VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Mire figyelj az autós gyereküléseknél?

Majdnem minden második autóban utazó gyermek nincs megfelelően bekötve. Ez derült ki balesetkutatók 2018-ban és 2019-ben közzétett, több mint ezer, kisgyermekes utazást vizsgáló tanulmányából. A szülők az autós gyermekülésekkel kapcsolatban is számos hibát követnek el, például amikor összekeverik az öveket. Mire kell különösen figyelni az ülések beszerelésekor, a csecsemők és kisgyermekek bekötésekor?

Válassz ISOFIX ülést! 

Gyermeked biztonságos utazása a biztonságos ülés kiválasztásával kezdődik. Gyakran nem a gyermek van túl lazán bekötve, hanem már maga az ülés van lazán csatlakoztatva. Az Isofix-ülések esetében kevesebb hibát lehet elkövetni, mint azoknál, amelyeket az autó biztonsági övével kell rögzíteni. Két kampó áll ki az ülés aljából vagy a bázistalp aljából, és azt kell bepattintani az autóban lévő megfelelő kattanószerkezetbe. A kisebb gyermekek számára készült ISOFIX üléseknek van egy harmadik rögzítési pontja is: vagy egy támasztóláb az autó padlója felé, vagy egy öv a tetején, a „felső heveder” (top tether), amit az ülés mögött kell rögzíteni. Győződj meg arról, hogy a választott Isofix ülést jóváhagyták az autódhoz. A jóváhagyás azt mutatja, hogy a gyártó az ülést az adott járműtípussal is tesztelte. 

Sajnos azonban az Isofix sem jelent 100% garanciát a biztonságra. A gyermekülés töréstesztjeink során többször is előfordult, hogy olyan ülésekre bukkantunk, amelyek nem nyújtottak megfelelő védelmet.

Helyes becsatolás 

A gyermekeknek 150 centiméteres magasságig a közúti közlekedés szabályainak megfelelően, gépkocsiban gyermekülésben kell utazniuk. Ügyelj ennek a betartására, mivel egy rossz helyen futó öv baleset esetén súlyos hasi és alhasi sérüléseket okozhat. A medence ebben a korban még nem fejlődött ki kellőképpen. A pontosan a medencecsontok felett futó öv csökkenti ennek a kockázatát. 

Vásárlás előtt próbáljátok ki a biztonsági pajzsos üléseket! 

A pajzsos ülésekkel keveset hibázhatunk: könnyen használhatóak. Egyszerűen rakd a gyermeket az ülésbe, rögzítsd a pajzsot, és kész. Előnye, hogy baleset esetén a gyermek átgurul a párnázott pajzson. A mozgás és a párnázás minimalizálja a gyermekre ható erőket. Különös figyelj arra, hogy a gyermek háta és a háttámla között, és a gyerek hasa és a pajzs között ne legyen túl nagy hely. Néhány gyermek becsatolás közben a hátát előretolja, vagy a fenekét előrecsúsztatja, így túl nagy szabad hely marad a beszíjazás után. 

Mindenképpen próbáljátok ki előzetesen, hogy a gyermek megtűri-e egyáltalán a biztonsági pajzsot – egyes gyerekek úgy érzik, hogy túlzottan beszorítja őket a kis asztalka. 

Ne keverd össze az öveket rögzítéskor!

Ha az ülést vagy a babahordozót az autó övével rögzíted, ügyelni kell arra, hogy a hordozó rögzítésekor ne keverd össze az öveket. Itt is ugyanaz érvényes, mint a felnőttek esetében: a derékszíj felfelé rögzít, a vállpánt a hordozó elülső részén megy körbe, mintha egy nagy pocakot venne körbe. A hevedereket pedig át kell fűzni a gyermekülés vezetőin. 

Ne helyezd a támasztólábat tárolórekeszre! 

Egyes gyermeküléseket a jármű padlóján egy láb támasztja meg. Ez megakadályozza, hogy a gyermekülés ütközés esetén előrebillenjen. Ügyelj arra, hogy a támasztóláb ne tárolórekeszen álljon. Ilyen padlóban található tárolórekeszek inkább furgonokban, kisteherautókban vannak. A tárolórekeszek fedelei kevésbé stabilak, mint a jármű padlója, és nem nyújtanak elegendő támaszt a gyermekülésnek.  

Kisgyermekek és csecsemők menetiránynak háttal utazzanak! 

A csecsemők és kisgyermekek nagyobb biztonságban vannak, ha az autósülés a menetiránynak háttal – azaz visszafelé – van rögzítve. A csecsemők és kisgyermekek nyakizmai még nem elég erősek ahhoz, hogy a frontális ütközést kellőképpen csillapítsák. Ha hátrafelé utaznak, a leggyakoribb balesettípus, a frontális ütközés esetében csökken a nyakra és a gerincre ható terhelés. 

Szakértők azt javasolják, hogy a gyermekek 2,5 és 4 éves koruk között menetiránynak háttal utazzanak, de legalább addig, amíg biztosan tudnak járni. Némelyik ülés sínen mozgatható, hogy a lábaknak több hely legyen. 

A légzsák ki- és bekapcsolása 

Ha az anyósülésre hátrafelé néző gyermekülést szerelsz be, ki kell kapcsolni a légzsákot. Ha a légzsák működésbe lép, az hátralökheti a gyerekülést. A hátrafelé néző gyermekülés kiszerelése után ne felejtsd el visszakapcsolni a légzsákot. Ne kapcsold ki a légzsákot, ha menetirányba néző gyerekülést használtok. Ebben az esetben azonban told az anyósülést a lehető leghátrébb, hogy a légzsák megfogja a gyermeket, de ne teljes erővel csapódjon neki. 

Szorosan húzd meg a hevederpántokat!

A csecsemőhordozók és a kisgyermekek autósüléseinek szabványos övrendszere a három- vagy ötpontos heveder. Ez a csípő és a vállak felett fut, és a hasnál kell becsatolni. Szorosan húzd meg – legfeljebb egy tenyérnyi hely maradhat a gyermek és az öv között.  

Kis szabadulóművészek 

Szinte minden biztonsági övtípusnál és minden ülésnél vannak olyan gyerekek, akik kibújnak az övből vagy akár a biztonsági pajzsból – ha akarnak. Egyesek a vállövet a hónaljuk alá is betűrik. Ez különösen az előrefelé néző üléseknél jelent problémát: baleset esetén a gyermekek nincsenek biztonságban, a fejük és felsőtestük előre fog bicsaklani. Időről időre ellenőrizd, hogy az öv még mindig megfelelően be van-e csatolva és próbáld meg elmagyarázni a gyereknek, hogy miért kell az övnek a megfelelő helyen lennie.

Teszteredményeink hasznos információkkal szolgálnak a legmegfelelőbb autós gyerekülés kiválasztásához.

Forrás: test.de
Top
Megszakítás