VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Hivatalos márkaszerviz vagy garázsműhely?

Csakúgy, mint az autóknál, a háztartási gépeknél is felmerül a dilemma, hogy hivatalos márkaszervizhez vagy akár egy közeli garázsműhelyhez forduljunk. A márkaszervizek felé tolja a piacot, hogy míg korábban kis túlzással pár csavarhúzó elég volt megszerelni egy autót, ma már az egyre bonyolultabb elektronikák miatt egy csomó háztartási készüléket sem tudnak számítógép nélkül megjavítani. Segítünk  tisztázni néhány fogalmat, mi a márkaszerviz, a kizárólagos szerviz és a kizárólagos garanciális szervizpartner közötti különbség, kihez mikor fordulhatunk, és milyen jogaink vannak javíttatáskor.

A több évtizede működő, több márka kizárólagos (központi) magyarországi szervizeként is funkcionáló Orczy szerviz vezetőjével, Józsa Katalinnal rögtön sikerült pár további fogalmat is tisztázni. A központi márkaszerviz azt jelenti, hogy – esetükben – a Bekonak és a Candynek nincs Magyarországon külön szervizközpontja, hanem kiszervezte az Orczyhoz. Az Electroluxnak például van itthon szervizközpontja, és több hivatalos garanciális szervizpartnerük is van rajtuk kívül. Emellett áruházként olyan márkák alkatrészeit is értékesítik, amelyek szervizelésével nem foglalkoznak, de a hivatalos magyarországi forgalmazók ellátják őket eredeti gyári alkatrészekkel – például a Samsung és az LG esetében.

A Somogyi és fiai háztartásigép-szerviz vezetője, Somogyi Csaba szerint a márkafüggetlen szervizek akár harmadával is olcsóbbak, mint a központi, hivatalos márkaszervizek, amelyek a garanciális javításokat végzik. Ennek egyik oka a kisebb rezsikiadás, a függetlenek általában nem tartanak fenn call centert, irodát sem.

Találkozhatunk még azzal a meghatározással is, hogy egy cég kizárólagos garanciális szervizpartner – ez esetben a kizárólagosság egy területre, akár az egész országra, vagy egy megyére, kerületre vonatkozik.


Elromlott a háztartási géped? Segítünk, hogy egy kattintással megtaláld a hozzád legközelebbi márkaszervízt.

mosógép, szárítógép márkaszervizek >>>

konyhai berendezés (hűtő, sütő, mosogatógép) szervizek >>>

(robot)porszívó szervizek >>>


A „sima” márkaszervizek (szakszervizek) nem javítanak garanciában, azaz ingyenesen. A garanciális javítás esetén nem az ügyfélnek kell fizetnie a javításért, hanem a forgalmazó/gyártó fizeti ki a vele szerződésben álló szerviznek. Teljesen más eset, amikor egy szakember vállal garanciát a saját munkájára. Fizetős javítás esetén magára a szakmunkára és az esetlegesen kicserélt alkatrészre vonatkozó garanciáról van szó. Egy sima szakszerviz mindig fizetős munkára fog kimenni, mert nincs garanciális szerződése.

Külön jogszabály vonatkozik a javító-karbantartó szolgáltatások jótállására (a háztartási gépekét is ideértve). E szerint amennyiben a szolgáltatásnak az áfát és az anyagköltséget is magában foglaló díja meghaladja a 20 ezer forintot, 6 hónapos jótállási kötelezettség terheli a szolgáltatást nyújtó vállalkozást (szervizt).

Itt olvashatsz arról, hogy mit jelent a garancia, szavatosság és a jótállás.

Somogyi Csaba szerint fél év alatt is kiderül, ha baj van, és hozzátette, hogy általában jók a piacon elérhető pótalkatrészek, az esetek talán egy-két százalékában fordult elő, hogy tönkrement valami, amit beépítettek a háztartási gépbe.

Ki nyúlhat a géphez?

Felmerülhet a kérdés, hogy a garanciális időszakban csak a hivatalos márkaszerviz nyúlhat a háztartási géphez, hogy az továbbra is megmaradjon? Józsa Katalin tájékoztatása szerint egy gázkészülék beüzemeléséhez például nem kell hivatalos márkaszerviz, elég a gázszerelő. A garancia megmaradásához lényeg, hogy a vevő tudja igazolni, hogy hozzáértő szakember helyezte üzembe a készüléket.

szerviz mosogép

Előfordulhat az is, hogy a kijelölt garanciális szerviz túlterhelt, de egy nagyobb család nem tudja hetekig nélkülözni a mosógépet. Ekkor megszerelheti egy fizetős szakember is, megmarad a garancia. Ha ugyanis tényleg szakszerűen szerelték, és ennek ellenére a készülék később ugyanazzal a hibával romlik el, akkor elvileg nem látszik, hogy valaki már hozzányúlt a géphez.

Ha viszont például egy panelt rosszul kötöttek be a főzőlapba, és így tönkrement a tűzhely egy másik része is, akkor ők garanciális szervizként még a garanciaidőn belül is csak fizetősen vállalják a javítást. Ugyanakkor, a képzeletbeli példánál maradva, ha ugyanebben a készülékben egy főzőzóna megy tönkre, akkor azt garanciában kijavítják, hiszen nincs köze a másik – megbuherált – részhez.

Fontos tudni azt is, hogy külön ketyeg a háztartási készülék (általában 24 hónap) és az alkatrész (általában 12 hónap) jótállási ideje, és mindkettőt a vásárlástól – illetve a beépítéstől számítják.

Ha például a vásárlástól számított 23. hónapban meghibásodik a mosógép dobja és azt garanciában kicserélik, újból indul a 12 hónapnyi garancia a dobra attól függetlenül, hogy az egész készülékre a 24. hónap végéig tartott.

Természetesen minden eset különböző, nincs általánosan érvényes megoldás, erről amiről a  és általában a szervizek és a forgalmazók is igyekeznek együttműködni a fogyasztókkal – ha másért nem, akkor azért, hogy elkerüljék a békéltető testület feketelistáját.

A cikk a Tudatos Vásárlók Egyesülete és a G7.hu együttműködésével készült. 
Kép: freepik.com

FV-19 pályázat logo


Innovációs és Technológiai Minisztérium – a fogyasztók érdekében. Ez a tartalom az ITM FV-I-19-18-C jelű pályázata
keretében készült.
Top
Megszakítás