mobil menü megnyitása mobil menü bezárása
tudatos tesztek
Tudatos Vásárlók Egyesülete

Main navigation

  • Hírlevél feliratkozás
  • Tesztek
  • Mi ez?
  • Áraink
  • Blog
  • tudatosvasarlo.hu

User account menu

  • Belépés / Regisztráció

Konyhai robotgépek 2022

74 terméket teszteltünk
2022. 01. 16.
  • A teszt eredménye
  • Tippek
  • Hogy készült a teszt
  • Tesztünkről

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 74 konyhai robotgépet tesztelt laboratóriumban, nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel közösen. A teszt során nemcsak a működésre, hanem a használat egyszerűségére, a tervezésre és kivitelezésre, beleértve a motor élettartamát, a zajszintre és az energiafogyasztásra is figyeltünk. Az egyes modellek árai között nagy eltérések lehetnek, ezért arra a kérdésre is megpróbáltunk választ adni, hogy az ár és a minőség kéz a kézben járnak-e.

gép

Általános vizsgálati körülmények

Az összes vizsgálat úgy történt, mintha egy valódi konyhában történt volna. A készülékeket ugyanarra a hálózati feszültségre (230 V) csatlakoztattuk. Minden vizsgálatot 20 °C-os (± 5 °C) szobahőmérsékleten végeztünk.

A tejtermékeket a vizsgálatok előtt legalább 24 órán át 3 °C-os hűtőszekrényben tároltuk. Szükség esetén 15 °C-os csapvizet használtunk (mindig ugyanabból a forrásból). A tesztelés során mindig követtük a kézikönyvben szereplő utasításokat - a gyártó által megadott maximális működési időt, az ajánlott sebességet és az adott programot.

Működés

  • Tojáshab készítése

Recept: 5 tojásfehérje

Értékelés: a hab felveréséhez szükséges idő, a hab minősége és térfogatának növekedése a felverés után.

  • Tejszínhab készítése

Recept: 250 ml habtejszín

Értékelés: a habverési idő, a tejszínhab minősége és térfogatnövekedése a habverés után, az állag és a térfogat stabilitása 24 óra hűtőben való tárolás után.

hab
  • Pitetészta

Recept: 150 g liszt, 150 g cukor, 150 g vaj, 3 tojás; 170 °C-ra előmelegített sütőben 55 percig sütjük.

Értékelés: a hozzávalók összekeveréséhez szükséges idő, a tészta egyenletessége (simasága), a sütés utáni térfogatnövekedés, a sütemény állaga és textúrája.

  • Kenyértészta

A kenyértészta készítésénél mindig ugyanazt a receptet követtük, de a gyártó által megadott maximális kapacitáshoz igazítva a mennyiségeket.

Recept: 500 g liszt, 10 g só, 350 ml víz és 10 g friss élesztő – ebből az alapreceptből számítottuk ki a felhasznált összetevők mennyiségét, a készülék kapacitásának megfelelően.

Értékelés: a tészta dagasztásához szükséges idő, a tészta egyenletessége (simasága), a sütés utáni kelesztés, a sült kenyér állaga és textúrája.

kenyér
  • Majonéz készítés

Recept: 2 tojássárgája, egy teáskanál mustár, 200 ml olaj.

Értékelés: felverési idő, szilárdulás és egyenletesség, szilárdulás stabilitása 24 óra hűtőben töltött idő után.

  • Palacsintatészta

Recept (1 liter tésztához): 250 g liszt, 500 ml friss teljes tej, 200 g tojás (héj nélkül) és 6 g só.

Értékelés: az összetevők összekeveréséhez szükséges idő, a tészta habossága és folyékonysága, üledék jelenléte.

pali
  • Aprítás: diófélék / fűszernövények / hagyma

Recept: 200 g mogyoró / 20 g koriander vagy petrezselyem / 1 nagy, negyedelt hagyma.

Értékelés: aprítási idő, méret és egyenletesség.

  • Reszelés: sajt / sárgarépa

Recept: 150 g ementáli sajt / 150 g sárgarépa

Értékelés: a reszeléshez szükséges idő, a reszeletlen darabok száma, a reszelés egyenletessége, a reszelés erőssége (csak a sárgarépa esetében).

sajti
  • Burgonya szeletelés

Recept: 200 g burgonya

Értékelés: a szeleteléshez szükséges idő, egyenletesség, a fel nem szeletelt darabok száma.

  • Bébiétel készítés

Recept: 200 g burgonya, 200 g sárgarépa, 200 g marhahús; az előfőzött hozzávalókhoz annyi vizet adtunk, hogy a kívánt állagot elérjük.

Értékelés: főzési idő, egyenletesség, hús-, zöldségdarabok jelenléte.

baba
  • Smoothie készítés (3 különböző változat)

Receptek:

½ körte, ½ narancs, ½ banán, ½ zellerszár, 5 g petrezselyem, 100 ml narancslé és 50 ml grapefruitlé.

1 narancs, 2 alma, 2 sárgarépa, 100 ml fehér joghurt és 100 ml tej.

150 g fagyasztott banán, 50 g fagyasztott áfonya és 50 ml víz; 15 perccel az elkészítés előtt kivesszük a gyümölcsöt a fagyasztóból, és hagyjuk, hogy egy kicsit "fellazuljon".

Értékelés: a keveréshez szükséges idő, az ital egyenletessége és simasága, darabok jelenléte.

szmuti
  • Gyümölcslé: narancs/almalé

Recept: 5 félbevágott narancs / 5 félbevágott alma

Értékelés: préselési idő, simaság, habosság, pép jelenléte, üledék jelenléte (10 perccel a facsarás után).

  • Jégdarabolás

Recept: 10 jégkocka

Értékelés: elkészítési idő, egyenletesség.

  • Hasábburgonya készítés

Recept: 200 g burgonya

Értékelés: a krumpli hasábok előállításához szükséges idő, forma és egyenletesség.

A fenti funkciók értékelése a végső pontszám 60%-át teszi ki.

has

Kezelhetőség

Értékeltük a használati utasítás érthetőségét és teljességét, a gombok és panelek használatának egyértelműségét, az összeszerelés és a programok egyszerűségét, a kiöntés (töltés) és a kiürítés egyszerűségét, a különböző munkafolyamatok során a vizuális ellenőrzés lehetőségét, a készülék stabilitását, tisztítását, tárolását és a jobb vagy bal kézzel történő használat kényelmét. A kezelhetőség értékelése a végső pontszám 25%-át teszi ki.

Tervezés és kivitelezés

Értékeltük a készülék általános kivitelezését, a konstrukció robusztusságát, az egyes alkatrészek egymáshoz való illeszkedését, a kezelőszervek kialakítását és a felhasznált anyagok minőségét (műanyagok, fémek). A feliratok és a festék tartósságát is felmértük. A tervezés és kivitelezés értékelése a végső pontszám 5%-át teszi ki.

Zajszint

A zajszintet különböző sebességeknél, fél méter távolságból mértük. Az eredmény a legmagasabb mért értékre vonatkozó minősítést mutatja. A zajszintet három laboratóriumi szakértő szubjektíven is értékelte. A zaj általános minősítése a két részminősítés eredményeinek kombinációjából áll. A zajszint értékelése a végső pontszám 5%-át teszi ki.

Elektronikai biztonság

A biztonsági teszt a figyelmeztető jelzések meglétének ellenőrzése mellett a villamosenergia-használattal kapcsolatos biztonsági értékelést is tartalmazott (az elektromos csatlakozás szigetelése és folytonossága). Mindegyik készülék megfelelt a szükséges biztonsági követelményeknek. Ez az értékelés nem számított bele a végső pontszámba.

Motor élettartam

A készülékek motorját nagy terhelésnek tettük ki. 2 tesztet végeztünk el, 2-2 egymást követő tesztnapon, így összesen 240 ciklust teljesítettek a gépek.

Motor teszt dagasztás funkcióval – 1/3 zabpehely + 2/3 víz keverékkel. Minden készüléknek 120 ciklust kellett teljesíteni két egymást követő tesztnapon, azaz napi 60 ciklust. Egy ciklus három perc működésből (alacsony sebességgel) és egy perc szünetből áll, tizenöt ciklus után pedig egy óra szünet jön. A zabpehely-víz keveréket 15 ciklusonként frissre cseréltük. 4 óra dagasztás + 4 óra szünet és előkészítés = 8 óra/tesztnap.

Motor teszt keverés/turmixolás funkcióval – 1/3 fűrészpor + 2/3 víz keverékkel (1 l, ha a keverőedény térfogata <5l, 1.5 l, ha a keverőedény >5l). Minden készüléknek 120 ciklust kellett teljesíteni két egymást követő tesztnapon, azaz napi 60 ciklust. Egy ciklus öt perc működésből (nagy sebességgel) és egy perc szünetből áll, húsz ciklus után pedig egy óra szünet jön. 6 óra keverés + 3 óra szünet és előkészítés = 9 óra/tesztnap.

A teszt értékelése nem számított bele a végső pontszámba.

Energiafogyasztás

Az energiafogyasztást standby vagy készenléti üzemmódban mértük. Az energiafogyasztás értékelése a végső pontszám 5%-át teszi ki.

Ár

Az árak a hazai webáruházak árainak középértékét jelzik a tesztelés időpontjában, a teszteredményt nem befolyásolják.


Képek: ICRT

icrt

Elérhetőségeink

  • Tudatos Vásárlók Egyesülete 1114 Budapest, Móricz Zsigmond körtér 3/A fsz. 3
  • +36 1 225 8136 +36 1 225 8137
  • +36 1 799 8187
  • tve@tve.hu

A kialakult helyzet miatt az irodában és az irodai telefonon korlátozottan vagyunk elérhetőek, ezért kérjük, hogy a tve@tve.hu emailcímen keress minket. Köszönjük!

Rólunk

  • Kik vagyunk
  • Facebook
  • YouTube
  • Impresszum
  • Adatvédelmi szabályzat
  • ÁSZF