VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Hasznos mosógép programok és funkciók

A gyorsmosás programtól a gyerekzár funkcióig részletesen bemutatjuk a mosógépek leggyakoribb funkcióit és eláruljuk, melyek azok a programok, amelyek miatt érdemes egy kicsivel többet költeni a mosógépre, ha épp új modell vásárlását tervezed.

Műszálas vagy pamut program

Sok mosógépen külön programot találsz a pamut, illetve a műszálas anyagok számára, néha még a mosás hőfokát is be lehet állítani a választott program mellett. A pamut ruhák mosására kifejlesztett programok általában magasabb hőmérsékletet használnak. A műszálas programokat poliészter vagy viszkóz anyagokból készült ruhákhoz fejlesztették, amelyeknek a pamutból készült ruhákhoz képest gyengédebb mosásra van szükségük. A műszálas ruhákhoz való programok 40 fok vagy az alatti hőmérsékleten dolgoznak, és a centrifugálás is alacsonyabb fordulatszámon történik.

A legtöbb mosógép rendelkezik pamut programmal, de nem mindegyiken található külön műszálas program. Ha sok olyan ruhád van, amelyik kényes lehet a mosás hőmérsékletére vagy a centrifugálás fordulatszámára, érdemes olyan modellt választani, amelyik biztosan rendelkezik ilyen beállítási lehetőségekkel.

A megfelelő program kiválasztásához ne felejtsd el áttanulmányozni a ruháid címkéjén található kezelési útmutatót sem, cikkünkben találsz segítséget a jelek értelmezéséhez.

A műszálas programokhoz hasonló a finom mosás, a kézi mosás, illetve a gyapjú program, mely funkciók használata leginkább az egyéni igényektől függ. Fontos, hogy ezeknek a programoknak a töltési kapacitása (hány kilogramm ruhát tud kimosni az adott program) eltérhet, ezt mindig érdemes leellenőrizni.

Mosógép tesztjeinket 40 fokos pamut és műszálas programokkal végezzük. Eredményeink alapján jelentős eltérések lehetnek már egy mosógép programjai között is. A mosógép értékelésünkből kiderül, hogy a vizsgált mosógépeknél milyen hatékonyak az egyes programok.

Gyapjú, finom és kézi mosás programok

Ezek tipikusan alacsony hőmérsékletű és lassú dob-fordulatszámon üzemelő programok annak érdekében, hogy a ruhadarab anyaga a mosás során kevésbé roncsolódjon.

Hasonlóan a műszálas programnál leírtakhoz, akkor hasznosak, ha sok gyapjú, illetve selyem ruhád van. Mosás előtt mérlegeld azt is, hogy az ilyen anyagból készült ruháknál sokszor egyáltalán nem ajánlott a gépi mosás.

Sport program

A sport programot a mikroszálas anyagokból készült sport ruházat tisztítására fejlesztették ki, annak érdekében, hogy az izzadságfoltokat és a kellemetlen szagokat a hosszabb mosási idő alatt, alacsonyabb hőmérsékleten, az anyag károsodása nélkül el lehessen távolítani. Egyes modelleknél külön program van a sportcipők tisztításra.

Gyors program

Nagyon népszerű, sokak által keresett funkció, mellyel nagyon sok modell rendelkezik. Ez a program a normál programhoz képest rövidebb, akár 15 perces is lehet. Vannak mosógépek, amelyeken több gyors programot is beépítettek.

Fontos tudni, hogy a rövid programoknál kisebb mennyiségű ruhát tudsz kimosni. A rövid programok töltési kapacitása nagyon eltérő. Van, amelyik csak 1,5 kg-nak megfelelő ruhamennyiséget enged, ami két farmernadrágnak felel meg.

Hőmérséklet beállítás

Mindegyik mosógépen van külön hőmérséklet beállítási lehetőség. Vannak olyan mosógépek, amelyeken a víz hőmérsékletét tudod állítani, de olyan modellek is léteznek, amelyeken a beállítási lehetőségeket kombinálva találod pl. pamut 60 fok vagy műszálas 30 fok.

Mivel a hőmérséklet beállítás mindegyik mosógépen megtalálható, így ez az egyéni igényedtől függ, hogy hányféle beállítást szeretnél és azokat milyen kombinációkban.

Hátralévő idő mutatása, automatikus meghatározás

Egyes mosógép modellek mutatják a mosás végéig hátralévő időt.

A komolyabb technológiával rendelkező modellek méréssel határozzák meg a ruhával teli dob súlyát, és az alapján adják meg a mosás időtartamát. Ez a funkció akkor tud igazán hasznos lenni, ha meg akarod határozni a mosás végét, így biztosan a közelben lehetsz, hogy a mosás végeztével a ruhák egyenesen a szárító kötélre vagy a szárítógépbe kerüljenek.

Az automatikus mérési funkció segítségével a mosás éppen annyi ideig tart, amennyire szükség van a dobban lévő ruhamennyiség tisztításához, ezáltal energiát spórolsz.

Késleltetett indítás / Mosás vége idő

A késleltetett indítás funkcióval a mosás kezdési időpontját tudod beállítani, mondjuk pár órával azelőtt, hogy hazaérkeznél. Ennek a beállítási lehetőségnek az alternatívája, a mosás vége idő megadása funkció, amikor a mosás befejezésének időpontját tudod beállítani.

Ezek a beállítási lehetőségek igazán hasznosak tudnak lenni, ha nem akarod, hogy a mosás végeztével a ruhák túl sok időt töltsenek a dobban, mielőtt kiteregetnéd őket. Egyes modelleknél rugalmasan lehet beállítani a késleltetés időpontját, akár 24 órát meghatározva, másokon ez a funkció korlátozottan elérhető.

Gyerekzár

A mosógép modelleken kétféle gyerekzár található. A leggyakoribb az a funkció, amikor a vezérlő panelen a beállítási lehetőségek kikapcsolhatóak, ami ahhoz hasonló, mint amikor zároljuk a mobiltelefonunk képernyőjét. Ilyenkor a programokat és a beállításokat gyermeked nem tudja elnyomogatni az ujjacskáival, amikor épp nem figyelsz.

A másik gyerekzár funkció ritkább, ajtó biztonsági zárnak is nevezik, mely arra szolgál, hogy megakadályozza az ajtó véletlen záródását, így a gyerekek nem zárhatnak semmi olyat a dobba, ami nem oda való.

Elővasalás / Vasalás könnyítő / Gyűrődés mentes program

A vasalással kapcsolatos programok a ruhák gyűrődését segítenek megakadályozni azzal, hogy alacsonyabb fordulatszámon centrifugálnak vagy rövidebb ideig tart a centrifugálási ciklus.

Babaruha program

A babaruhákhoz kifejlesztett program magában foglal egy intenzív, magas hőmérsékletű mosási ciklust, melyet többszöri öblítés követ a mosószer maradványok eltávolítás érdekében. Ennek a programnak az alternatívája lehet, ha a program hőmérsékletét te állítod át magasabbra.

Higiénia / Antiallergén program

A higiénia programokat az allergének eltávolítására fejlesztették ki, magas hőmérsékletű víz, illetve gőz használatával.

Eco program

Energia- és víztakarékos funkció. A program lefuttatásához a gépnek több időre van szüksége, mint normál program esetében, hogy az alacsonyabb hőfok és kevesebb víz felhasználása mellett a ruhákat tisztára mossa.

 

A számodra megfelelő mosógép kiválasztásában az aktuális terméktesztünk lehet a segítségedre.Ez a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-20/C jelű pályázata keretében készült.
Top
Megszakítás