VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

A tervezett elavulás négy fő esete

tervezett elavulásról a legtöbbünknek az jut eszébe, hogy a gyártók tudatosan manipulálják a termékek élettartamát. Ennél azért jóval árnyaltabb a kép. Habár még nincs hivatalos definíció erre, összeszedtük, hogy milyen típusai vannak a tervezett elavulásnak, csak a gyártók a hibásak vagy mi fogyasztóként is tehetünk ellene.

A tervezett elavulás típusai:

  • élettartamra tervezés, a termék élettartamának gyártó általi tudatos manipulálása (csökkentése)
  • inkompatibilitás miatti elavulás: például egy frissítés vagy játék csak újabb, nagyobb teljesítményű készülékre vagy konzolra telepíthető
  • közvetlen elavulás: alkatrészhiány esete, vagy amikor olcsóbb újat venni, mint megjavítani
  • lélektani elavulás, amikor a még teljesen megbízhatóan működő, de már divatjamúltnak számító készülékünket (autónkat, telefonunkat) cseréljük újabbra, mutatósabbra

A két utóbbi eset, a közvetlen elavulás, valamint a lélektani tényező játsszák a fő szerepet a nagy háztartási gépek, mosógép, hűtő cseréjekor is – hívja fel a figyelmet Andacs Noémi, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa. Az elsőn jogszabályi változtatásokkal is lehet segíteni, és nem csak itthon, Európa-szinten van hova fejlődni a háztartási gépek szervizelési lehetőségeiben és a fogyasztók hozzáállásán a javításhoz.

Az Európai Bizottság az ökodizájn és az újraskálázott energiacímkék (*a kevésbé informatív, sőt, akár félrevezetőnek is nevezető A+, A++, vagy A+++ értékeket is tartalmazó skála helyett újra egy A-G-ig terjedő, egyértelmű színkódú skálát vezetnek be 2021 márciusától az EU-ban, egyebek mellett a mosógépekre és a hűtőkre) témájában kiadott tanulmánya szerint  a mosógépek hasznos életszakaszát jelentősen, akár 50 százalékkal megnövelheti egy szakszerű felújítás.

Ennek ellenére, a fenti kutatás szerint az összes kidobásra ítélt mosógép több mint felét, 53 százalékától javítás nélkül váltak meg, míg 23 százalékukat egyszer javították az élete során és csaknem minden 10. használhatatlannak ítélt mosógéptől úgy válnak meg, hogy ha defektesen is, de még valamennyire működött. Ez összesen a kidobott készülékek 86 százaléka! Mindössze 8 százalékukat használja újra egy másik tulajdonos, és rendkívül alacsony, 6 százalék a felújított mosógépek aránya.

Elromlott a háztartási géped? Segítünk, hogy egy kattintással megtaláld a hozzád legközelebbi márkaszervízt.

mosógép, szárítógép márkaszervizek >>>

konyhai berendezés (hűtő, sütő, mosogatógép) szervizek >>>

(robot)porszívó szervizek >>>

A békebeli, 25 éves élettartam már a múlté – és ezzel együtt a magas víz- és áramszámlák is. A modern gépek jóval energiahatékonyabbak, mint az évtizedekkel ezelőttiek, ugyanakkor sokkal szélesebb a választék is belőlük, ami azt jelenti, hogy egyszerre vannak az átlagnál jóval gyengébb és minőségibb gépek a piacon.

Ráadásul megfizethetőbbek is. Míg 1992-ben a havi átlagfizetés 1,3-szorosába került, addig most akár három mosógépet is vehetünk egyhavi reálbérből. De érdemes felfelé lőni, mert a drágább tényleg jobb is (*a Stiftung Warentest német fogyasztóvédelmi tesztmagazin 2013-as felmérése szerint például az 550 eurónál – akkori árfolyamon számolva 160 ezer forintnál – olcsóbb mosógépek háromszor nagyobb eséllyel hibásodtak meg 10 éven belül, mint az ennél drágábbak)

Év havi nettó átlagkereset (Ft) mosógép átlagára (Ft)
1992 15 000 19 500
2019 244 000 80-90 000

Ennek fényében érthető az is, hogy egyszerűbb újat venni, mint megjavítani – azonban az elsőre kedvezőnek tűnő áron vásárolt új gép ugyanúgy cserére szorulhat pár év elteltével. Ilyen hozzáállással 5-10 év alatt háztartásonként két mosógép is mehet a kukába, és velük együtt a gyártásukhoz használt rengeteg erőforrás is kárba vész, az esetenként veszélyessé váló hulladék utóéletéről nem is beszélve.

Emellett az is növeli a hulladékhegyeket, hogy gyakran a látszólag kedvező áron vett nagy háztartási berendezés habár működik, de mégsem úgy, ahogy szeretnénk. Vagyis a mosógép nem mos vagy a hűtőszekrény nem hűt, a porszívó pedig nem távolítja el a port úgy, ahogy elvárnánk. Ezért a tulajdonosa, ha csak teheti, hamar lecseréli, az amúgy működő, de mégis nagy csalódást okozó készüléket.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete tesztjei az elmúlt években azt mutatták, hogy a nagyon alacsony árkategóriás háztartási berendezések sok esetben messze nem hozzák a kívánt teljesítményt, viszont a vásárlóknak nem kell feltétlenül sok százezer forintos hűtőt, mosógépet vagy porszívót venniük, ha egy jól működő készüléket szeretnének. Több közép árkategóriás berendezés is teljesít úgy, ahogy azt elvárnánk, vagyis a vásárló csak emiatt nem fogja egyhamar lecserélni. Ezért nagy háztartási gép vásárlás előtt érdemes hosszú távon is mérlegelni, és nem csak az ár alapján dönteni  – mondta Andacs Noémi.

Hozzátette azt is, hogy az EU nemrég jelentette be a körkörös gazdaságról szóló új akciótervét. Ennek fontos része a zöldebb fogyasztási termékek gyártásának ösztönzése, tartósságuk növelése, a könnyebb javítás, újrahasználat, újrahasznosítás lehetővé tétele is – még a termékek tervezésébe is beleszólnának, hiszen ott kezdődik a javíthatóság. A mosógépekre lefordítva mindezt, új életre keltésük több szűk keresztmetszetén segítenének, például csökkenhet a szervízköltség, ha könnyebben javítható termékek kerülnek piacra, és szabályoznák az alkatrészek rendelkezésre állásának kérdését is.

Ha pedig tényleg bemondta az unalmast a masina, akkor sem érdemes rögtön a hulladékudvarba szállítani, a dobjából például remek tűzrakóhely készíthető.

A tervezett elavulás történetéről előző cikkünkben olvashatsz

A cikk a Tudatos Vásárlók Egyesülete és a G7.hu együttműködésével készült.
Kép: freepik.com
Innovációs és Technológiai Minisztérium – a fogyasztók érdekében. Ez a tartalom az ITM FV-I-19-18-C jelű pályázata
keretében készült.
Top
Megszakítás