A Tudatos Vásárlók Egyesülete az elmúlt években összesen 167 mikrohullámú sütőt tesztelt hogy megvizsgálja a termékek működését melegítés, főzés, kiolvasztás, sütés és grillezés közben, valamint energiahatékonyság és felhasználói élmény szempontjából.

Alapvetően két különböző típusú termék került bele a tesztbe, az egyszerű mikrohullámú sütők, illetve a kombinált, többfunkciós berendezések, amelyek akár a hagyományos sütőket is helyettesíthetik. Ezt a két csoportot ár alapján könnyű megkülönböztetni. A vizsgálatok legfontosabb szempontja a készülékek hatékonysága volt, akár melegítésről, akár kiolvasztásról, akár különböző fajta ételek elkészítéséről volt szó.
A vizsgálatok elvégzésének előfeltétele volt a mikrohullámú szivárgás teszt, amely során mikrohullám sugárzásmérő készülékkel vizsgáltuk a készülékeket az EN 60335-2-25 szabványnak megfelelően. A tesztünkben található készülékek mind átmentek ezen a vizsgálaton, vagyis nem volt határérték feletti sugárzás.
Kiolvasztás
Megvizsgáltuk, hogy a készülékek milyen hatékonyan olvasztják ki a fagyasztott darált marhahúst. Az 500 grammos darált húst a tesztet megelőzően -20°C-ra lefagyasztottuk, majd közvetlenül az üveg forgótányérra helyezve elindítottuk a kiolvasztás (defrost) programot. Ha ilyen funkcióval nem rendelkezett a készülék, akkor a gyártó ajánlása alapján állítottuk be a paramétereket. A kiolvasztást követően 5 perc pihentetés után megmértük a hús hőmérsékletét a tömb belsejében 9 ponton és a felszínén 13 ponton. A pontozás során értékeltük a programidőt, a minimum és maximum hőmérsékletet, az energiafelhasználást. Ha egy teszt során a hús belsejében -2°C alatt, vagy a felszínén 25°C feletti hőmérséklet volt, a készülék nem ment át a teszten.

Kiolvasztás & Főzés
Arra voltunk kíváncsiak, hogy a sütők milyen hatékonyak, ha -20°C-ra fagyasztott lasagnét kell kiolvasztani és megfelelően felmelegíteni. A teszt végén 1 perces pihentetést követően vizsgáltuk az étel belső hőmérsékletét. Ezen kívül az átlaghőmérséklet, az elkészítési idő, az energiafogyasztás, a kinézet, a szaftosság és az íz együttesen adta ennek a szempontnak az értékét.

Grill funkció (pirítós, csirke)
A grillfunkció tesztje során kenyeret pirítottunk és csirkét grilleztünk. A tesztet elvégeztük automata grill programmal (ha volt ilyen) ill. a készülék használati kézikönyvének ajánlása alapján manuális beállítással (ha volt ilyen). A héj nélküli, egy napos fehér kenyér pirításánál vizsgáltuk, hogy a betett kenyér mekkora része és milyen egyenletesen pirul meg, valamint az elkészítési időt és az energiafogyasztást. A grill csirke sütése során azt vizsgáltuk, hogy a készülékek milyen hatékonyak, ha a grill és mikró funkciót kombináltan kell használni. A teszt során 1200 grammos csirkét használtunk, amelyet előzőleg 12 órán át 6°C-on tároltunk. A hús belső hőmérsékletét 2 perc pihentetés után 14 ponton mértük meg. A pontozáskor figyelembe vettük még az elkészítési időt, az energiafelhasználást, illetve azt, hogy a hús mennyire szaftos, és mennyire sült egyenletesre és ropogósra.

Pizza funkció
A teszt során azt is vizsgáltuk, hogy a készülékek mennyire hatékonyak fagyasztott pizza kiolvasztásában és megsütésében. A pontszámba beleszámított az elkészítési idő, a felhasznált energia, a pizza szaftossága, aljának és tetejének színe és állaga is. A tesztet elvégeztük automata pizza programmal (ha volt ilyen) ill. a készülék használati kézikönyvének ajánlása alapján manuális beállítással (ha volt ilyen).

Sütés
Azt is kipróbáltuk, hogy a készülékek mennyire hatékonyak sütemény sütésben. Szobahőmérsékletű alapanyagokat összekevertünk, majd szilikon formába öntve elkészítettük automata sütemény sütő programmal (ha volt ilyen) ill. a készülék használati kézikönyvének ajánlása alapján manuális beállítással (ha volt ilyen). Értékeltük az elkészítési időt, az energiafogyasztást, valamint azt, hogy mennyire kelt meg a tészta, és mennyire egyenletesen sült át, barnult meg.

Melegítés: egyenletesség, idő
A teszt során 190 gramm fehérje helyettesítőt (30% tojásfehérje, 60% tej és 10% cukor) és 250 gramm krumplipürét melegítettünk, amelyeket a teszt előtt 12 órán át 6°C-on tároltunk. A teszthez a gyártók által burgonya újramelegítéséhez javasolt programot használtuk, ennek hiányában 4 percen keresztül a maximális teljesítmény felén melegítettük az ételeket. A melegítés egyenletességét 23 ponton végzett hőmérséklet méréssel vizsgáltuk, és akkor ment át egy készülék a teszten, ha a felmelegített étel 80 és 95°C közötti hőmérsékletet ért el, minden vizsgált ponton. A pontozás szempontjai voltak még az elkészítési idő és az energiafogyasztás is.

Vízmelegítés cumisüvegben
330 ml-es cumisüvegbe 180 ml víz került a teszt során. A tányér közepén melegítettük 30mp-en keresztül maximum teljesítményen. Melegítést követően a vizet műanyag kanállal homogenizáltuk és 20 mp elteltével megmértük a hőmérsékletet. Vizsgáltuk az üveg és a víz hőmérsékletét, valamint az energiafogyasztást.
Használhatóság
Azt is megnéztük, hogy mennyire könnyen használhatóak a készülékek ajtónyitás és zárás, edény ki-be pakolás, tisztítás, jelek közérthetősége és felszereltség szempontjából.
Energiafogyasztás
Az 1 liter 20°C-os víz 60°C-ra történő felmelegítéséhez szükséges időt és az energiafogyasztást néztük meg, normál és energiatakarékos üzemmódban.
Zajszint
3 szakértő szubjektív értékelésével vizsgáltuk a működés során kibocsátott hanghatást.
Biztonság
Az IEC 60355 (Háztartási és hasonló jellegű villamos készülékek. Biztonság) nemzetközi szabvány segítségével vizsgáltuk a készülékek biztonságosságát.
Grill, valamint forró levegő funkcióval rendelkező modelleknél viszgáltuk a termikus biztonságot. Az ajtó, illetve szabadonálló modelleknél a burkolat hőmérsékletét 30 perc maximális teljesítményű grillezés/60 perc forró levegős használat után mértük infravörös kamerával. A szabvány 60 fokos ajtó és 55 fokos burkolati hőmérséklet emelkedést enged. Azok a típusok, melyek a megengedett határérték feletti hőmérsékletre melegedtek, az összpontszám esetében korlátozásra kerültek.
Elektromos biztonsági ellenőrzést a szabvány 1. (Általános követelmények) és 2-25. követelménye (Mikrohullámú sütők egyedi követelményei, beleértve a kombinált mikrohullámú sütőket is) alapján minden készüléken elvégeztünk. A mérés célja az volt, hogy csatlakoztatás és használat során előfordulhat-e áramütés veszélye. A modellek kivétel nélkül megfeleltek az előírásoknak elektronikai szempontból.
Ár
Az árak a hazai webáruházak árainak középértékét jelzik a tesztelés időpontjában.
Partnerszervezetünk angol nyelvű videóját a laborvizsgálatok elvégzéséről ITT tekintheti meg.
Köszönjük a teszt elkészítésében nyújtott közreműködést Gajdos Emesének és Mayer Barbarának!
Kép: pixabay.com