VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Képes-e kiváltani a vezeték nélküli porszívó a hagyományos társát?

Ha kíváncsi vagy, hogyan teljesítenek a vezeték nélküli porszívók a hagyományos vezetékes porszívókhoz képest, akkor jó helyen jársz. Összeszedtük, mik a vezeték nélküli porszívózás előnyei és hátrányai, ami segíthet eldönteni, hogy elég lehet-e önmagában egy vezeték nélküli porszívó lakásod tisztántartásához.

A vezeték nélküli porszívók egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. De vajon megfelelő választás-e egy ilyen készülék minden háztartásba? Mivel könnyűek, ezért tény, hogy egyszerűbb velük körbefutni a lakást és még a vezetékbe sem fogsz állandóan belebotlani. Azonban a tartályuk kisebb és mivel akkumulátorról működnek, nem bírják a hosszabb igénybevételt, ezért nem feltétlen bizonyulnak jó választásnak mindenki számára. Ezen túl még a tisztítási hatékonyságuk is sokszor alulmarad a hagyományos porszívókhoz képest, úgyhogy teljes mértékben nem várható, hogy kiváltsák azokat.

cordless1

Vezeték nélküli porszívók előnyei:

  • Sokkal könnyebbek, mint a hagyományos porszívók.
  • Nem korlátozza a hatótávolságot a vezeték hosszúsága és a dugóaljzatok elhelyezkedése a lakásban.
  • A porszívó kézi egysége praktikus például az autó gyors tisztítására vagy éppen a lépcső porszívózására.
  • Kisebbek, így kevesebb helyet igényel a tárolásuk.

Vezeték nélküli porszívók hátrányai:

  • Fix üzemidővel kell számolni, mivel lemerülés után több óra is lehet, míg újra használatba lehet venni őket.
  • A tartálya kisebb, mint a hagyományos vezetékes porszívóké.
  • Gyakrabban kell tisztítani.
  • A tárolásához szükség lehet fali dokkoló felszerelésére (töltőállomás).

Nézzük részleteiben:

Súly

A vezeték nélküli porszívók nagy előnye, hogy könnyebbek a legtöbb hagyományos vezetékes porszívónál. Átlagosan 3 kg körüliek, míg hagyományos társaiknál ez az érték 7 kg. Éppen ezért sokkal könnyebb velük mozogni is, amire a vezeték nélküliségük még inkább rásegít. Ugyanakkor, ha a mennyezeti sarokból szeretnéd kiporszívózni a pókhálót, erős vállakra lesz szükség és ekkor már az a 3 kg is soknak tűnhet.

Használhatóság

A legtöbb verziónak van falra szerelhető tároló (és egyben töltő) egysége, így könnyen leakasztható egy gyors takarításhoz, szemben a hagyományos porszívóval, amit a szekrény mélyéről kell előkotorni.

cordless2

Üzemidő

A legtöbb vezeték nélküli porszívó üzemideje 20 és 45 perc között mozog. Vannak típusok, amelyekhez adnak tartalék akkumulátort, így akár 60 percig is bírják. Ezek általában azonban drágább modellek. Azt is tapasztalhatod, hogy ha a legerősebb fokozaton használod a készülékeket – például ha sokat használod szőnyegen – az jelentősen csökkenteni fogja az üzemidőt.

Tartály kapacitás

A vezeték nélküli porszívók tartálya átlagosan 0.7 liter, míg a hagyományos vezetékes porszívóknál ez 2.3 liter. Vagyis lehet, hogy gyorsabban és könnyedebben fogsz porszívózni egy vezeték nélküli termékkel, de több időt töltesz majd a tartály ürítésével és a szűrők tisztításával, cseréjével. Ennek elhanyagolásával ugyanis a porszívó veszíteni fog hatékonyságából. Ezért amennyiben allergiával küzdesz, ez nem biztos, hogy a legjobb választás számodra, mivel gyakrabban kell közvetlenül érintkezni a porral.

Tisztítási hatékonyság

Ez az a pont, ahol lehet, hogy csalódnod kell néhány vezeték nélküli porszívóban. Főleg a szőnyegek tisztítása és az allergének visszatartása okoz gondot néhány termék esetében. A legjobb termékek felveszik a versenyt a hagyományos porszívókkal, de bőven akadnak olyanok, amelyek alig szívnak fel valamit.

A vezeték nélküli porszívók átlagosan a por 41%-át szívják csak fel szőnyegekből, míg a hagyományos porszívóknál ez az érték 70%.

A különbség jelentős, úgyhogy érdemes alaposan utánajárni ennek, főleg, ha sok a szőnyeg az otthonodban.

Töltési idő

Ilyen szempontból is széles skálán mozognak a piacon elérhető termékek. Egyesek töltési ideje 1 óra alatt van, míg másoknál akár 10 órát is igénybe vehet. Ez egyáltalán nem elhanyagolható különbség, főleg, ha éppen a takarítás közepén merül le a porszívó. Persze a gyors töltés mit sem ér, ha nem társul hatékony tisztítással. Terméktesztünkből megtudhatod, mely termékek teljesítenek jól a legfontosabb funkciókban és melyekkel lehetsz elégedett hosszútávon.

Összességében elmondhatjuk, hogy a kisebb, szőnyegmentes lakásokban hasznos társ lehet a vezeték nélküli porszívó. Viszont általában drágábbak, mint hagyományos társaik és jellemzően kevésbé hatékonyan tisztítanak.

Ezért jó kiegészítői lehetnek egy hagyományos porszívónak, amikor gyors segítségre van szükségünk, de az alapos porszívózást csak nagyon kevés ilyen típusú termék tudja még kiváltani.

Nézd meg, hogyan teszteltük a vezeték nélküli porszívókat és a hagyományos porszívókat!

Forrás: which.co.uk, canva.com

 

Top
Megszakítás