VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Textil-KRESZ

Az, hogy a mosással mennyire lesznek tiszták a ruháink, sok tényezőn múlik. Kell hozzá egy jó, pont a mi igényeinknek megfelelő mosógép és kell hozzá egy hatékony, a piszkot, foltokat megfelelően eltávolító mosószer. Mindezek mellett azt is tudnunk kell, hogy a mosásba kerülő ruhák milyen kezeléssel, mosóprogrammal őrzik meg állapotukat. Hogy milyen hőfokot, milyen erős centrifugálást, milyen mosószereket bírnak. Erről a ruhák belsejében található mosási szimbólumokból tájékozódhatunk. Úgyhogy mielőtt levágnánk vessünk rá egy pillantást! Alábbi írásunk pedig segít értelmezni a látottakat.

Mit jelentenek a mosási szimbólumok?

Szerepüket akkor kezdik betölteni, ha a célközönségük jó része tisztában van a jelentésükkel. A mosógép elég széles felhasználói körrel bír, ugyanakkor annyi ábrát társítottak hozzájuk valamint a textíliákhoz, hogy ember legyen a talpán, aki könnyedén kiigazodik rajtuk.

Fehérítő háromszög 

fehérítő háromszög

A háromszög a textíliák esetében mindig a fehérítésről szól. Sima háromszög esetén minden fehérítési lehetőségre (klór és oxigénes fehérítő) alkalmas a ruha. Ha két csíkot látsz a háromszögben, akkor klórmentes, oxigénes fehérítés végezhető, míg az áthúzott háromszög esetében a ruha egyáltalán nem kezelhető fehérítővel.

Tisztító kör

vegytisztítás

A következő legszokványosabb alakzat a szimbolikában a kör, ami többféle megjelenéssel is bírhat. Ez a száraztisztítás vagy vegyi tisztítás jele: az üres kör szintúgy minden formára lehetőséget ad, az áthúzott pedig semmilyenre. Megjelenhetnek betűk az alakzatban (például a “P”, az “A”, az “F” és a “W”), ezek a ruhák különböző kémiai anyagokkal való mosását jelölik. Az “A” bármilyen vegyszerrel kezelhető, a “P” esetében csak tetraklór-etilénnel lehetséges a tisztítás, az “F” jelölésű ruha csak kőolajos szerrel kezelhető, a “W” esetében lehet nedves tisztítási eljárást alkalmazni. A bal oldali alsó vonal a rövid mosást, a jobb oldali pedig az alacsony hőmérsékletet jelöli.

Kézi és gépi mosás ikon

gépi kézi mosás

A harmadik leggyakoribb jel a kézimosásé, amit könnyű beazonosítani, mivel megjelenik rajta az emberi kéz motívum. Jó hír viszont, hogy ez nem azt jelenti, hogy az adott pólót kizárólag kézzel tudjuk tisztítani: a legtöbb modern mosógép rendelkezik kézimosás programmal, így kíméli az anyagot. Ugyanez a szimbólum a kéz nélkül azt jelenti, hogy a ruhadarab mosógépben mosható és ez a jel áthúzva tiltja a mosást, ilyenkor tisztítóba kell vinnünk a ruhát. A teknő alatti egy vonal a kíméletes programmal, a két vonal pedig a fokozottan kíméletes programmal való mosásra int.

Szárító négyzet

szárító négyzet

A sima négyzet bármilyen szárítást enged. A borítékra hasonlító jel a kinti, felakasztva szárítást, a három függőleges vonal a benti, felakasztott szárítást, az egy vízszintes vonal pedig a fektetett szárítást jelöli. Ezenkívül még találkozhatunk a négyzetben egy körrel, ami lehetővé teszi a gépi szárítást, ugyanennek a jelnek az áthúzott verziója pedig tiltja azt. Négyzetben kör és a körben egy pötty: az alacsony hőfokú gépi szárítást, a két pötty a közepes hőfokú és a három pötty a magas hőfokú szárítást javasolja.

Hőfok

hőfok

A ruhákon, ágyneműkön és törölközőkön megtalálhatjuk azt a jelzést is, hogy legfeljebb hány fokon szabad mosni őket. Ezt egy hullámzó vizet magába foglaló ábra számokkal mutatja, leggyakrabban a 30, 40, 50, 60 és 95 fokot. Erre főleg “felfelé” érdemes odafigyelni, mivel ha egy 40 fokban mosható felsőre ráeresztjük a 60 fokot, akkor az eredetire már csak nyomokban emlékeztető ruhadarabot kaphatunk vissza a centrifugálás után.
Ez a rész elég szöszölős tud lenni, és a mosandókat is gondosan szét kell válogatni, az állagmegóvás miatt viszont érdemes bíbelődni vele.

Kicsavarás, vasalás?

Ezek mind egyértelműnek tűnhetnek, azonban nem szabad bármilyen textíliát kicsavarni, mivel az anyag megnyúlhat, eldeformálódhat. A kicsavarást engedő és tiltó jelek így néznek ki:
kicsavarás

Az egyszerű vasaló esetében nincs hőmérsékletre vonatkozó megkötés, a pontok a maximális hőmérsékletre utalnak. Egy pont: 110˚C (pl. selyem), két pont: 150˚C (szintetikus anyagok), három pont: 200˚C (pl. ágynemű, pamut). Az áthúzás itt is a tiltásra vonatkozik: azaz nem vasalható, illetve nem gőzölhető.

vasalás

Töltsd le bővebb képes útmutatónkat a mosási címkékről INNEN.

Hogyan spórolhatsz energiát mosáskor?

A fenti szimbólumok leginkább azt hivatottak elérni, hogy ruháid sokáig megőrizzék eredeti fényüket. Ezenkívül azonban az energiahasználatra is érdemes odafigyelni. Ezt többféleképpen megteheted:

  • Az egyik, hogy magas energia besorolású mosógépet veszel. Ezt az energiacímkén látod, a cél az, hogy az A mellett minél több legyen a plusz jel. A legjobb, ha A+++ készülék kerül be a lakásba, mivel ez akár feleannyi árammal éri el ugyanazt a teljesítményt, mint gyengébb társai. Az energiacímkéről bővebben korábbi cikkünkben olvashatsz! Fontos tudni, hogy az energiacímkék 2021. márciusától változtak, az új rendszer A – G skálán méri a hatékonyságot. Egyes modellek esetében már megtaláljuk az új címkét is, de zömében még a régi, A+++ – D skálával találkozunk a termék leírásánál.
  • A másik pedig, hogy a mosógép előtt állva tudatosan kezdesz el tervezni. Érdemes szétválasztani a hasonló módon mosható textíliákat és az sem utolsó szempont, hogy mely ruhatípust hány hordás után mosol ki. Az alsóneműknek és a zokniknak persze minden viselés után a szennyeskosárban kell landolniuk, ahogyan az edzőpólóknak is. A melltartók viszont elég ha 2-3 felvétel után mennek a gépbe, a pulóvereket és nadrágokat pedig 5-7-szer is hordani lehet azelőtt, hogy ismét tisztítani kelljen őket. A kabátokat, sapkákat és kesztyűket pedig elég szezononként egyszer, vagy kétszer kimosni, sűrűbb mosástól csak hamarabb tönkremennek.
  • Mosás után ne hagyd 8 óránál hosszabb ideig a gépben a vizes ruhát. Azonkívül, hogy összegyűrődnek, elkezdenek bebüdösödni és berohadni, ilyenkor pedig lehet újra mosni. Érdemes előre úgy beprogramozni a mosás végét, hogy minél előbb ki tudj teregetni!

A Tudatos Vásárlók Egyesületénél a mosógépekre is kíváncsiak voltunk, így laborban hasonlítottuk össze, melyik hogy teljesít a mosás, öblítés, energia- és vízfogyasztás, zaj, használhatóság terén. Ha érdekel az eredmény, nézd meg mosógép tesztünket!

A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. 
Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles.

 

Top
Megszakítás