugyanakkora szívóerővel bírtak mint az újabb, 7-800 watton dolgozó társaik, csak tripla annyi energiát fogyasztottak.

Fontos megjegyezni, hogy a korlátozás a készülékek motorjának maximális áramfelvételére vonatkozik, ami nem azonos a szívóteljesítménnyel (a szívóerő a porszívó fejénél mért erő mértéke).

2014 óta tilos 1600 W-nál, 2017 szeptemberétől pedig 900 W-nál erősebb porszívókat forgalomba hozni, így valószínűleg ilyennel nem nagyon fogsz találkozni.

Ha ezeket az alapokat ismered, akkor már tudatos vásárlóként közelítheted meg a porszívó részleget az üzletekben!

A különböző termékek valós teljesítményéről vonatkozó terméktesztünkből tájékozódhatsz.

Képek: Freepik
Top
Megszakítás