VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Naptej kisokos: SPF, UVA, UVB, D vitamin

A nap káros sugarai elleni védekezés ma már elengedhetetlen. A fényvédő krémek használata a védekezés egyik alapvető eszköze, csak úgy, mint az árnyékban történő napozás és az egész testfelületet védő ruházat viselése. Hogyan védi bőrünket a naptej? Milyen sűrűn kenjük be magunkat? Megbízhatunk a tartós, csupán napi egyszeri használatot ígérő naptejekben? Mit tudunk a fényvédős nappali arckrémekről? Mit jelentenek a rövidítések a naptejek csomagolásán?

Mit jelent az SPF rövidítés?

Az SPF az angol Sun Protection Factor kifejezés rövidítése, amely fényvédő faktort jelent és egy olyan szám, amely a termék UVB sugarak elleni védelemének hatékonyságára utal. Bőrünknek saját védelmi rendszere van, ezért egy egészséges felnőtt kb. 20 percet tud a napon tölteni leégés nélkül.

A fényvédő faktor azt adja meg, hogy a termék használatával, mennyivel több időt tölthetünk a napon, anélkül, hogy leégnénk.

Mivel ezt több tényező befolyásolja – napsugárzás erőssége, bőrtípusunk, mennyi naptejet kentünk a bőrünkre, milyen gyakran kenjük be magunkat -, ezért téves azt az egyébként elterjedt képletet alkalmazni, miszerint a 15-ös faktorú naptejjel 15-ször 20 percet tölthetünk napon. Az SPF érték inkább a különböző fényvédő készítmények egymással való összehasonlítását könnyíti meg.

Mi az az UVA és UVB?

Az UVA és az UVB a Napból érkező ultraibolya sugárzás két típusát jelenti. Mindkét sugárzástípus kapcsolatba hozható a bőrrákkal, habár a bőr leégését elsősorban az UVB sugárzás okozza. A naptejek általában nyújtanak valamennyi védelmet a bőr korai öregedésével összefüggésébe hozható UVA sugarak ellen is.

A termék csomagolásán feltüntetett UVA logó (az UVA rövidítés egy fekete körben) is arra utal, hogy a termék védelmet nyújt az UVA sugarak ellen.

Mit jelent az UVA logó?

A csomagoláson feltüntetett UVA logó arra utal, hogy a termék megfelel az EU ajánlásának és az UVA sugárzás elleni védelem nagysága megegyezik a termék faktorszámának egyharmadával.

Az UVA sugárzás elleni védelem jelölése a termékeken azonban nem egységes. Némelyiken csillagok (1-től 5-ig) jelzik a védelem nagyságát (például Nagy-Brittaniában a Boots drogéria termékei) és vannak olyan termékek is, amelyeken más országok UVA védelemre vonatkozó szabványrendszerének jelölései találhatóak (például PA+, PA++, PA+++).

Hogyan működnek a napvédő krémek? Hogyan fejtik ki hatásukat?

A napvédő krémeknek a védelmet nyújtó fő összetevők alapján két fajtája van. Az egyiket a fizikai napvédő krémek alkotják, amelyek összetevői védőréteget képeznek a bőrön és mintegy pajzsként verik vissza a káros sugarakat. A naptejek másik csoportjába tartozó kémiai napvédő krémek a bőrben felszívódva fejtik ki hatásukat, elnyelve a káros UVA és UVB sugarakat. Sok olyan termék kapható, amely a fizikai és kémiai napvédők kombinációja.

Megromlanak a naptejek a lejárat után?

Igen. A naptej alkalmazása előtt ellenőrizd, hogy felbontás után meddig használható a termék. A termékek többségének szavatossági ideje a felbontás után 12 – 18 hónap. A terméket ne hagyd kinn a napon, mert a közvetlen napfény és a tartósan magas hőmérséklet csökkenti az eltarthatóságát. Ha a strandtáskádban még a tavalyi krém lapul, lehet, ideje újat keresni.

néni2

Hány faktoros krémet használjak?

Ebben a kérdésben a szakértők véleménye megoszlik. Egyes bőrgyógyászok a legalább 30 faktoros termékeket ajánlják, míg mások csak 15-öset. Ha a bőröd könnyen leég, az a legjobb, ha a magasabb faktorszámú krémeket választod.

Mikor kenjem be magam?

Az időjárásjelentésekben közölt UV index jó támpontot ad, hogy az adott napon szükség van-e naptejre. Az UV index a sugárzás erősségi szintjét adja meg 1-től 9-ig. Ha az érték 1-2 közötti, akkor az UV sugárzási szint gyenge, míg 8 felett már nagyon magas. 3 feletti értéknél már érdemes naptejet használnod, főleg, ha a bőröd könnyen leég.

Magas UV sugárzás nemcsak nagy melegben fordul elő, ezért érdemes az időjárásjelentő honlapokon ellenőrizni az értékeket.

néni

Milyen gyakran kenjem be magam?

Az a legjobb, ha napozás előtt negyedórával bekened magadat. Szakértők szerint kétóránkét érdemes ismételni, illetve úszás után és izzadás esetén hamarabb is szükségessé válhat a krém újbóli felvitele.

Az SPF érték feltüntetése arra szolgál, hogy egy egész napot tekintve, az adott termék használatával mennyivel több ideig tartózkodhatunk a napon, mint anélkül.

Kutatások eredménye alapján a legtöbb ember nem használ megfelelő mennyiségű naptejet ahhoz, hogy a termék ki tudja fejteni a feltüntetett SPF szerinti védelmét. Mindig inkább több krémet használj, mint kevesebbet.

Mennyi naptejet használjak?

Nagyon valószínű, hogy te is kevés naptejet használsz. A WHO az egész testfelületre 35 ml, azaz 7 teáskanálnyi, mennyiséget ajánl (1-et az arcra, a fejre és a nyakra, 1-1 teáskanálnyit a kezekre és lábakra, 1-et a mellkas és 1-et a hát területére).

A kép bal oldala az egész testfelületre használt átlagos mennyiséget mutatja, míg a jobb oldalon az ajánlott mennyiség látható.

naptej mennyiség

A nem megfelelő mennyiségű naptej használata csökkenti a védelem hatékonyságát. Ha az alkalmazott mennyiséget felére csökkentjük, a védelem hatékonysága akár a 2/3-ára is csökkenhet.

A vízálló naptej védi a bőrömet strandolás közben is?

Gyakori, hogy a gyártó azt állítja a termékéről, hogy vízálló. Fontos azonban észben tartani, hogy ez nem jelent valódi vízállóságot. A naptejekre vonatkozó szabályozás a vízálló jelző használatát abban az esetben engedélyezi, ha 40 perc vízben tartózkodás után nem csökken a feltüntetett SPF általi védelem hatékonysága 50% alá. A vízállóság tesztelése ráadásul fürdőkádban, csapvíz minőségű vízben történik, nem pedig uszodai, klóros, vagy tengerparti, sós körülmények között. A nagyobb biztonság érdekében strandoláskor fürdés előtt és fürdés után is mindig bőséges mennyiségű naptejet használj.

A gyerekek számára külön gyerek naptejet használjak?

A gyerekek számára készített termékek kevesebb olyan összetevőt tartalmaznak, amik irritálják a kicsik bőrét. Ne felejtsd el, hogy a naptejek használata a Nap sugarai elleni védekezésben csak az egyik eszköz. Adj a gyermekre teljes testet takaró lenge ruházatot, kalapot vagy sapkát és napszemüveget. Maradj vele mindig árnyékban.

További tippjeinkről a témában ITT olvashatsz.

Milyen naptejet használjak, ha érzékeny a bőröm vagy allergiás vagyok valamelyik összetevőre?

Az érzékeny bőrre kifejlesztett naptejek általában fizikai napvédő krémek, melyek a bőr felszínén pajzsot képezve fejtik ki hatásukat. A kémiai fényvédők felszívódnak a bőrben, ezért gyakrabban okoznak irritációt. A boltokban egyszerűbb az érzékeny bőrűek részére utaló feliratot keresni a terméken, mint a címkén feltüntetett összetevőket tanulmányozni, mivel a kémiai napvédők gyártásához nagyon sokféle összetevő használható.

Miben különböznek a természetes vagy bio naptejek a normál naptejektől?

A természetes vagy bio naptejek rendszerint a fizikai napvédők csoportjába tartoznak. Fő összetevőik a titánium-dioxid vagy cink-oxid, amelyek képesek visszaverni a sugarakat, így azok nem érik el a bőr felszínét. Ezek az összetevők a természetben is előforduló ásványokból készülnek. Amennyiben természetes összetevőkből készült naptejet keresel, mindenképp ellenőrizd, hogy az adott összetevő valóban rendelkezik fényvédő tulajdonsággal.

A napvédős alapozóm megvédi a bőröm a leégéstől?

A fényvédők esetében még a kevés is jobb, mint a semmi, de az általánosan elmondható ezekről a termékekről is, hogy a maximális hatékonyságukat akkor fejtik ki, ha elegendő mennyiséget alkalmazunk belőlük.

Bármely fényvédős alapozóból legalább 2 mg/cm2 (körülbelül 1 teáskanálnyi) mennyiséget szükséges alkalmazni. Ugyanúgy, mint a normális naptejeknél, rendszeresen ismételni kell a felvitelt. Nagy valószínűséggel nem fogod a megfelelő mennyiséget alkalmazni, mivel ez esetben egy 30 ml-es alapozó nagyjából 6 használatra lenne elég. A gyakorlat azt mutatja, hogy csak a fényvédős alapozó önmagában nem nyújt elegendő védelmet a nap káros sugarai ellen.

Naptej használatával is elegendő D-vitaminhoz tudok jutni?

A D-vitamin előállításához kis mennyiségű, közvetlen napfény szükséges. Nyáron, a mindennapi tevékenységeink során elegendő mennyiségű napsugárzás ér bennünket.

A WHO ajánlása alapján 5-15 perces időtartam heti 2-3 alkalommal elegendő.

Legtöbbünk természetesen több időt tölt kint nyáron a napon, ezért a naptejek használatról nem szabad megfeledkezni.

Fontos, hogy a napon töltött idő kellemesen és biztonságosan teljen bőrünk leégése nélkül. Ha naptej nélkül szeretnél a napon tartózkodni, akkor azt délután 15 óra után tedd. Napközben 11-15 óra között a legerősebb a sugárzás, így a bőrégés kockázata is ilyenkor a legmagasabb. Ha ebben az időszakban is a szabad ég alatt vagy, inkább keress árnyékot, vegyél fel szellős, de testet takaró ruhát és használj naptejet.

Azt is fontos tudnod, hogy attól, mert sok időt töltesz a napon, nem lesz extra magas D-vitamin szint a szervezetedben. Az elegendő mennyiség elérése után, a felesleges D-vitamint a szervezeted egyszerűen lebontja.

Jó pár márkát le is teszteltünk, hogy hatékony napvédőt tudj választani saját magad és családod számára.

Képek: which.co.uk, freepik.com, pixabay.com
Ez a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-20/C jelű pályázata keretében készült.
A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. 
Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles.
Top
Megszakítás