VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Így hozd ki a legtöbbet tölthető elemeidből!

A tölthető elemek vagy akkumulátorok egyértelműen jó alternatívái az egyszer használatos tesvéreiknek. Annak érdekében, hogy minél tovább szolgáljanak minket, érdemes körültekintően eljárnunk a töltésükkor. Hogy mire fontos figyelni, máris mondjuk.

A tölthető elemek közül 3 típus terjedt el széles körben:

  • a NiCd (nikkel-kadmium),
  • a NiMH (nikkel–fém-hidrid),
  • illetve a Li-ion (lítiumion) elemek.

A tölthető elemek háztartásunkban legjellemzőbben használatos méretei: AA (ceruza), AAA (mikro), C (baby), D (góliát), 9V.

Amire mindenképpen figyeljünk a megfelelő elemtöltő kiválasztását követően:

Ne töltsünk egyszerre különböző kapacítású elemeket!

A különböző kapacitású (mAh-ban fel van tüntetve a csomagoláson) újratölthető elemeket nem szabad együtt tölteni. Ennek az az oka, hogy a kisebb cellák túltöltődhetnek, a nagyobbak pedig nem töltődnek fel teljesen ugyanabban a munkamenetben, ami hosszú távon nem tesz jót az elemek élettartamának és teljesítőképességének. A különböző kémiai összetételű akkumulátorokat – például NiMH vagy NiCd – sem ajánlott együtt tölteni.

Nézzünk utána, hogy különböző márkájú elemeket tölthetünk-e egyszerre az adott típusú elemtöltővel!

A gyártók gyakran azt javasolják, hogy tölthető elemeiket ugyanazon márka elemtöltőivel töltsük. Ennek az az oka, hogy a töltő működését a saját tölthető elemeikhez igazítják. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lehet tölteni más márkájú elemeket a töltőben. Előfordulhat, hogy a folyamat kicsit lassabb, de egyáltalán nem annyira, hogy ez felhasználóként érzékelhető legyen. Fontos, hogy olvassuk el, mit ajánl a gyártó a termékével kapcsolatban.

Alkáli elemeket is tölthetünk?

Nem. Egyes elemtöltőkről azt állítják, hogy képesek tölteni az eldobható alkáli elemeket. Ezekkel nem érdemes foglalkozni.

S hogy mit érdemes tudni az elemtöltők típusairól vásárlás előtt, azt ebből a cikkünkből tudhatod meg. Vonatkozó Tölthető elemek terméktesztünket, pedig itt találod.

Forrás: which.com; canva.com

Top
Megszakítás