VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Ne dobd ki elromlott háztartási gépeid! Itt találod a szervized!

Elromlott a hűtőd, ereszt a mosogatógép, nem egyenletesen süt a sütőd? Mielőtt kidobnád, próbáld megjavíttatni, segítünk benne! Összegyűjtöttük az ismertebb márkaszervizek elérhetőségét, hogy neked már csak egy kattintásra legyen a megoldás.

Európa lakossága csak a 2016-os évben 12 millió tonna elektronikai hulladékot dobott ki. Mivel sajnos ez egy folyamatosan növekvő trend, a 2016-os legfrissebb adatok óta ez a szám valószínűleg csak nőtt. A kukába kerülő e-hulladék 55%-át a háztartási nagygépek teszik ki, vagyis azok a mosógépek, mikrók, hűtők, porszívók és sütők, amiknek javíttatásával nem bajlódott a tulajdonosa (vagy már nem volt lehetséges). A fennmaradó 45%-ot a kisebb háztartási gépek, vagy olyan e-kütyük adják, mint a laptopok, tabletek, vagy a mobiltelefonok.

Magyarországon ez 2016-ban fejenként majdnem 14 kg e-hulladékot jelentett.

Ha a javítás mellett döntesz, rengeteg elektronikai cikket menthetsz meg a hulladékká válástól, és elejét veheted annak, hogy egy újabb készülék gyártásához, újabb nyersanyagot kelljen kitermelni.

Segítünk, hogy csökkentsd az általad keletkező e-hulladékot!

Ha meghibásodott egy konyhai berendezés, mindenképp érdemes elsőként szakszervizzel megvizsgáltatni, és hacsak lehet megjavíttatni. Az AEGBekoIndesitLGSamsung márkaszervizeit egy térképes kereső segítségével, egy kattintással elérheted. Irányítószámodat beírva kiadja, hogy melyik a hozzád legközelebb lévő szerviz.

Ha AmicaBoschCandyElectroluxHotpoint AristonMieleSiemensSmegWhirlpool vagy Zanussi sütőd, hűtőd vagy mosogatógéped van, egy központi telefonszámon kérhetsz tanácsadást és szervizkontaktot a márkaközponttól.

A Gorenje és Panasonic márkaszervizeit a cég honlapján egy letölthető listában találod, ahol szintén cím alapján ki tudod keresni a hozzád legközelebb lévőt.

Ne hamarkodd el a vásárlást!

Sokan nem azért szabadulnak meg egy készüléktől, mert az elromlott, hanem mert nem úgy működik, ahogy elvárják. Például túl hangos a mosógép, áramszünet esetén hamar leolvad a fagyasztó és tönkremegy az összes étel, nem tisztítja elég hatékonyan az edényt a mosogatógép.

A csalódásból adódó felesleges elektronikai hulladék termelését megelőzhetjük azzal, ha a termékeket megalapozott információk alapján hasonlítjuk össze vásárlás előtt.

Tudatos Vásárló Teszteket gyártóktól függetlenül, ellenőrzött és sztenderd módon végezzük, szakértők (és több esetben átlagos felhasználók) bevonásával, amikben a terméket mind hatékonyság, mind energiafogyasztás, mind a felhasználói szempontok mentén kiértékeljük.

A tesztek hónapról hónapra azt bizonyítják, hogy a nagyon olcsó háztartási berendezések sokszor messze nem hozzák az ígért teljesítményt. De az is világosan látszik, hogy nem kell feltétlenül sok százezer forintos hűtőt, mosógépet vagy porszívót venni, ha egy jól működő készüléket szeretnének. Valamennyi termékcsoport közép árkategóriás modelljei között találunk olyanokat, amik a legtöbb szempontból felveszik a versenyt a legdrágább modellekkel.

Nagyobb háztartási gépek vásárlása előtt mindenképp azt javasoljuk, hogy néhány napig figyeld meg a saját szokásaidat és igényeidet, és csak ezután kezdj el informálódni. Érdemes hosszú távon is mérlegelned a döntést, és az ár mellett más szempontokat is megfontolni.

Kép: unsplash.com
Készült az FV-I-19 jelű pályázat támogatásával.
Top
Megszakítás