Találd meg a számodra legjobb indukciós főzőlapot!
A Tudatos Vásárlók Egyesülete 22 márka 73 hazai piacon is kapható indukciós főzőlapját tesztelte nemzetközi fogyasztóvédő szervezetekkel együttműködve, egységes módszertan alapján, laboratóriumban.
Az indukciós főzőlapok – melyek a gyártók állítása szerint gyorsak, biztonságosak és kevés energiát fogyasztanak – első pillantásra mind egyformának tűnnek. Magyarországon csak mi tesztelünk ilyen sok készüléket laborban, a hétköznapi használatot modellezve. Tesztünkben 73 indukciós főzőlap szerepel, ezek közül 19 db beépített páraelszívóval rendelkező indukciós főzőlap és 6 db hordozható főzőlap. Minden modellhez a termékadatlapon részletes laboreredmények tartoznak.
5 fő tesztelési szempont volt:
Összesen több, mint 15 szempont szerint teszteltünk és 30 technikai paramétert mértünk meg és gyűjtöttünk össze a termékekről, melyek alapján össze tudod hasonlítani őket, illetve számos szűrési lehetőséget találsz a tesztünkben, hogy ki tudd választani a neked legjobbat!
Az általunk tesztelt modellek átlagára 34 000 Ft és 1 550 000 Ft között mozgott a publikálás idején.
Örök tanulságnak mutatkozik, hogy nem javasolt csak ár alapján választani, mert a legjobban teljesítő modellek között is találunk 130-140 000 Ft közötti és 410 000 Ft-os átlagáron elérhető készüléket. Ugyanez elmondható a lista végéről is, ahol szintén találunk nagyon drága terméket. Akármennyit is szánunk tehát a vásárlásra, mindenképpen érdemes utánajárnunk, hogy az egyes termékeknek melyek az erősségei és melyek a gyengeségei. Ebben segítenek a terméktesztek.
A Tudatos Vásárlók Terméktesztjei pártatlanok, tudományosak, alaposak és sok pénzbe kerül az elkészítésük.
Ingyenes tesztoldalakat könnyű találni az interneten. Sokszor azonban ezeket az oldalakat a termék mögött álló gyártók, forgalmazók támogatják, és nem kell túl alaposnak vagy tudományosnak lenniük ahhoz, hogy magukat tesztnek nevezzék. Ezért az értékeléseik inkább bújtatott reklámnak tekinthetők.
Egy nemzetközi fogyasztóvédő hálózat tagjaként a mi tesztjeinket európai és amerikai laboratóriumokban szakértők készítik. Ez a hálózat teszi lehetővé, hogy ebben a tesztben 32 millió Ft összértékű, anonim módon vásárolt indukciós főzőlapot vizsgáltunk.
A mi tesztjeink mindig függetlenek a gyártóktól és a forgalmazóktól, a saját pénzünkön tesztelünk – ezért kérjük a hozzájárulásodat.
Már csak pár kattintás, és kiderül, melyik a számodra legjobb indukciós főzőlap!
Ebben a cikkben összefoglaljuk neked a teszt eredményeit, a legfontosabb szempontok szerint melyik indukciós főzőlapok teljesítettek jól vagy rosszul.
A leggyengébben teljesítő termék eredménye
A legjobban teljesítő termék eredménye
Teszteredmények átlaga
A cikk elolvasásához jelentkezz be vagy legyél tagunk vagy vedd meg a tesztet!
Az összehasonlításhoz jelentkezz be vagy legyél tagunk vagy vedd meg a tesztet!
A cikk elolvasásához jelentkezz be vagy legyél tagunk vagy vedd meg a tesztet!
A cikk elolvasásához jelentkezz be vagy legyél tagunk vagy vedd meg a tesztet!
A cikk elolvasásához jelentkezz be vagy legyél tagunk vagy vedd meg a tesztet!
A cikk elolvasásához jelentkezz be vagy legyél tagunk vagy vedd meg a tesztet!
A cikk elolvasásához jelentkezz be vagy legyél tagunk vagy vedd meg a tesztet!
A cikk elolvasásához jelentkezz be vagy legyél tagunk vagy vedd meg a tesztet!
Ezeket a szempontokat vizsgáltuk a laborban. A tesztkritériumok melletti százalékos érték a kritérium súlyát jelenti az összpontszám kialakításában.
Vízforralás teszt
Az EN 60350-2 szabványnak megfelelően a szakértők maximális fokozaton vizet forraltak a legnagyobb, majd a legkisebb főzőzónán egy szabvány méretű edényben. Mérték az 1 l 15 °C-os víz felforralásához szükséges időt és az ehhez felhasznált energiát, és kiszámolták a zónák hatékonyságát.
Hőmérsékletszabályozás
A legkisebb és legnagyobb főzőzónán, legalacsonyabb hőfokon folyamatosan, 30 percen keresztül mérték a szabványos edénybe töltött 30 mm olaj hőmérsékletét és az energiafogyasztást az EN 60350-2 szabvány szerint. A maximális hőmérsékletet 30 perc elteltével rögzítették. A vizsgálat célja annak megállapítása volt, hogy a főzőlap képes-e az állandó, alacsony hőmérsékletet tartani.
Palacsinta teszt
Hat palacsintát sütöttek közepes méretű főzőzónán, egységes teflonserpenyőben 200°C-on. A laborban megmérték az elkészítéshez szükséges időt, a kész palacsinták színét és a barnulás egyenletességét, valamint a sütéshez szükséges energiafogyasztást. A vizsgálatot az EN 60350-2 szabvány szerint végezték el.
Flexizóna teszt
A flexizónára olajozott és egyenletesen belisztezett acéllemezt helyeztek a szakértők, a felesleges, olajra már rá nem tapadó lisztet kiszórták, majd a legmagasabb fokozatot bekapcsolták. Megfigyelték és mérték, hogy a liszt barnulásához mennyi időre és energiára volt szükség, mennyire egyenletesen barnult, esetleg a flexizóna egyes helyeken jobban, míg máshol kevésbé melegedett (vagyis mennyire volt egyenletes a hőeloszlás).
Hasábburgonya teszt
Az EN 60350-2 szabvány értelmében a legnagyobb főzőlapon 45 percig sütöttek fagyasztott sültkrumplit 500 g-os adatokban. Az első adagot forró olajba tették, amikor elérte a 180°C-ot, megkezdődött a sütés. Minden következő adag sült krumplit akkor tettek be az olajba, amikor az ismét elérte a 180°C-ot, és 5-7 percnyi sütés után kivettek, egészen a 45 perc elteltéig. A krumplisütéssel egyidejűleg a maradék 3 főzőlapon vizet forraltak. Feljegyezték a szakértők a 180°C-os olajhőmérséklet eléréséhez szükséges időt, a kisütött adagok számát és az energiafogyasztást.
A használat egyszerűségének keretében a főzőlap alapvető és kiegészítő funkcióit, a vezérlést, az összes főzőlap egyidejű használatának kényelmét, a tisztíthatóságot és a használati útmutató egyértelműségét is górcső alá vették a szakértők.
Az energiafogyasztást a főzőlap funkció vizsgálata során elvégzett gyakorlati tesztek során és készenléti üzemmódban is mérték.
Az elektromos és termikus biztonsági vizsgálatok az EN 60335-2-6 szabványon alapulnak. A további biztonsági tesztek magukba foglalták az indukció kikapcsolása utáni maradékhőmérséklet mérését a különböző főzőzónákon, a felületi hőmérsékletek mérését, mint pl. a főzőzónák közötti, a kezelőpanel és a keret maximális hőmérsékletét. Megnézték, hogyan reagál a főzőlap az üres edény alatt maximális fokozatra kapcsolt főzőzónára (mennyire melegszik fel) és a forró víz túlcsordulására.
Három laborszakértő szubjektíven értékelte a főzőlap működés közbeni zajszintjét és annak minőségét.
Labortesztjeink során számtalan mérést és vizsgálatot elvégzünk. A vizsgált kritériumok pontszámokat kapnak, 0-tól 5-ig tartó skála alapján értékelünk. Minden esetben igaz, hogy 0 a legrosszabb és 5 a legjobb érték.
A vizsgálati paramétereket rendszerezzük, a legfontosabb jellemzőket pedig súlyozzuk, így képzünk egy százalékos értéket, ami végül a termék tesztben elért eredményét mutatja a maximálisan elérhető 100%-hoz képest.
Bizonyos kiemelt kritériumoknál egyéb korlátozásokat is alkalmazunk, amennyiben az elvártnál (küszöb) rosszabb eredményt ér el a vizsgált szempont, az összeredmény sem mehet meghatározott érték fölé. Ebben az esetben a végső százalékos érték nem felel meg a kritériumok súlyozott átlagának. Az értékelést segíti az alábbi táblázat:
Manapság a főzőlapok nagyon divatosak, hiszen letisztult, modern külsőt kölcsönöznek a konyhának, ráadásul számtalan előnyük van. Két fő típusuk a gáz főzőlap és az elektromos főzőlap, ez utóbbit tovább bonthatjuk klasszikus, vaslapos főzőlapokra, kerámia főzőlapokra és indukciós főzőlapokra.
Az indukciós főzőlapok számos olyan extrával rendelkezhetnek, amik megkönnyítik az életünket.
Az indukciós lapok működési elve az elektromágneses indukción alapul, amely során egy edényt a főzőlapra helyezve erős mágneses mező jön létre. Az indukciós tekercs közvetlenül az edény alját melegíti fel. Az indukció használatának előnye, hogy a lehető leghatékonyabban osztja el a hőt, mivel nem emésztődik fel magának a főzőlapnak a felmelegítésére, szemben a hagyományos kerámia főzőlapokkal vagy gázfőzőkkel, ahol az edény környéke is felmelegszik.
Ahogy az edényt eltávolítjuk a főzőlapról, az indukció megszakad, így abban az esetben is rövid időn belül kikapcsol a főzőlap, ha mi elfelejtenénk megtenni. Azt is érzékeli, ha üres edény kerül a főzőlapra, ebben az esetben csökkenti a teljesítményét vagy kikapcsol, illetve ugyanez történik, ha forró víz ömlik a főzőlapra.
További hasznos extra a gyermekzár, amely megakadályozza a főzőlap véletlen bekapcsolását, az időzítő, amely lehetővé teszi a pontos főzési idő beállítását és az automatikus edényérzékelés. A flexizóna lehetővé teszi, hogy a főzőzónák közötti teret is kihasználjuk több kis edény vagy egy nagy fazék ráhelyezésével.
A hagyományos kerámia főzőlapokhoz képest az indukciós főzőlapok hangosabbak, ugyanis halk, zúgó hangot hallatnak, amit általában a főzőlap részét képező ventilátor okoz. A tesztelés során néhány modellnél probléma volt a zajos relé.
Fontos tudni, hogy nem minden edény használható indukciós főzőlapon, csak az, amelyiknek az alja mágnesezhető. Ezt vagy az edény alján lévő grafikus tekercs szimbólumból vagy egy egyszerű mágnes-tesztből tudjuk meg. Ha a mágnes (pl hűtőmágnes) az edény aljára tapad, akkor nyert ügyünk van. Általánosságban elmondható, hogy indukciós főzéshez használható edények fémből készülnek, például acélból, beleértve a zománcozottakat is.