VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Tévéképernyő tisztítás egyszerűen, biztonságosan

Utánajártunk a hatékony, ugyanakkor a lehető legbiztonságosabb megoldásoknak, hogy ne legyen többé kérdés, hogyan is álljunk neki a nagy fekete képernyő és minden hozzá tartozó kiegészítő tisztításának az otthonunkban. Szerencsére ehhez nem lesz szükségünk drága tisztító szerekre.

Hogy ne maradjunk le kedvenc TV műsorunk egyetlen részletéről sem, jó, ha a tévénk képernyője sosem koszos, poros, ujjlenyomatos vagy karcos. De a megfelelő tisztítás nemcsak ezért fontos, hanem azért is, mert akár a termékre vonatkozó jótállást is elveszíthetjük, ha a készüléket nem megfelelőképpen tartjuk karban. 

Függetlenül attól, hogy milyen típusú tévénk van, egy mikroszálas törlőkendőre mindenképpen szükségünk lesz.

Arra a típusra, melyeket szemüveglencsék, telefonok és fényképezőgép vagy kamera lencsék tisztántartására terveztek. Ebből jó, ha minél nagyobbra teszünk szert, mert a manapság kapható méretes tévéket könnyebb lesz vele áttörölni, mint egy kis díszzsebkendő méretű darabbal.

tv2

Hogyan tisztítsuk a plazma, LED, LCD és OLED TV-t?

Ezek a készülékek nem viselik jól a hagyományos vizes törlőkendős tisztítást. Ezért ha szeretnénk, hogy a síkképernyőnk sokáig olyan maradjon, mint újkorában, ez a teendő:

 • Szerezzünk be egy mikroszálas törlőkendőt, vagy egy elektrosztatikus porolót, és elektromos készülékek tisztítására alkalmas nedves törlőkendőt.
 • Poroljuk le a TV-t a mikroszálas törlőkendővel, vagy az elektrosztatikus porolóval. A makacs szennyeződéseket a kifejezetten képernyők tisztítására való nedves törlőkendővel távolítsuk el. De ne nyomjuk erősen a képernyőre, mert ezek nagyon érzékeny felületek. A mikroszálas törlőkendővel, vagy a porolóval mindenképpen poroljuk le TV hátsó részét is, hogy kitisztítsuk a szellőzőnyílásokat.
 • Plazma TV-k: mivel ezeknek üveg felületük van, ami tükröződés gátló réteggel van bevonva, hagyományos tisztítószerekkel semmiképp se próbálkozzunk, mert azok roncsolhatják ezt a bevonatot.

Hogyan tisztítsuk a régebbi típusú, hagyományos képcsöves TV-t?

A hagyományos képcsöves tévék tisztítása éppen olyan egyszerű, mint az otthoni tükrök tisztántartása. De, hogy biztosan ne okozzunk benne kárt, olvass tovább egy biztonságos megoldásért:

tv5

 • Itt is szükségünk lesz egy mikroszálas törlőkendőre és mellé még egy ablaktisztító szerre.
 • Töröljük át a képernyőt vizes, vagy ablaktisztítószeres törlőkendővel. A makacs szennyeződéseknél rásegíthetünk kicsit az ujjunk hegyével, vagy a körmünkkel (csak a törlőkendőn keresztül), majd töröljük szárazra a felületet.
 • Fontos: Soha! Még egyszer mondjuk, soha ne szórjuk az ablaktisztító szert közvetlenül a TV képernyőjére. Ha így teszünk, a szer bejuthat a TV belső szerkezetébe és károsíthatja azt.

Hogyan előzzük meg a csíkos eredményt?

Néhány tipp:

 • Figyeljünk rá oda, hogy mindig tiszta mikroszálas törlőkendőt használjunk.
 • Kerüljük a valamilyen anyaggal már előkezelt törlőkendők használatát. Némelyeknek olajos bevonata van, ami tökéletes például fa felületek portalanítására, azonban remekül hozzásegít a csíkos eredmény eléréséhez képernyők vagy üveg felületek esetén.
 • Sűrűn forgassuk a törlőkendőt egy-egy újabb még tiszta felülete felé, miközben dolgozunk vele.
 • Először vagy csak vízszintesen, vagy csak függőlegesen töröljük át a képernyőt. Ezt követően a másik irányba még egyszer.
 • Kikapcsolt állapotában tisztítsuk a készüléket. Fekete felületen ugyanis könnyebben észrevesszük, ha mégiscsak maradt rajta egy-két csík, amit kezelésbe kell még vennünk.

Hangszórók tisztítása

Bizony a hang minőségének nem tesz jót, ha poros a hangszórónk. Takarítsuk hát őket is rendszeresen.

 • Amire szükségünk lesz hozzá: egy porszívó és egy ruhatisztító henger.
 • Amennyiben a hangszóró textil része eltávolítható (mielőtt elkezdenéd eltávolítani, olvass utána a hangszóró kezelési könyvében) vegyük le, és mindkét oldalról porszívózzuk ki a porszívó kárpittisztító fejével. Ha nem eltávolítható, végezzük ezt el csak a külső oldalról vagy porszívóval, vagy a ruhatisztító kefével.

Távirányító tisztítása

Ugyan egy koszos, ragacsos távirányító semmilyen módon nem befolyásolja a mozizás élményét, de talán mégis érdemes figyelmet szentelnünk ennek tisztítására is, hogy minél tovább működőképes maradjon. Arról nem is beszélve, hogy ez az egyik legjobb táptalaja a baktériumoknak és vírusoknak, hiszen ez az egyik leggyakrabban fogdosott tárgy az otthonunkban.

TV1

 • Szerezzünk fertőtlenítő kendőket.
 • Tisztítás előtt, vegyük ki az elemeket a távirányítóból. Majd alaposan tisztítsuk át mindkét oldalát a fertőtlenítő kendővel. Különös figyelmet szentelve, a gombok közötti kis zugoknak, réseknek. Várjuk meg, hogy alaposan megszáradjon, és csak ezután tegyük vissza az elemeket a helyükre.

A nehezen megközelíthető rések tisztításához egy fogpiszkálót is használhatunk, hogy kiszedjük a beragadt maradványokat.

A TV karbantartása

 • Heti rendszerességgel tisztítsuk a készüléket, így megelőzhetjük a makacsabb, nehezen eltávolítható szennyeződések kialakulását is. Érdemes a TV közelében tartani a mikroszálas törlőkendőt, úgy talán valószínűbb, hogy amikor meglátunk egy kis port, gyorsan le is töröljük, mint ha el kellene ballagnunk érte a lakás tisztító eszközöket tároló zugába.
 • Soha ne permetezzünk semmit közvetlenül a képernyőre. Még a hagyományos képcsöves TV-k esetében se.
 • Ami a legfontosabb, mindig kövessük a gyártó javaslatait, különösen jótállási időn belül.
 • Az ammónia, alkohol vagy aceton tartalmú tisztítószereket messziről kerüljük el, mert ezek károsíthatják a képernyőt.

Ha éppen új tévé beszerzése előtt állsz, tájékozódj aktuális terméktesztünkből a különböző termékek előnyeiről és hátrányairól.

 


Forrás: www.consumerreports.orgwww.goodhousekeeping.com

 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. 
Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles.

 

Top
Megszakítás