VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Amit az elem- és akkumulátortöltők típusairól tudni érdemes

Elsőre nagyobb beruházás újratölthető elemet és hozzá töltőt vásárolni, hosszú távon viszont anyagi szempontból is jobban járunk. Arról nem is beszélve, hogy a környezetet is kíméljük, ha nem csupán eldobható elemekkel operálunk. Milyen típusú elem- és akkumulátortöltők kaphatóak? Mennyi ideig tart a töltés? Milyen extra funkciók lehetnek hasznosak? Sok-sok kérdésre most összegyűjtöttük a választ.

Egy mindenféle extra funkcióval felszerelt elemtöltő csábító lehet. Az extra funkciók viszont drágábbá teszik a termékeket, ezért mielőtt vásárlásba fognánk, gondoljuk végig, hogy valóban szükségünk van-e szupergyors töltésre, töltési szint kijelzőre vagy arra, hogy többféle elem típust is tölteni tudjunk. Milyen típusú elemek töltésére tervezzük beszerezni a töltőt? Jellemzően hány elemet töltenénk egyszerre? Ha a legfőbb kérdésekre megvannak a válaszaink, elkezdhetjük keresni a számunkra legmegfelelőbb elemtöltőt.

Elemtöltők típusai

Intelligens elemtöltő

Az intelligens elemtöltők, más néven delta V szabályozású töltők, érzékelik az elemek feszültségszintjét, és amikor azok teljesen feltöltődtek, leállítják a töltést vagy alacsony csepptöltési beállításra kapcsolnak. Ezek a típusok megakadályozzák az elemek túltöltését, növelve az elemek élettartamát.

Csepegtető elemtöltő

Ez a típusú töltő hosszú időn keresztül „csepegtetve” tölti az elemeket. Ha olyan újratölthető elemeink vannak, melyek szivárognak, vagyis akkor is lemerülnek, amikor tároljuk őket, akkor hasznos lehet egy csepegtető töltő. Ugyanis ideális esetben a csepegtető töltés mennyisége megegyezik azzal a töltéssel, amelyet az elem természetesen szivárogtat, így az elem teljesen feltöltve marad, készenléti állapotban vár a bevetésre, amíg a töltőben áll. Azonban ez a folyamatos készenlétben tartás is rejt némi túltöltési valószínűséget magában, ami hosszú távon csökkenti az elemek élettartamát vagy teljesítményét.

Időzítős elemtöltő

Egyes készülékek időzítővel rendelkeznek, így egy meghatározott idő elteltével automatikusan kikapcsolnak. Ez azonban nem feltétlenül akadályozza meg a túl- vagy alultöltést. Ennek az az oka, hogy a töltéshez szükséges idő az akkumulátor kapacitásától, kémiai jellemzőitől és korától is függ, vagyis nem tudhatjuk pontosan, mennyi időre érdemes állítani az időzítőt.

Hagyományos elemtöltő

Ha az elemtöltőn nem jelölik intelligens vagy csepegtető mivoltát, akkor valószínűleg egy egyszerűbb típusról beszélhetünk, amely egészen addig pumpál áramot az elemekbe, amíg le nem csatlakoztatjuk a hálózatról. Ez a típus általában sokkal olcsóbb, de nehéz megmondani, hogy az elemek mikor vannak teljesen feltöltve. Fennáll a túltöltés kockázata, ami hosszú távú csökkentheti az elemek élettartamát és minőségét.

Elemtöltők töltési sebessége

Szupergyors elemtöltők

Az elemek gyors töltését biztosító technológiák folyamatosan fejlődnek. Az intelligens töltőkről azt állítják, hogy kevesebb, mint egy óra alatt töltik fel az elemeket. Persze ez függ az elemek típusától és állapotától is. Viszont ezek a töltők általában a drágább árkategóriába tartoznak, ezért tegyük fel magunknak a kérdést, hogy valóban szükségünk van-e mindig a szinte azonnali töltésre, vagy megengedhetjük magunknak, hogy egy éjszakán át töltsük az elemeinket, s így egy kedvezőbb árú töltő is ideális lehet számunkra.

Lassabb elemtöltők

A gyártók gyakran feltüntetik a várható töltési időt. Az, hogy pontosan mennyi ideig fog tartani a folyamat, tulajdonképpen a töltendő elem kapacitásától is függ. Ugyanabban a töltőben a nagyobb kapacitású elemek töltése tovább tart, mint a kisebb kapacitásúaké. Van, amelyik elemet akár egy éjszakán át is töltőn kell hagyjunk a teljes feltöltődés érdekében.

Elemtöltők extra funkciói

Amit a plusz funkciók kapcsán érdemes végiggondolni vásárlás előtt:

  • Általában hány elemet szeretnénk egyszerre tölteni?

Az elemtöltőkbe jellemzően 2-8 elemet helyezhetünk. Ha előfordul, hogy egy elemet töltenénk, érdemes utánaolvasni, hogy a kiszemelt elemtöltő alkalmas-e rá.

  • Milyen kapacitású elemeket szeretnénk tölteni?

A legtöbb elemtöltő AA és AAA elemek töltésére is alkalmas. Ha 9V-s, C-s (baby) vagy D-s (góliát) elemet is töltenénk, mindenképp ellenőrizzük, hogy azok töltésére is használható-e a termék. Az olcsóbb töltők általában csak páros töltést tesznek lehetővé. A drágább termékek minden egyes elemet külön képesek tölteni, így csak egy vagy páratlan számú elemet is tölthetünk velük.

  • Töltéskijelző

Hasznos funkció lehet a túltöltés elkerülése érdekében. Egyes elemtöltők LED lámpákkal jelzik, ha véget ért a töltési folyamat. Más termékeken digitális kijelzőket is találhatunk, amelyek pontosan mutatják, hogy hol tart a töltési folyamat.

  • USB kimenet

Jó lenne az autóban is használni az elemtöltőt? Akkor mindenképp figyeljük, hogy rendelkezik-e ezzel az extra funkcióval.

  • Elemkiemelő

Az elemek könnyű eltávolításában segít ez a kényelmi funkció.

  • Újraélesztés funkció

A töltő visszaállítja a régebbi vagy régóta nem használt cellák kapacitásának egy részét.

A Tölthető elemek terméktesztünk eredményeit böngészve kiderítheted, melyik lehet számodra a legmegfelelőbb AA és AAA elem. Hasonlítsd össze őket és szűrj a számodra legfontosabb tulajdonságaik szerint.

Forrás: which.com; canva.com
Top
Megszakítás