Találd meg a számodra legjobb tejhabosítót! VIP termékteszt csak Szupertagok számára!
A Tudatos Vásárlók Egyesülete az International Consumer Research and Testing (ICRT) nemzetközi szervezet tagja. Együttműködésünk részeként egy olyan teszt összefoglalóját közöljük, amelyet külföldi partnereink publikáltak. Mi a cseh dTest 2024 szeptemberében publikált eredményeiből vettük át azt a 21 tejhabosítót, mely nálunk is kapható.
Tesztünkben 18 márka 21 tejhabosítója szerepel – 17 elektromos és 4 elemes – minden termékadatlapon részletes laboreredményekkel. A laboratóriumban elvégzett tesztek elsődleges célja a habosítók funkciójának és használhatóságának meghatározása volt. Ezen kívül szintén szakértők segítségével történt a tejhabosítók kivitelezés minőségének, zajszintjének és energiafogyasztásának értékelése.
Összesen 18 szempont szerint teszteltünk és 17 technikai paramétert mértünk meg és gyűjtöttünk össze a termékekről, melyek alapján össze tudod hasonlítani őket, illetve számos szűrési lehetőséget találsz a tesztünkben, hogy ki tudd választani a neked legjobbat!
A tesztelt termékek átlagára 600 és 67 000 Ft között mozog a teszt publikálásakor: az elemes készülékek jóval olcsóbbak, 600 és 6 000 Ft közöttiek, elektromos modelleket pedig 14 000 – 67 000 Ft áron találunk.
Örök tanulságnak mutatkozik, hogy nem javasolt csak ár alapján választani. Akármennyit is szánunk vásárlásra, mindenképpen érdemes utánajárnunk, hogy az egyes termékeknek melyek az erősségei és melyek a gyengeségei. Ebben segítenek a terméktesztek.
Már csak pár kattintás, és kiderül, melyik a számodra legjobb tejhabosító!
Az összehasonlításhoz jelentkezz be vagy legyél Szupertagunk!
Ezeket a szempontokat vizsgáltuk a laborban. A tesztkritériumok melletti százalékos érték a kritérium súlyát jelenti az összpontszám kialakításában az elektromos és elemes készülékek vonatkozásában.
Az elektromos készülékeket szabványos 230 V-os hálózatra csatlakoztattuk és 20 °C körüli (± 3 °C) szobahőmérsékleten használtuk. A vizsgálat során felhasznált összes tejet hűtőszekrényben, 3 °C-on (± 2 °C) tároltuk.
A hőmérsékletet és az időt mindig a gyártó által a mellékelt használati utasításban megadottak szerint állítottuk be. A habverőket, szűrőket és a tartályokat minden egyes használat után alaposan elmostuk. Minden vizsgálat előtt feljegyeztük: a beállított funkciót, a használt habverőt/keverőfejet, a felhasznált tej mennyiségét, hőmérsékletét és típusát.
A szerkesztő megjegyzése: A szója- és mandulatej esetében természetesen nem valódi tejről van szó, hanem szójababból, illetve mandulából készült növényi italokról. Ennek ellenére a szövegben az egyszerűség kedvéért végig a tej kifejezést fogjuk használni ezekre az italokra is.
A tej melegítését és habosítását háromféle friss tehéntejjel (teljes, félzsíros, zsírszegény) és a kétféle növényi tejjel (szója és mandula) vizsgáltuk. Az elemes modellek esetében először 65°C-ra melegítettük a tejet, majd a forró tejből készített tejhab minőségét értékeltük.
Az értékelés során több tényezőt is figyelembe vettünk: a tejhab elkészítéséhez szükséges időt (beleszámítottuk a 100 milliliter tej felmelegítéséhez és felhabosításához szükséges teljes időt), az elkészült hab hőmérséklete és mennyisége, valamint a habosítás hatékonyságát. A hab minőségét is szakértőkkel értékeltük: a textúráját, a selymességét és az állagát, amit 2 és 10 percnyi habosítás után vizsgáltak. Azt is tesztelték, hogy a hab mennyire könnyen önthető ki a készülékekből. A legvégén meg is kóstolták a tejhabot, és ellenőrizték, hogy maradtak-e égett lerakódások a tartályok alján. Az elemes modelleknél természetesen nem vizsgáltuk az égett lerakódások jelenlétét és a kiöntést.
A hideg, 6 °C-os (± 2 °C) tej habosítását kétféle friss tehéntejjel (teljes és sovány) vizsgáltuk. Amennyiben a vizsgált készülékek közül valamelyik nem rendelkezett melegítés nélküli, szimpla habosítás funkcióval, akkor azt nem tudtuk értékelni – vagyis nem ment át a vizsgálaton, és a táblázatban nem kapott pontszámot. A vizsgálatot és az értékelést a kombinált, melegítési és habosítási teszthez hasonló módon végeztük el, azzal a különbséggel, hogy a végső habhőmérséklet mérését kihagytuk. A 100 milliliter hideg tej felhabosításához szükséges időt is beleszámítottuk az értékelésbe.
A tej felmelegítését friss, sovány tehéntejjel vizsgáltuk. Ha valamelyik vizsgált habosító nem rendelkezett külön, csak melegítés funkcióval, akkor azt nem értékeltük – vagyis nem ment át a vizsgálaton, és a táblázatban nem kapott pontszámot. A teszt és az értékelés az előzőekhez hasonlóan történt. Aszerint osztottunk érdemjegyeket, hogy a habosítók mennyi idő alatt melegítették fel az egységnyi, 100 ml tejet, és milyen volt a végső hőmérséklet. A felmelegített tej minősége, a lerakódás mennyisége, illetve a tej könnyű kiöntése is beleszámított az értékelésbe.
Először a mellékelt használati utasításokat vizsgáltuk – alacsonyabb pontszámot kaptak azok a modellek, amelyek nem tartalmazták a szükséges információkat, vagy apró, olvashatatlan betűkkel voltak írva, illetve egyáltalán nem rendelkeztek használati utasítással.
Ezután laboratóriumban szétszedtük és összeraktuk a modelleket. Azt is ellenőriztük, hogy mennyire egyértelműek a gombok és a jelölések, milyen könnyű a habos és/vagy meleg tejet kiönteni, mennyire praktikusak tisztíthatóság és tárolhatóság szempontjából.
Laboratóriumban szakértők segítségével értékeltük a készülékek szerkezetét (a felhasznált anyag minőségét és az egyes alkatrészek, például a gombok és a fogantyúk minőségét). Ha olyan modellt találtunk, amelynek vékony vagy törékeny, sérülésre és karcolódásra hajlamos anyaga volt, csökkentettük az osztályzatát.
A habosítók zaját kétféleképpen – objektíven és szubjektíven – értékeltük. Először is decibelben megmértük az elektromos modellek által kibocsátott legmagasabb zajszintet a készülékektől fél méteres távolságban. Ezt követően a laboratóriumban, teljes üzemmódban (melegítés és habosítás), szakértőkkel szubjektíven értékeltettük a hanghatásokat. Az elemes modelleket csak az utóbbi módon teszteltük.
A vizsgálatot csak az elektromos készülékeken végeztük el. Laboratóriumban teljes üzemmódban mértük a fogyasztásukat, és 100 milliliternyi tejre vetítettük a kapott értékeket. A tesztek során a készenléti (stand-by) üzemmódban történő fogyasztást is figyelembe vettük.
Labortesztjeink során számtalan mérést és vizsgálatot elvégzünk. A vizsgált kritériumok pontszámokat kapnak, 0-tól 5-ig tartó skála alapján értékelünk. Minden esetben igaz, hogy 0 a legrosszabb és 5 a legjobb érték.
A vizsgálati paramétereket rendszerezzük, a legfontosabb jellemzőket pedig súlyozzuk, így képzünk egy százalékos értéket, ami végül a termék tesztben elért eredményét mutatja a maximálisan elérhető 100%-hoz képest.
Bizonyos kiemelt kritériumoknál egyéb korlátozásokat is alkalmazunk, amennyiben az elvártnál (küszöb) rosszabb eredményt ér el a vizsgált szempont, az összeredmény sem mehet meghatározott érték fölé. Ebben az esetben a végső százalékos érték nem felel meg a kritériumok súlyozott átlagának. Az értékelést segíti az alábbi táblázat:
Háromféle tejhabosítóval találkozhatsz a boltok kínálatában: a teljesen kézi, az elektromos vagy az elemes (de manuális) készülékek. Mindegyik típusnak megvan a maga előnye és hátránya. A különböző fajták között árban és súlyban is jelentős különbségek mutatkoznak. Súlyban a legkönnyebbek az elemes habosítók, amelyek pár ezer forintba kerülnek.
Ezzel szemben a legstrapabíróbbak az elektromosak, amelyekért már több ezer forintot is otthagyhatunk. A sima, kézi habosítók mindkét (súly és ár) vonatkozásban a kettő között helyezkednek el.
A szimpla, manuális tejhabosítókkal hideg vagy meleg tejből tudsz habot készíteni. A legtöbb modellben a tűzhelyen fel lehet melegíteni a tejet. Ahogy a neve is sugallja, bizony kézzel kel felverni a tejet.
Az elemesek kompakt, egyszerű és könnyű készülékek. Egy gombbal vezérelhetők, mindössze két elemre van szükség, és bármilyen hőmérsékletű tejjel használhatók.
Az elektromos tejhabosítók kinézetükben a vízforralókra hasonlítanak. A készülék alján található kör alakú mágneses spirálnak köszönhetően állítanak elő tejhabot és léteznek olyan készülékek is, melyekkel a tejet fel is lehet melegíteni.
Mielőtt tejhabosító vásárlásra adod a fejed, gondold át, hogy milyen gyakran és hány ember számára fogja használni a terméket. Az egyes termékek különböznek a habosítóba önthető tej mennyiségének tekintetében (a teljesen kézi és az elektromos modellek esetében). Ennek vásárlás előtt nézz utána vagy a használati utasításban, vagy magán a terméken: a belsejében kell lennie egy vonalnak, amely jelzi a minimális és maximális tejmennyiséget. Ez azért fontos, mert a habosítás során számolni kell azzal, hogy az ital térfogata akár többszörösére is megnőhet. Ha tehát több tejet öntesz a készülékbe, mint amennyit a gyártó jelez, akkor a végén rossz minőségű habot kapsz, vagy a tartályból csak buborékos tej fog kifolyni.
Választás során a hab elkészítésének ideje is döntő tényező lehet – a kézi és elemes modellek gyorsabbak elektromos társaiknál. Mások számára a funkciók száma a fontos, melyekből az elektromos készülékek palettája a legszélesebb: az egyben habosítás és melegítés mellett csak melegítő (habosítás nélkül) és csak habosító (melegítés nélkül) funkcióval rendelkezőket is kaphatunk.
Nagyon fontos a tejhabosítók tisztán tartása, minden egyes használat után alaposan el kell őket mosni (egyes modelleket esetleg szét kell szedni). Léteznek mosogatógépben mosható modellek is, ennek az információnak a termékhez kötelezően mellékelendő használati utasításban benne kell lennie. Ha olyan modellt választanál, amelynek használati útmutatója sincs, inkább meg se vedd – a világos és érthető magyar nyelvű használati útmutató az első jele annak, hogy a termék rendben van.
Az elektromos, illetve a manuális, teáskanna formájú tejhabosítók esetében olyat válassz, amelyből a habot könnyen ki lehet önteni. Amennyiben a készüléknek van fogantyúja, praktikus, ha kényelmesen megfogható és csúszásmentes anyaggal borított. Hasonlóképpen az alja is legyen csúszásmentes.
Végül, de nem utolsósorban az elektromos modellek esetében a kábel hossza is lényeges: a 60 centiméternél rövidebb kábel jelentősen megnehezítheti a használatot. A habkészítők mérete és súlya sem elhanyagolható, főleg, ha egyszerre több olyan készülék van a konyhapulton, amelyet naponta használsz vagy helyhiánnyal küzdesz. Mindenképpen tartós anyagból készült eszköz mellett tedd le a voksod – a készülék és egyes részei ütés- és törésállók, és szerkezetileg stabilak legyenek.
Forrás: https://www.dtest.cz/testy-vyrobku-913/napenovace-mleka