VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

A matracok életútja a vásárlástól a…szeméttelepig?

Az, hogy pontosan mikor érdemes lecserélni a matracunkat legalább olyan nehéz kérdés, mint az, hogy mit tudunk kezdeni a régivel. Például egyáltalán újrahasznosíthatóak-e a matracok?  Ezeknek a kérdéseken jártunk utána.

Kezdjük az elején: milyen gyakran javasolt matracot cserélni?

Ha már nem is tudod felidézni, hogy hány éve használod a matracod, valószínű itt az ideje egy cserének. Könnyű megfeledkezni róla, hogy mikor is vásároltuk a legutóbbi matracunkat, főleg, ha az még a kényelmességéből sem veszít az idő múlásával. Mindazonáltal valószínűsíthető, hogy már kevésbé nyújt megfelelő alátámasztást és már nem is feltétlen felel meg úgy a higiéniai követelményeknek, mint újkorában.

Az általános gyártói javaslat, hogy hét évente cseréljük le a matracunkat.

Ez több mint 20 000 órányi és 2 555 éjszakányi használatot jelent, ami elég sok, ha arra gondolunk, hogy egy átlagos felnőtt egy éjszaka fél liter folyadékot is veszít, illetve körülbelül fél kiló elhalt hámsejt válik le róla évente. A legjobb matracok azért bebizonyították, hogy akár egy évtizedet is bírnak anélkül, hogy megereszkednének vagy kevésbé jó alátámasztást biztosítanának. Tehát, ha sikerül megfelelő minőségű matracot vásárolnunk és gondoskodunk a tisztántartásáról, elegendő lehet 10 évente megejteni egy cserét. Típustól függően más-más az elvárható tartóssága a matracoknak. Nézzük a két leggyakoribb matractípust:

A zsákrugós matracok elvárható élettartama

Egy jó minőségű zsákrugós matrac 8-10 évig is kitarthat. Ez azt jelenti, hogy ennyi időn keresztül ugyanolyan jó alátámasztást biztosít, nem veszít keménységéből vagy éppen puhaságából és az eredeti magasságából. Hogy maximalizáljuk az elvárható élettartamot, a gyártó utasításait is érdemes betartani a karbantartással, illetve a használattal kapcsolatosan – például a matrac forgatására vonatkozóan. Amivel még hozzájárulhatunk a maximális élettartamhoz, ha megfelelőképpen tisztítjuk.

Tisztítással kapcsolatos tippjeinket ITT olvashatod.

A memóriahabos matracok elvárható élettartama

A memóriahabos matracok már nagyobb szórást mutatnak tartósság tekintetében is, mivel eleve többféle anyagot használnak a gyártók. Tehát memóriahab és memóriahab között is van különbség. Tartósság tekintetében van amelyik jól, van amelyik igen rosszul teljesít. Maga a matrac típusa is megosztó, van aki imádja, van aki falra mászik tőle. A legnagyobb gond talán a szellőzésével van, ami a legtöbb típus esetében nem megfelelő. Ami fontos ezek esetében is, hogy tartsuk be a gyártók javaslatait a használatra vonatkozóan, ha azt szeretnénk, hogy minél tovább megtartsa az eredeti tulajdonságait.

A nagy kérdés: hogyan szabaduljunk meg a régi matracunktól?

Ez a terület sajnos még nem teljesen kiforrott, pedig a probléma szó szerint is toronyként magasodik felettünk. Elég csak arra gondolunk, miként sorakoznak ezek az óriás matracok a szeméttelepeken. Néhány alternatíva azonban mégis adott, hogy ne a lerakóra vezessen az első útjuk, hanem valóban maximális ki- és felhasználás után végezzék esetleg ott.

Fontos! Csak olyan matracot adjunk tovább, ami megfelel a higiéniai követelményeknek és legalább még egy-két évig használható.

Amin már mi sem szívesen aludnánk, az másnak sem fog örömet okozni. Viszont lehet, hogy csak változtak az igényeink, költözünk, ágyat cserélünk stb. Ilyen esetekben a még jó állapotban lévő, de már feleslegessé vált matracot nyugodtan továbbadhatjuk:

  • Jótékonysági célokra.
  • Esetleg lehet valakinek szüksége rá családi vagy ismerősi körben, csak éppen nem tudunk róla. Érdemes körbekérdezni.
  • Vagy akár el is adhatjuk.

Néhány matracárusító üzletben átveszik a régi matracunkat új matrac vásárlása esetén. Sajnos ez még egyáltalán nem gyakori, ezért érdemes erre is külön rákérdeznünk.

Az állatmenhelyek sokszor kézenfekvő megoldásnak tűnhetnek, azonban nem feltétlen jó ötlet nekik adományozni matracainkat. A kutyák például pillanatok alatt szétszednek egy-egy darabot és rájuk nézve ez még veszélyt is jelent, mert vágási sebeket okozhatnak például a rugós elemek vagy fulladás veszélyt jelenthetnek a pamut, hab anyagok. Arról nem is beszélve, hogy az elhasználódott matracok elszállíttatása a menhelyekre súlyos pénzekbe kerülhet.

Hogy mennyire megoldatlan probléma ez, jól mutatja, hogy a matrac gyakran kerül illegális szemétként útmenti vagy erdős helyekre. Ki ne látott volna már elhagyatottan heverő matracot élete során? Tehát fontos, hogy legalább a legközelebbi hulladékudvarig szállítsuk el, ha már végképp semmi egyéb célra nem megfelelő. Az utcai lerakást semmiképp se válasszuk.

Újrahasznosíthatóak a matracok?

Igen. A matracokban azonban van fa, acél, pamut és műanyag (poliuretán) is, ez a sokféle alkotóelem pedig megnehezíti az újrafelhasználásukat. Külföldön már léteznek olyan magáncégek és nonprofit szervezetek, amelyek azért dolgoznak, hogy a matracok ne hulladéklerakón végezzék. A matracújrahasznosítás nagyon munkaigényes feladat: a gyapjúrészekből ruházati cikkek készülnek, a rugókat újra felhasználjak, a fából pedig forgács lesz.

Az Egyesült Államokban például évente 18,2 millió matracot dobnak ki, miközben az egész országban csak 56 létesítmény foglalkozik az újrahasznosításukkal, ami a képződött hulladék töredékét képes csak feldolgozni.

A Bye-Bye Matrac elnevezésű amerikai projekt részeként a lakosság számára elérhető egy online adatbázis, aminek segítségével elérhetik a lakóhelyükhöz legközelebb eső feldolgozóüzemet. Weblapjukon a feldolgozás menetéről is érdekességeket olvashatunk: Why Recycle? – Bye Bye Mattress | A Program of the Mattress Recycling Council

matrac

Amit mi tehetünk a probléma mérséklése érdekében:

  • Alaposan készüljünk fel egy matracvásárlásra, hogy biztosan a számunkra megfelelőt vásároljuk meg.
  • Vigyázzunk rá, tartsuk karban, hogy a várható 8-10 évnél korábban ne kelljen a szemétkupacra dobnunk.
  • Próbáljunk helyi, vagy legalább európai gyártótól vásárolni, mert ha a matracok felesleges utaztatásától megkíméljük a környezetünket, már azzal is sokat tettünk érte.
  • Keressük a természetes anyagokat matracvásárlás során is.
  • Csak olyan helyen vásároljunk, ahol garanciát adnak a matracra, és új matrac vásárlásakor visszaveszik a már régi, elfáradt darabokat. Ha még az újrahasznosításban is szerepet vállalnak az tényleg egy bónusz, mert sajnos ez még ritka itthon.

Tökéletes megoldás egyelőre nincs, de ha már egy-két fontos szempontot szem előtt tartunk, azzal is sokat teszünk magunkért és a környezetünkért.

Ha éppen új matracot vásárolnál, ajánljuk figyelmedbe aktuális terméktesztünket.

képek: which.com, canva.com
forrás: which.co.uk
Top
Megszakítás