VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

A matracvásárlás miatt ne legyenek álmatlan éjszakáid!

Macerás dolog a matracvásárlás. Nem könnyíti meg a helyzetet, hogy az online matracáruházak kínálatát böngészve rugós, hab, latex és hibridmatracok egész sora tesz minket döntésképtelenné. Pedig mi csak a pihentető alvás ígéretét keressük. Kézenfekvő megoldásnak tűnhet, hogy a matracot is valamelyik nagy bútoráruházban szerezzük be, ahol egy füst alatt megvehetjük az összes hálószobabútort, kipróbálhatjuk a különféle matracokat, és ha szerencsénk van még néhány csinos dekorációt is kifoghatunk. Ám mielőtt rémálommá válna a kiállítóterek matracainak átmeneti kényelme, érdemes utánajárni, hogy melyikkel kerülhetjük el a gerincbántalmakat – mondjuk 8-10 év rendszeres használat mellett is.

A puding próbája az evés?

Nem érdemes megspórolni az interneten való alapos tájékozódást. De még ennél is lényegesebb, hogy kipróbáljuk a terméket. Akkor sem kell azonban megijednünk, ha erre nincs lehetőségünk vagy egyszerűen csak online szeretnénk matracot venni.

A legnagyobb kereskedők ma már házhoz szállítják, majd akár több hét elteltével is kicserélik, visszaváltják a náluk vásárolt matracokat. Érdemes azonban körültekintőnek lenni és már a vásárlás előtt utánajárni, hogy milyen lehetőségeket kínál az áruház a visszaváltásra és cserére. Amennyiben bizonytalanok vagyunk, biztosítsuk be magunkat azzal, hogy olyan áruházban vásárolunk, ahol van erre lehetőség.

Mire figyeljünk a vásárlásnál?

A tökéletes matracot csak úgy találhatjuk meg, ha figyelembe vesszük a használó(k) alvási szokásait, testalkatát és testsúlyát is. Az oldalukon alvóknak érdemes figyelnie a matrac alátámasztását és süppedését (magasságmegőrzését). Erősebb testalkatúaknak általában inkább a keményebb matracok ajánlottak, de ez nem kőbe vésett szabály.

Gerincprobléma esetén azonban mindenképpen érdemes szakorvossal konzultálni vásárlás előtt a matrac ajánlott keménységét és típusát illetően.

Az ideális matrac éveken át jól alátámasztja testünket, nem süppedünk bele. Viszont nem is túl kemény, mivel az akár tartós fájdalmak kialakulásához is vezethet. Belefuthatunk olyan modellekbe is, amik használata könnyen rémálommá válhat, mivel nem támasztják alá megfelelően a gerincünket (így hosszú távon a gerinc eldeformálódásához vezethetnek), túlságosan süppedősek, vagy beleizzadunk – ahogy az a lista végén kullogó termékek esetén is fennáll.

legjobb matrac

Aktuális matrac tesztünkben nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együttműködve 6 márka 29 féle egy- és kétszemélyes matracát teszteltük.

A 17 különböző árfekvésű IKEA és két Jysk matrac mellett prémium kategóriás Tempur, Morfeus Tai, Sealy, Dormeo matracok mérettettek meg.

A tesztek során nagy hangsúlyt kapott az egészség védelme, azaz hogy a termékek milyen alátámasztást nyújtanak, milyen a pontrugalmasságuk, a magasságmegőrzésük, illetve mennyire tartósak hosszútávon.

A matracok tartósságának tesztelése úgy történik, hogy egy henger alakú nagy görgőt 30.000-szer görgetnek át a matracokon, amely mintegy 8-10 éves használatnak felel meg. A teszt lefuttatása után az értékelési szempontok figyelembe veszik, hogy keletkezett-e a matracokon törés, szakadás, csökkent-e a vastagságuk, puhábbak lettek-e, valamint a tesztszemélyek segítségével újra megvizsgálták, hogy változott-e az alátámasztó képességük. Az alátámasztás tesztelése során a szakértők 36 ponton vizsgálták, hogy háton és oldalfekvés során mennyire süllyed bele a tesztszemélyek teste a matracba. A tesztet egy női és egy férfi tesztalannyal is elvégezik, gerincükön megjelölnek öt pontot, amelyek szögének és távolságának mérésével vizsgálják, hogy a gerinc deformálódik-e vagy sem.

Emellett figyelmet kapott a matrac szellőzőképessége is, ami igen fontos kényelmi szempont, de egy áruházi kipróbálás során sajnos egyáltalán nem tudunk meggyőződni róla.

A matracok szellőzőépességét műszaki méréssel és tesztszemélyek bevonásával is vizsgálták. A tesztszemélyeknek 2 órán át kellett a matracon feküdniük 23 fokos környezetben 50%-os relatív páratartalom mellett, és szenzorok segítségével vizsgálták a derekuk és a matrac közötti levegő relatív páratartalmát.

Két egyszemélyes, vagy egy kétszemélyes?

Azok, akik éjszaka sokat forgolódnak, vagy jelentős testalkati különbség van párjuk és köztük, netán más testhelyzetben szeretnek aludni, azt gondolhatják, hogy jobban járnak, ha két egyszemélyes matracot vesznek franciaágyukba. Elrettentő lehet ugyanakkor az ágy közepén keletkező „demarkációs vonal”. Jó hír, hogy ma már az eltérő igényű pároknak sem kell lemondania a zavartalan összebújásról, amennyiben a matrac pontrugalmassága alapján hozzák meg a döntést!

A tesztekből arra is fényt deríthetünk, hogy van-e olyan egyszemélyes matrac, aminél nem kell kompromisszumot kötnünk a tartósság és az ergonómiai szempontok terén, de az izzadékonyabb személyek is magabiztosan dönthetnek a segítségével.

Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér!

Különösen igaz ez matracvásárlásakor. Egyszemélyes matracot vehetünk ugyanis 25, de akár félmillió forintért is, míg a vizsgálatba bevont kétszemélyesek átlagára 50 és 600 ezer forint között mozgott. Aki legalább 8-10 évre szeretné letudni a matrac kérdést, annak egy egyszemélyes matracra érdemes rászánnia 70-150 ezer forintot. A lista élén végzett termékekre egyaránt jellemző, hogy jól alátámasztják a gerincet, egyikbe sem süppedünk vagy izzadunk bele. Nem kell feltétlenül ilyen mélyen a zsebünkbe nyúlni kétszemélyes matracok tekintetében sem, apró kompromisszumok árán, 70-200.000 forint között már találhatunk kiváló minőségű kétszemélyes modelleket.


Kép: freepik.com, unsplash.com
Top
Megszakítás