VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Tényleg veszélyes a légkondi használata? Ezt az 5 szabályt tartsd be!

Rohamosan közeledik a nyár, így egyre fontosabbnak tűnik, hogy biztosítsuk a kellemes hőérzetet, de persze továbbra is felmerülhet az aggály, hogy nem ártunk-e ezzel egészségünknek. A folyamatos, túl magas hőmérsékleteknek való kitettség amellett hogy kellemetlen, egészségügyi kockázatokat is rejt magában. Akkor mégis hogyan védekezhetünk a hőség ellen? A nyár legmelegebb napjain sem kell megsülnünk, ha a klímát néhány egyszerű szabályt betartva használjuk.

1. Ha egy mód van rá, inkább szellőztess!

A Tudatos Vásárlók Egyesülete azt javasolja, hogy mindig a szellőztetést, a levegő természetes frissítését részesítsük előnyben. A legforróbb nyári napokon olyankor nyissunk ablakot, amikor kint még kevésbé van meleg (reggel és este). Amikor ablakot nyitunk, hogy a helyiség levegője frissüljön, kapcsoljuk ki a légkondicionáló készüléket.

2. Fokozott elővigyázatosság! – Mennyire veszélyesek a különböző típusok?

 Léteznek központi légkondicionáló berendezések, amelyekben a kezelt levegő légcsatorna hálózaton keresztül áramlik. Ilyen típusú rendszerekkel általában kereskedelmi és szolgáltató épületekben, illetve irodaházakban találkozhatunk. Ebben az esetben a külső környezeti levegőt a légtechnikai rendszer szűri, hűti/fűti és keringteti.

A legtöbb otthoni rendszer azonban nem ilyen. Az emberek otthonukba általában split, multisplit készülékeket szerelnek be, egyedi igényeiknek megfelelően. Ezek a berendezések nem áramoltatnak be levegőt kívülről, és a levegő se kering a különböző helyiségek között – nem számítva persze a lakás, vagy ház természetes szellőzését és szellőztetését. A nappaliban elhelyezett berendezés a nappaliban lévő levegőt hűti le/fűti fel. A légkondicionáló használata így nem növeli a kívülről bejutó fertőzés kockázatát sem. Önmagában azonban ez a típusú készülék nem biztosítja a helyiségben a szükséges friss levegő ellátását. Ezért mindenképp javasoljuk, hogy napközben gyakran nyissuk ki az ablakokat és az ajtókat, akár 5-10 percre is.

3. Hűsölnél egy kicsit? Vannak más tippjeink is!

Otthonunkat számos módon lehűthetjük, ám ezek legtöbbje előrelátást igényel. Ilyen például a megfelelő tájolás kialakítása, a megfelelő árnyékolás, de használhatunk redőnyöket, rolókat. A hőérzetet az épület szigetelése is nagyban javíthatja. Ezekkel minimalizálhatjuk a légkondicionáló használatát és akár 30%-os energia megtakarítást is elérhetünk.

4. Elég a 25 ºC!

Azt se felejtsük: nem szükséges a készüléket még a legnagyobb kánikulában sem 19 ºC-ra beállítani, bőven elég nyáron a 25 ºC-ot tartani, télen pedig a 22 ºC-ot.

5. Mindig kapcsold ki, ha elmész!

Ha pedig elmegyünk otthonról mindig kapcsoljuk ki a készüléket, ezzel energiát és pénzt takarítunk meg, és a környezetet is kíméljük.

Ha légkondi vásárlása előtt állsz, ajánljuk figyelmedve vonatkozó terméktesztünket.

A helyes felhasználói szokások mellett a megfelelő karbantartásra is ügyelni kell! Nem tudod mire figyelj? Itt olvass utána!

Képek: Freepik
Top
Megszakítás