VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Létezik fenntartható kávézás?

fenntartható kávézás

Tudtad, hogy nem az eszpresszógép gyártása vagy energiafogyasztása van a legnagyobb hatással a környezetre, hanem a kávé előállítása? Olvasd el cikkünket, ha érdekel, hogy a kávéfogyasztásod milyen módon befolyásolja a környezetet.

A kávéfőzők tesztjéhez kapcsolódóan dán partnerünk, a Forbrugerrådet Tænk, elvégzett egy életciklus-elemzést (angolul: Life Cycle Assessment, röviden: LCA) arról, hogy a kávézás hogyan hat a környezetre, ha figyelembe vesszük mind a készülék, mind a kávé előállítását és szállítását is.

Amikor egy csésze eszpresszót elkészítünk, az a környezetre több szempontból is hatással van. Először is a készülék gyártását és szállítását kell figyelembe venni. Ezen kívül elektromos áramot, vizet és kávét használunk a főzéshez – ezek mind különböző módon hatnak a környezetre.

Az elemzéshez az alábbi paramétereket használták fel:

  • Évente 1133 csésze eszpresszót főzünk, ami napi 3,1 csészének felel meg.
  • Kilenc gramm kávét használunk egy csésze eszpresszóhoz.
  • Egy eszpresszógép élettartama öt év és hét hónap.
  • A teljes kávéfogyasztás a gép élettartamára 57,09 kg.
  • A teljes vízfogyasztás a gép élettartamára 253,71 liter.
  • A teljes energiafogyasztás a gép élettartamára 165,94 kWh.

Az eszpresszógépek életciklusának elemzése azt mutatja, hogy ha öt és fél éven keresztül naponta 3,1 csésze eszpresszót készítünk, és csészénként kilenc gramm kávét használunk, akkor a kávé a teljes környezeti hatás 86 százalékát teszi ki, míg az eszpresszógép gyártása 9 százalékot!

a kávézás ökológiai lábnyoma

Ebből kiindulva azt mondhatjuk, hogy ha korlátozni szeretnénk a kávéfogyasztásunk környezeti hatását, a legjobb megoldás az, ha kevesebb kávét iszunk, vagy kisebb mennyiségű kávét használunk fel egy csészéhez.

Az eszpresszógép egyébként kiváló választás a filteres kávégépekkel szemben, mert jellemzően nem pazarolunk, hanem az összes elkészített kávét megisszuk.

Egyéb hatások

A fenti elemzés csak a feketén fogyasztott eszpresszóra vonatkozik, nem szerepel benne az esetlegesen hozzáadott tej környezeti hatása. Pedig sokan melegített tejjel vagy forró vízzel hígítva isszák a kávéjukat. Nyilvánvaló, hogy egy tejeskávé környezetterhelőbb, mint egy tiszta eszpresszó, mivel a tej felmelegítéséhez energiára van szükség, és maga a tej is meglehetősen nagy környezeti hatással bír.

A kávé a legnagyobb költség is

Bár a teljesen automata eszpresszógépek drágák, a kávé ára rövid idő alatt meghaladhatja a gép árát, attól függően, hogy mennyire drága kávét fogyasztunk.

Ha naponta körülbelül három csésze eszpresszót készítünk, kilenc gramm kávéval, akkor ez évente 30ezer és 120ezer Forint közötti költséget jelent, attól függően, hogy olcsó vagy drága eszpresszókávét használunk. Az alábbi grafikon a kávéra költött éves összeget szemlélteti, a számítás alapja az évi 1133 csésze eszpresszó elfogyasztása.

kávézás költsége

Ha az átlagos kávéfogyasztás több vagy kevesebb, mint napi három csésze kávé, a költségek természetesen változnak.

A kávébab és az eszpresszógép árához képest az energiafogyasztás nem jelent nagy anyagi terhet. Az energiafogyasztást tekintve az éves költség 70 Forint/kWh ár mellett 650 és 2500 Forint között van, a gép energiafogyasztásától függően, ha naponta körülbelül 3 csészét készítünk.

Mit tehetek a fenntarthatóbb kávézásért?

Íme a 7 leghatékonyabb dolog, amelyet fogyasztóként megtehetsz a fenntarthatóbb kávéfogyasztás érdekében:

1. Vásárolj tanúsított kávét (fair trade, bio és környezetbarát): Fogyasztóként a kávétermesztés kedvezőtlen társadalmi és környezeti hatásainak csökkentését úgy valósíthatjuk meg leghatékonyabban, ha minősített kávét vásárolunk. A Fairtrade védjegy fontosságáról olvasd cikkünket ITT.

2. Tanuld meg, hogyan kell helyesen adagolni a kávét: még mindig jobb, ha kapszulát használsz, mintha túladagolnád a kávét, ugyanis a kapszula lábnyoma a széndioxid lábnyom 8%-át teszi ki, míg a kávé 50%-ának elpazarolása 30%-kal növeli a széndioxid lábnyomot!

3. Annyi kávét készíts, amennyit megiszol, hogy elkerüld a pazarlást.

4. Kevés tejet adj a kávéhoz vagy ne használj tejet, de a legjobb, ha áttérsz a növényi tejekre: a növényi tejek környezeti lábnyoma kisebb, mint a tehéntejé. Olvasd tesztünk eredményeit a rizsitalok károsanyag tartalmáról, illetve kóstolási tapasztalatainkat ITT.

5. Mosd ki a csészédet hideg vízzel, vagy tedd a mosogatógépbe (amit csak teljesen megtöltve indíts el!): a csésze elmosása, ha kézzel, forró vízzel mossuk, a kávéfogyasztás teljes széndioxid lábnyomának akár a negyedét is kiteheti!

6. Válassz olyan kávéfőzőt, amely kevesebb áramot fogyaszt: a megfelelő termék kiválasztásában segít tesztünk.

7. Kerüld a túlzott kávéfogyasztást (ez jót tesz az egészségednek és a pénztárcádnak is!): és a klímaváltozás miatti változásokra is készülj fel, melyről olvashatsz cikkünkben ITT.

Forrás: taenk.dk, ciraig.org
Top
Megszakítás