VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Sokat nyer aki nem fapados mikrót választ!

Az étel egyenletes újramelegítése és a mikrohullámú egyéb funkciói  meglepően megkönnyíthetik az életed a konyhában. A legtöbb mikró  az étel melegítésén és kiolvasztásán túl is sokat tud, de gyakran ezeknek a funkcióknak a működése sem egyértelmű elsőre. Mi most egy útmutatóval és néhány hasznos tippel szeretnénk segíteni a mikró helyes használatában. Cél, hogy a végére te és a konyhád is a legjobb formában jöjjetek ki a mikrózásból!

A sütő típusától függ, hogy hány főzési programja van. Három fő típus létezik a piacon:

Csak mikrohullámú sütő

Ezek általában az alapmodellek, melyek élelmiszerek melegítésére és kiolvasztására kiválóak. Ezek a legolcsóbbak is, és általában kisebbek is, mint az „okosabb” modellek, így ha fontos szempont, hogy a készülék ne foglaljon nagy helyet, érdemes megfontolnod!

Kombinált mikrohullámú sütő

A kombinált modellek az alapokon kívül légkeveréses és grill funkcióval is rendelkeznek, így ugyanúgy  sütni tudsz velük, mint egy hagyományos sütővel. Ez a legdrágább fajta a mikrohullámúk között, ami azonban relativizálódik akkor, ha például nincs hely otthon a sütőnek, mivel több sütési funkciót is ki lehet váltani vele.

Mikrohullámú sütő grill funkcióval

A mikrós grill funkcióval halat, húst, zöldségeket is készíthetünk, csakúgy  mint egy hagyományos sütőben. Árazás terén a szimpla és kombinált darabok közé esnek jellemzően.

Ismerkedj a mikrohullámú sütőddel!

Teljesítmény

A Tudatos Vásárlók tesztjében szereplő modellek teljesítménye 700–1000 watt között mozog, mivel ezek a leggyakoribb lakossági felhasználású típusok. Használat során fontos, hogy ne tekerd maximumra a mikrót azért, hogy gyorsabban készüljön el a vacsora. Ez néhány ételt teljesen kiszáríthat, a külseje megéghet, míg belül nyers marad, ami gasztronómiai szempontból az egyik legrosszabb kombó. A legtöbb étel sütési idejét a mikrohullámú teljesítményének függvényében módosítani kell, érdemes pontosan követni az egyes termékek elkészítési instrukcióit. Szintúgy lényeges, hogy készétel melegítésnél se használd maximumon a készüléket, hogy az egyenletesen melegedjen át.

Gombok

Az egyszerűbb modelleknél csak az időt és a teljesítményt tudjuk variálni. Az ennél bonyolultabb készülékek már rendelkeznek  automata programmal a legnépszerűbb ételekre, így  pl. pattogatott kukoricára vagy a héjában sült krumplira. Itt is igaz, hogy érdemes átnézni a használati utasítást, mivel a mikrohullámú ikonjainak jelentése sokszor nem egyértelmű.

Néhány készülék rendelkezik többlépcsős programmal is, így a mikrohullámú sütő először kiolvasztja, majd megsüti az ételt. De vannak olyan hasznos funkciók is, mint például az idegesítő mikró hangok elnémítása, így egy jó mikrohullámú sütővel ezeket is kiiktathatod az életedből.

Még mindig bizonytalan vagy, hogy milyen mikrót vegyél? Nézd meg a Tudatos Vásárlók mikrohullámú sütő tesztjének eredményét!

Válassz okosan!

Bár (elméletileg) bármilyen ételt lehet mikrózni, léteznek jobban és kevésbé jól mikrózható ételek. Ha az ételeid döntő többségét mikrohullámú sütőben szeretnéd elkészíteni, mindenképp magas nedvességtartalmú alapanyagokat válassz, mint például a csont nélküli baromfit vagy a halat. Mivel lédús ételekről beszélünk, nem fognak kiszáradni (ha nem sütöd túl őket).

Azon élelmiszerek listáját, amiket semmiképp ne tegyél mikróba és egyéb mikórzási tippeket ebben a cikkünkben találsz!

Képek: Freepik
Top
Megszakítás