VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

11 tipp a gazdaságos és környezetkímélő mosáshoz

Ha megfelelően használjuk a mosógépet és a mosószert, spórolhatunk és a környezetünket is kevésbé terheljük. Ehhez pedig mind a mosógépre, mind a ruhákra vigyáznunk kell, hogy azok sokáig kitartsanak. Fontos, hogy a lehető legkevesebb áramot és vizet fogyasszon a mosás, illetve olyan mosószereket használjunk, melyek tisztára mossák a ruhákat anélkül, hogy feleslegesen terhelnék a környezetet. Szóval a környezetbarát és gazdaságos mosás alapos tervezést és átgondolást igényel, ehhez pedig összegyűjtöttünk 11 hasznos tippet! 

1. Szellőztessük ki a ruhákat, és mossunk ritkábban

A legkörnyezetkímélőbb mosás az, ami nem történik meg. Sok ruha mosás nélkül többször is használható. Szellőztessük ki a ruhákat, ha úgy érezzük, kissé állott a szaguk. Fürdéskor a fürdőszobában is felakaszthatjuk, hogy a pára kissé átjárja, mielőtt kiakasztjuk őket a friss levegőre. 

2. Töltsük meg a mosógépet         

Vizet, áramot és mosási időt takaríthatunk meg, ha minden egyes mosáskor gondoskodunk arról, hogy a mosógép teljesen meg legyen töltve. A ruhák akkor is tiszták lesznek, ha tele van a mosógép.

3. Válasszuk a megfelelő hőmérsékletet

Nézzük meg a ruhákon található címkéket, ezek értelmezésében segít korábbi cikkünk. 

Ám ha a ruha nem túl koszos, akkor alacsonyabb hőmérsékleten is moshatunk, és ezzel energiát takaríthatunk meg. A ruhákat a mosógép ökoprogramjával is kimoshatjuk.

A különböző programokról és hasznos funkciókról ebben a cikkben lehet olvasni. 

A baktériumok és a poratkák 60°C-on pusztulnak el, a különösen szívós baktériumokkal szennyezett, például hányással, vérrel vagy hasmenéssel érintkezett ruhákat legalább 80°C-on kell mosni.

4. Adagoljuk megfelelően a mosószert

Óvatosan adagoljuk a mosószert! A túladagolás nem teszi tisztábbá a ruhákat, csak növeli a mosószer-maradványok okozta kockázatot. A legtöbb ember túladagol, pedig a pontos adagolás mind a pénztárcának, mind a környezetnek jót tesz. 

Igazítsuk az adagolást a víz keménységéhez és a ruha mennyiségéhez, ehhez kövessük a mosószer csomagolásán található utasításokat. 

Az automatikus adagolás speciális funkció néhány új mosógépben. A gépek maguk mérik le a dobban lévő ruhamennyiséget, és a víz keménységéhez igazodva adagolják a megfelelő mennyiségű mosószert. 

5. Válasszunk környezetbarát és hipoallergén mosószert

Azzal járunk legjobban, ha alacsony hőmérsékletű mosáshoz alkalmas mosószert választunk. Ez speciális enzimeket tartalmaz, amelyek alacsony hőmérsékleten feloldják a zsírt és a szennyeződéseket, így a felfűtéshez szükséges energia megspórolásával védik a környezetet. 

Az EU Ecolabel, a Blaue Engel, illetve Nordic Swan ökocímkével ellátott mosószerek garantálják, hogy a termékek a legkörnyezetbarátabbak közé tartoznak. 

Kerüljük a parfümöt és más, allergiát okozó anyagokat.

Az illatanyagoknak semmiféle szerepe nincs a ruha tisztításában! 

6. Válasszunk megfelelő típusú mosószert

Folyékony mosószer vagy mosópor? Fontos, hogy olyan mosószert válasszunk, ami működik és nem kell többször kimosni a ruhákat, hogy tiszták legyenek. 

  • A folyékony mosószer kevésbé koptatja a ruhák anyagát, mint a mosópor. Ez azt jelenti, hogy a ruhák tovább kitartanak, illetve kevesebb mikroműanyag szabadul fel belőlük, mint mosópor használatakor. 
  • A fehér pólókhoz, terítőkhöz viszont a legjobb a fehér mosáshoz való mosópor, mivel fehérítőt tartalmaz, ami megakadályozza, hogy a ruhák elszürküljenek. Így a fehér ruhák hosszabb ideig jól néznek ki.

Ha a mosóporok, folyékony mosószerek, mosókapszulák és más alternatívák tisztítási hatékonysága érdekel, olvasd ingyenes tesztjeinket ezekről a termékekről!

7. Válasszunk folyékony mosószert újrahasznosított műanyag csomagolásban

A műanyag csomagolás káros a környezetre. Ha folyékony mosószert vásárolunk, ellenőrizzük, hogy a csomagolás újrahasznosított műanyagból készült-e. 

Sok gyártó újrahasznosított műanyagot használ a csomagolásában. Ha ezeket választjuk, és a műanyag csomagolást szelektíven gyűjtjük, a környezetterhelést csökkenthetjük. 

8. Szárítsuk a ruhákat a szabadban

Akasszuk ki nedves ruhákat a szabadba száradni! A páratartalom könnyen 80 százalékra emelkedhet a benti helyiségekben, ha zárt térben szárítjuk a ruhákat. 

Ha kint szárítjuk a ruhákat, energiát takarítunk meg, és a ruhák kevésbé kopnak, mint ha szárítógépet használnánk. 

Ha kondenzációs szárítógépet használunk, akkor érdemes tisztában lenni azzal, hogy a legjobb típus is nagyjából a víz 90 százalékát képes összegyűjteni a tartályba, tehát 10 százaléka nedves levegőként távozik a készülékből. Vannak olyan modellek is, melyek a víz 30 százalékát engedik ki a környezetükbe. 

Ügyeljünk arra, hogy a vízgőz jó szellőzésen vagy nyitott ablakon keresztül távozhasson, hogy a helyiségben ne legyen nedvességprobléma – a lakóhelyünk és az egészségünk érdekében. 

9. Kíméljük a mosógép szűrőjét

Ha melltartókhoz és egyéb apró ruhadarabokhoz való mosózsákot használunk, azzal könnyen megelőzhetünk nagyobb problémákat. A kisebb ruhadarabok ugyanis beszorulhatnak a szűrőbe, és így költséges javításokra lehet szükség. 

10. Vízkőmentesítsük a mosógépet a jobb teljesítmény érdekében

Rendszeres vízkőmentesítéssel elkerülhető a vízkő lerakódása a gépben. Ha gyakran használjuk a gépet, érdemes havonta egyszer megtenni. 

Amikor a mosógépben felgyülemlik a vízkő, több energiát használ fel, és fennáll a veszélye annak, hogy gyorsabban tönkremegy.                

11. Előzzük meg a rossz szagokat és a baktériumok elszaporodását a mosógépben

Ha a mosógépnek rossz szaga van, fennáll annak a veszélye is, hogy a frissen mosott ruhák is rossz szagúak lesznek. Hagyjuk nyitva az ajtót mosás után és mindig, amikor nem használjuk a gépet. Így a dobból elpárologhat a nedvesség és teljesen megszáradhat. 

A mosásból származó nedvességben és a mosópormaradványokban egyébként elszaporodhatnak a baktériumok, és rossz szagot okozhatnak a gépben. 

A baktériumok és a poratkák csak 60 °C-on pusztulnak el, és ha a baktériumok nagyon szívósak, akkor csak 80 °C-os hőmérsékletre is szükség lehet az elpusztításukhoz. Ha a gépből kellemetlen szag jön, próbáljuk meg a 90°C-os mosást, hátha segít ezen. Ha ez nem segít, akkor a mosógép tisztítására lesz szükség: legegyszerűbb megoldásként tegyünk egy (lehetőleg ökocímkés) mosogatógép tablettát a gép dobjába és futtassunk le egy 90°C-os programot, majd egy öblítő programot ruha nélkül. Ezenkívül gondoskodni kell a szűrő rendszeres tisztításáról, alaposan meg kell tisztítani az ajtó gumigyűrűjét és ki kell mosni a mosószertartót. Ez utóbbi tisztításához a langyos ecetes vizet ajánljuk.

A számodra megfelelő mosógép kiválasztásában az aktuális terméktesztünk lehet a segítségedre.

Forrás: taenk.dk
Top
Megszakítás