A legtöbb élelmiszer viszonylag gyorsan romlandó, ezért az emberek ősidők óta próbálnak erre a problémára megoldást találni. A múltban a szükséges hőmérsékletet természetes jéggel biztosították, amelyet pincékben és hűtőszekrényekben helyeztek el otthon vagy nagyméretű jégházakban. A jégszekrény szó a magyar mellet számos európai nyelvben fennmaradt, és a köznyelvben igaz ritkábban, de a mai háztartási készülékekre is használhatjuk. A hűtők belső terében a környezeti levegő hőmérsékleténél alacsonyabb hőmérséklet lelassítja a baktériumok szaporodását, és hozzájárul ahhoz, hogy az élelmiszerek hosszabb ideig frissek maradnak.
Hűtőszekrények típusai
A hűtők sokféle méretben és kivitelben kaphatók (az árról nem is beszélve). Fontos választási szempont lehet az energiaosztály – amely alapján tájékozódhatsz az éves energiafogyasztásról – a hűtőszekrény hasznos térfogata vagy a karbantartást megkönnyítő fagymentes technológia. Igényeid, korábbi tapasztalataid és lehetőségeid függvényében választhatsz klasszikus, szabadon álló hűtőszekrényt, vagy a konyhaszekrényhez illeszkedő beépített modellt, amely elegáns megjelenést kölcsönöz a konyhának. Egy sima hűtőszekrény önmagában nem biztos, hogy mindenkinek elég, ezért olyan hűtő-fagyasztó kombinált modellek közül is választhatunk, amelyek felül hűtenek, alul pedig fagyasztanak (vagy fordítva). Léteznek úgynevezett „amerikai” hűtőszekrények is, ahol a hűtő- és fagyasztórekeszek nem vízszintesen, hanem függőlegesen különülnek el. Ezek a készülékek azonban a magasabb ár mellett helyigényesebbek is.
Méretek
Ha hűtőszekrényt méret alapján vásárolsz, akkor a hűtőszekrény körül néhány centiméternyi helyet kell hagyni a levegő hatékony áramlásához (ez lehet akár öt-tíz centiméter is). Az ajánlott távolság általában megtalálható a használati útmutatóban. Ha nem tartod be ezeket, akkor ez az energiafogyasztás növekedését eredményezi.
Amellett, hogy gondosan kiméred, hová szeretnéd elhelyezni új hűtőszekrényt, gondolj arra is, hogy a hűtő ajtaja melyik oldalról nyíljon. Egyes modellek ajtaja áthelyezhető, ami különösen hasznos az olyan otthonokban, ahol a hely szűkös. Az is fontos, hogy hol áll. Ha lehetséges, ne a konyha napos részén helyezd el, és távol az olyan hőforrásoktól, mint a tűzhely és a sütő. Minden ilyen apróság számít a kompresszor bekapcsolását, a hangerőt és az energiafogyasztást illetően.
Klímaosztály
A hűtőket és fagyasztókat négy éghajlati vagy klímaosztályba sorolják annak a helyiségnek a hőmérséklete alapján, amelyben elhelyezik őket:
Klímaosztály | A klímaosztály megnevezése | Környezeti hőmérséklet-tartomány |
SN | szubnormális | +10 és +32 °C között |
N | normális | +16 és +32 °C között |
ST | szubtrópusi | +16 és +38 °C között |
T | trópusi | +16 és +43 °C között |
A fenti külső hőmérséklet-tartomány(ok) mellett garantált a hűtőszekrény üzemszerű működése, a benne levő élelmiszerek megfelelő hőmérsékleten tartása. Egyáltalán nem mindegy, hogy egy meleg lakásban (pl. nyári kánikula) vagy egy hűvösebb pincében helyezzük el a készüléket. A túl alacsony környezeti hőmérséklet szintén káros, a hűtőközeg túl sűrű marad, a kompresszor olajjal való ellátása csökken, az energiafogyasztás nő, és a kompresszor hamarabb meghibásodik.
A legtöbb hűtőszekrényt egyszerre több éghajlati osztályra tervezik, például SN, N, ST. Ez azt jelenti, hogy mindezen osztályok hőmérsékleti tartományának megfelelő hőmérsékleten – a fenti esetben +10 és +38 °C között – megfelelően működnek. Ha a hűtőszekrényt egy hideg vagy fűtetlen kamrában helyezzük el, akkor mindenképpen SN klímaosztályúnak kell lennie (+10 °C-tól), a felső határ a mi éghajlatunkon nem annyira releváns. Ha a külső hőmérséklet nem megfelelő, a készülék működéséhez nem lesznek optimálisak a feltételek, ami nemcsak a megnövekedett energiafogyasztást eredményez, hanem a funkcionalitást is negatívan befolyásolhatja.
Karbantartás
Az egészségünk érdekében a hűtőszekrényt a lehető legtisztábban kell tartani. A hűtőszekrény tisztítása: időnként nézd át a hűtőszekrény tartalmát. Szabadulj meg az állott és romlott élelmiszerektől. Szedd ki a hűtőszekrény kivehető részeit, beleértve a polcokat, rekeszeket. Ezeket lényegesen könnyebb a mosogatótálcában elmosni. A hűtőszekrény és tartozékai elmosása után hagyd őket rendesen megszáradni, és csak ezután tedd vissza az élelmiszereket a hűtőszekrénybe.
Mítoszok
A hűtőszekrényeket, mint sok más készüléket, számos mítosz övezi. Íme néhány példa azokra az élelmiszerekre, amelyeket nem lenne szabad a hűtőszekrényben tárolni:
- paradicsom – a hideg negatívan befolyásolja az ízét és a textúráját
- görögdinnye – milyen jól esik egy forró nyári nap egy szelet behűtött görögdinnye. A probléma az, hogy a paradicsomhoz hasonlóan a görögdinnye is veszít érzékszervi minőségéből, ha hosszú ideig a hűtőben marad.
- burgonya – a hűtőben megváltozik az íze és textúrája.
- hagyma – gyorsan megpuhul és megpenészedik.
- fokhagyma – a hűtőben tárolva viszonylag gyorsan csírázni kezd, megpuhul, veszít aromájából és könnyen megpenészedik.
- csípős szószok – a chilivel és más csípős szószokkal általában akkor sincsenek problémák, ha több évig szobahőmérsékleten tároljuk őket.
- banán – alacsony hőmérsékleten gyorsan megfeketedik és rossz íze lesz.
A hűtőszekrényben lévő szagok ellen a szűrők vagy szagtalanítók vásárlása helyett például a szódabikarbóna is jó megoldást kínál. A zöldséges rekeszben egy összegyűrt papírgolyó jelentősen csökkentheti a szagátvételt.
Visszavétel, ártalmatlanítás, újrahasznosítás
A hűtőszekrény veszélyes hulladéknak minősül (annak ellenére, hogy már évekkel ezelőtt betiltották a hírhedt CFC-ket (teljesen halogénezett hűtőközegek)), és kidobása potenciálisan negatív környezeti hatással jár, ezért ennek megfelelően kell kezelni. Emellett nagyszámú újrahasznosítható alkatrészt is tartalmaz. Megfelelő ártalmatlanítása környezetvédelmi és gazdasági szempontból is fontos.
A régi hűtőszekrénytől nem szabadulhatunk meg tetszésünk szerint, az eladó köteles tájékoztatni a fogyasztót, hogy az elektromos készülékeket nem szabad a települési vegyes hulladékba dobni, hanem az erre kijelölt helyeken (gyűjtőudvar, visszavételi pontok) kell ártalmatlanítani.
A visszavétel a régi hűtőszekrény ártalmatlanításának legegyszerűbb módja. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy amikor új hűtőszekrényt vásárolsz, jogodban áll arra kérni az eladót, hogy vigye el a régi hűtőszekrényt. A visszavétel, újrahasznosítás és ártalmatlanítás (és ennek finanszírozása) a gyártók/kereskedők számára törvényi kötelezettség.
Kombinált hűtő tesztünk, melyben többek közt vizsgáltuk a hatékonyságot, energiatakarékosságot, megbízhatóságot, zajkibocsátást és a hétköznapi használatot, itt érhető el.