mobil menü megnyitása mobil menü bezárása
tudatos tesztek
Tudatos Vásárlók Egyesülete

Main navigation

  • Hírlevél feliratkozás
  • Tesztek
  • Mi ez?
  • Áraink
  • Blog
  • tudatosvasarlo.hu

User account menu

  • Belépés / Regisztráció

VIP teszt: jobb a kerámia kés mint a rozsdamentes acélpengés?

  • Andacs Noémi
  • 2020. 05. 01.
konyhakés teszt

Sokféle kés sorakozik a polcokon. De melyiket érdemes hazavinni magunkkal, ha nem egy „specialistát” keresünk filézéshez, vagy tortavágáshoz, hanem egy olyan kést, ami mindent vág, ami a deszkán elénk kerülhet. A Tudatos Vásárló Tesztek éves előfizetői 12 konyhakést vizsgáló teszt alapján válogathatnak a kerámia és szénacél kések között.

November 13. alkalmából mindenki számára ingyenesen elérhetővé tesszük a teszt eredményeit! Letölthető pdf. ITT!

 

Mi a különbség a szénacél, rozsdamentes acél és a kerámia penge között?

Többnyire szén-acél, rozsdamentes acél és kerámia késekkel találkozunk a boltokban.

Mindegyiknek van előnye és hátránya is, mutatjuk:

• szén-acél penge: Könnyebb élezni, mint a rozsdamentes acélt, viszont gyorsabban rozsdásodik.

• rozsdamentes acél penge: Kevésbé korrodálódik, viszont nehezebben élezhető.

• kerámia penge: Nem kopik könnyen, és nem befolyásolja az étel ízét. Hátránya, hogy törékenyebb az anyaga, ezért puhább ételek előkészítéséhez javasolt, és fokozottan ügyeljünk arra, hogy ne ejtsük le kemény padlóra.

Tippek vásárláshoz és használathoz

• Vedd kezedbe a kést vásárlás előtt, egyesek a nehéz, mások a könnyebb késeket kedvelik. Fontos, hogy a kés nyele is „kényelmes” legyen.

• A sima pengéjű kések hamar életlenné válnak, így fontos a rendszeres élezés. Ehhez általában elegendő egy otthoni késélező, de a kerámiakések élezését jobb, ha szakember végzi.

• Ha mosogatógépbe teszed a kést, ügyelj arra, hogy ne érintkezzenek más evőeszközzel, edénnyel vagy üveggel. A kés pengéje könnyen sérül, tompul, ha más anyaghoz csapódik. A jobb késeket ajánlott inkább kézzel mosogatni.

• A fa nyelű késeknél ügyelj arra, hogy ne legyen sokáig nedves a nyele, tisztítás után minél előbb töröld meg.

12 konyhakést teszteltünk

A tesztünk során olyan konyhakéseket vizsgáltunk meg, amelyek egy átlagos háztartásban is megtalálhatóak. A tesztben szerepeltek szénacél, rozsdamentes acél és kerámia kések. Közös jellemzőjük, hogy kb. 20 cm-es hosszú, sima pengével rendelkeznek.

szupertagság

Azt vizsgáltuk, hogy milyen könnyű a használatuk, mennyire kemény a penge, milyen jól vág élezés előtt és után. Egy késnél az is fontos szempont, hogy tartós darab legyen, sokáig bírja a strapát. Ezért azt is teszteltük, hogy mennyire ellenálló a kés pengéje és a nyele, milyen könnyen korrodálódik, és eltörik-e ha véletlenül leejtjük a kemény padlóra.

Szeretnél hozzáférni 12 hónapon keresztül minden teszthez? Kattints ide a Szupertagságért! 

Kép: Freepik

Címkék
kés
kerámia kés
szénacél
acélpenge
icrt

Elérhetőségeink

  • Tudatos Vásárlók Egyesülete 1114 Budapest, Móricz Zsigmond körtér 3/A fsz. 3
  • +36 1 225 8136 +36 1 225 8137
  • +36 1 799 8187
  • tve@tve.hu

A kialakult helyzet miatt az irodában és az irodai telefonon korlátozottan vagyunk elérhetőek, ezért kérjük, hogy a tve@tve.hu emailcímen keress minket. Köszönjük!

Rólunk

  • Kik vagyunk
  • Facebook
  • YouTube
  • Impresszum
  • Adatvédelmi szabályzat
  • ÁSZF