Találd meg a számodra legjobb kombinált hűtőszekrényt!
A hűtőszekrény ma már minden háztartás alapfelszereltsége. A Tudatos Vásárlók Egyesülete ezért 19 márka 121 hazai boltokban és webshopokban megvásárolható kombinált hűtőszekrényét tesztelte nemzetközi együttműködésben, egységes módszertan alapján, laboratóriumban.
Független szakértők vizsgálták meg a termékeket hatékonyság, energiatakarékosság, megbízhatóság, zajkibocsátás és felhasználói élmény tekintetében, szem előtt tartva a hétköznapi használat modellezését. A hatékonyság vizsgálatakor a hangsúlyt arra helyezték, hogy a készülékek milyen gyorsan hűtik, fagyasztják le az ételt, illetve mennyire tartják stabilan a belső hőmérsékletet, ami hasznos lehet abban az esetben, ha újabb ételt helyezünk a hűtőbe, a konyha felmelegszik, esetleg lehűl, vagy éppen áramszünet van. Emellett fontos szempont volt, hogy a vizsgálati körülmények változása – mint a tesztkamra hőmérséklete, vagy az, hogy mennyire van telepakolva a készülék – hogyan befolyásolja az energiafogyasztást, a működés megbízhatóságát.
Összesen 23 szempont szerint teszteltünk és 52 technikai paramétert mértünk meg és gyűjtöttünk össze a termékekről, melyek alapján össze tudod hasonlítani őket, illetve számos szűrési lehetőséget találsz a tesztünkben, hogy ki tudd választani a neked legjobbat!
A tesztelt termékek átlagára 100 000 és 959 000 Ft között mozog.
Örök tanulságnak mutatkozik, hogy nem javasolt csak ár alapján választani, mert a legjobban teljesítő modellek között is találunk 200 000 Ft-os és 700 000 Ft-os átlagáron elérhető készüléket. Ugyanez elmondható a lista végéről, ahol szintén találunk akár 300 000 Ft-os terméket is. Akármennyit is szánunk tehát hűtő vagy fagyasztó vásárlására, mindenképpen érdemes utánajárnunk, hogy az egyes termékeknek melyek az erősségei és melyek a gyengeségei. Ebben segítenek a terméktesztek.
A Tudatos Vásárlók Terméktesztjei pártatlanok, tudományosak, alaposak és sok pénzbe kerül az elkészítésük.
Ingyenes tesztoldalakat könnyű találni az interneten. Sokszor azonban ezeket az oldalakat a termék mögött álló gyártók, forgalmazók támogatják, és nem kell túl alaposnak vagy tudományosnak lenniük ahhoz, hogy magukat tesztnek nevezzék. Ezért az értékeléseik inkább bújtatott reklámnak tekinthetők.
Egy nemzetközi fogyasztóvédő hálózat tagjaként a mi tesztjeinket európai és amerikai laboratóriumokban szakértők készítik. Ez a hálózat teszi lehetővé, hogy ebben a tesztben 40 millió Ft összértékű, anonim módon vásárolt kombinált hűtőszekrényt vizsgáltunk.
A mi tesztjeink mindig függetlenek a gyártóktól és a forgalmazóktól, a saját pénzünkön tesztelünk – ezért kérjük a hozzájárulásodat.
Már csak pár kattintás, és kiderül, melyik a számodra legjobb kombinált hűtőszekrény!
Ebben a cikkben összefoglaljuk neked a teszt eredményeit a legfontosabb szempontok szerint.
A leggyengébben teljesítő termék eredménye
A legjobban teljesítő termék eredménye
Teszteredmények átlaga
A cikk elolvasásához jelentkezz be vagy legyél tagunk vagy vedd meg a tesztet!
Az összehasonlításhoz jelentkezz be vagy legyél tagunk vagy vedd meg a tesztet!
Ezeket a szempontokat vizsgáltuk a laborban. A tesztkritériumok melletti százalékos érték a kritérium súlyát jelenti az összpontszám kialakításában.
A tesztelés az IEC 63169:2020 és az EN 62552-1:2020 szabványok alapján történt, minden egyes termék esetében azonos laboratóriumi körülmények között, automatizált módszerrel. A készülékek szabályozott hőmérsékletű és páratartalmú tesztkamrában voltak. A teszt megkezdése előtt az összes eszközt az utasításoknak megfelelően állítottunk be és csatlakoztattunk, az első mérés előtt legalább 72 órán át üresjáraton álltak.
A vizsgálatokat otthoni használatot szimulálva hajtottunk végre. A tesztek során nem igazi élelmiszert használtunk – hiszen azok szerkezete, textúrája, mérete nagyban befolyásolta volna az eredmények összehasonlíthatóságát -, hanem ételekhez hasonlóan viselkedő géltömböket (egységes méretű, egységes töltetű, hőmérővel ellátott zselés „csomagokat”). A hőmérő szenzorok a hűtőbe helyezett teszttárgyakból közvetlenül a számítógépre továbbították az adatokat.
A gyorshűtési vagy fagyasztási funkciókat a tesztelés során nem vettük figyelembe és nem aktiváltuk.
A hűtő és fagyasztó funkciók hatékonyságának vizsgálatakor arra voltunk kíváncsiak, mennyire tartják stabilan a belső hőmérsékletet a különböző hűtők, ha már korábban lehűtött élelmiszerek mellé újabb ételt rakunk be.
Megvizsgáltuk, hogy a készülékek milyen gyorsan hűtötték le a géltömböket szobahőmérsékletről az optimális, 4°C-os hőmérsékletre. Először a referencia géltömböket helyzetük a hűtőszekrénybe és megvártuk, amíg elérték a kívánt hőmérsékletet, majd új tömböket tettünk a hűtőszekrény minden részébe (fentre, középre, alulra, ajtóba). Két forgatókönyv szerint jártunk el: az első esetben hét óra leforgása alatt négy kisebb adagban, egymás után helyeztük be a géltömböket, ez a teszt a mindennapi használatot szimulálja, a hűtő ajtajának négyszeri kinyitásával. Második esetben egyszerre egy nagyobb mennyiségű géltömböt helyeztünk be, akár egy nagy, heti bevásárlást követően.
Kiértékeltük, hogy a géltömbök mennyi idő alatt hűltek le az előre, referenciaként betett tömbök hőmérsékletére. A méréseket a hűtőszekrény minden részében elvégeztük. Figyelemmel kísértük azt is, hogy mi történik a már bent lévő, lehűtött tömbökkel. Ha túl nagy volt a hőmérséklet-ingadozás, vagy ha a hőmérséklet fagypont alá esett, az értékelést lerontottuk. Vizsgáltuk a fagyasztóban bekövetkező nem kívánt hőmérsékletváltozásokat is.
Megmértük és értékeltük, hogy mennyi idő alatt fagyasztotta le a géltömböket a fagyasztó szobahőmérsékletről -16°C-ra. A hőmérséklet ismét egy korábban lefagyasztott referencia tömbhöz viszonyítva értékeltük. A legnagyobb súllyal a 0°C-ról -10°C-ra hűlés idejét vettük. Ezután vizsgáltuk, hogy mennyi idő alatt hűltek le a tömbök -16°C-ra (vagy a legalacsonyabb állandósult értékre).
A teszt közben figyelemmel kísértük a hűtő rész hőmérsékletét is, és lerontottuk az értékelést, ha a hőmérséklet túlzott mértékben ingadozott, vagy ha a hűtő egy részében a hőmérséklet fagypont alá esett. Kétszer végeztük el ezt a tesztet, először a fagyasztó közepére helyeztük a géltömböt, másodszor pedig eloszlatva (fentre, középre és alulra).
Minden egyes készülék tesztelése során folyamatosan mértük az áramfogyasztást. A hűtési és fagyasztási teljesítmény vizsgálatakor, az ajánlott és optimális beállítások tesztelésekor, a hőmérséklet stabilitás (magas hőmérsékleten és leolvasztáskor) vizsgálatakor is figyelemmel kísértük.
A mért értékekből kiszámítottuk az éves energiafogyasztást. Továbbá meghatároztuk az úgynevezett szabványos éves energiafogyasztást (Standard Annual Energy – SAE), amely a készülék várható (referencia) energiafogyasztása a készülék hasznos térfogatát figyelembe véve. Az energiahatékonysági mutató pedig a mért és a szabványos várható éves energiafogyasztás hányadosa.
Három szakértő a hétköznapi felhasználói szempontokat szem előtt tartva értékelte a készülékek használhatóságát. A tárolóhelyek, polcok könnyű hozzáférhetősége, a termosztát(ok) beállítása és szabályozása, a különböző programok és funkciók, a figyelmeztető jelzések megfelelő láthatósága vagy hallhatósága, a kijelzők, a belső világítás és a könnyű tisztíthatóság mind hozzájárult használhatóság pontszámához. Ebben a kategóriában a készülékek zaját, rezgését/búgását és a használati útmutatót is pontoztuk.
Annak megállapításához, hogy megbízható-e a hűtőszekrény termosztátja az élelmiszerek tárolásához szükséges ideális hőmérséklet beállítására, a hűtőszekrény termosztátját a gyártó által ajánlottaknak megfelelően állítottuk be, majd ezt méréssel ellenőriztük. A tesztelés során a környezeti hőmérséklet 23°C volt. Amennyiben a használati utasításban nem volt gyártói ajánlás, akkor egy középértéket választottunk.
A magas értéket szerző modellek megbízható termosztátokkal rendelkeznek, míg a három vagy annál kevesebb pontra értékelt modelleknél érdemes külön hőmérővel beállítani a kívánt hőmérsékletet.
A vizsgálat az ajánlott beállításhoz hasonlóan történt, a termosztáton azonban az ideális hőmérsékletet állítottuk be: 4°C-ot a hűtőszekrényben és -18°C-ot a fagyasztóban. Méréssel ellenőriztük a készülékben lévő tényleges hőmérsékletet és értékeltük, hogy az mennyire tért el a beállítástól.
A hűtők teljesítményét és működését befolyásolhatja a külső hőmérséklet, így azt is teszteltük, hogy a meleg tesztkamra (32°C) mennyire befolyásolja a készülékeken beállított optimális hőmérsékletet (hűtő részen 4°C, a fagyasztóban -18°C) normál körülményekhez (23°C-os külső hőmérséklet) képest. Ha a készülék nem rendelkezett két termosztáttal, akkor a hűtő részben lévő hőmérséklet volt a döntő.
Igen kellemetlen, amikor áramkimaradás, áramszünet esetén kikapcsol a fagyasztó és minden kiolvad, így azt is vizsgáltuk, mennyi idő alatt melegszik fel annak tartalma -17°C-ról -9°C-ra (23°C-os tesztkamrában), illetve milyen formában (optikai, vagy hangjelzés) és milyen gyakorisággal figyelmeztet a készülék, amikor a fagyasztó hőmérséklete -7°C fölé emelkedik.
Az IEC 63169:2020 szabvány alapján vizsgáltuk a hűtőben tárolt (nulla fokos és/vagy frissentartó rekeszben) friss zöldségek súlyveszteségét, azaz hogy mennyit veszítenek nedvességtartalmukból 24 óra alatt.
A vizsgálathoz egy speciális tálcát használtunk, amely 18 nem szőtt, vékony anyagcsíkot tartalmazott. A tálcához vizet adtunk, és 24 órára a hűtőszekrénybe helyeztük. Ezután megmértük a tálca súlyát, és összehasonlítottuk a vizsgálat előtti értékkel. Ezzel egyidejűleg a tesztterület hőmérsékletét is figyelemmel kísértük.
Labortesztjeink során számtalan mérést és vizsgálatot elvégzünk. A vizsgált kritériumok pontszámokat kapnak, 0-tól 5-ig tartó skála alapján értékelünk. Minden esetben igaz, hogy 0 a legrosszabb és 5 a legjobb érték.
A vizsgálati paramétereket rendszerezzük, a legfontosabb jellemzőket pedig súlyozzuk, így képzünk egy százalékos értéket, ami végül a termék tesztben elért eredményét mutatja a maximálisan elérhető 100%-hoz képest.
Bizonyos kiemelt kritériumoknál egyéb korlátozásokat is alkalmazunk, amennyiben az elvártnál (küszöb) rosszabb eredményt ér el a vizsgált szempont, az összeredmény sem mehet meghatározott érték fölé. Ebben az esetben a végső százalékos érték nem felel meg a kritériumok súlyozott átlagának. Az értékelést segíti az alábbi táblázat:
Azt tapasztaljuk, hogy egy hűtőszekrény használatakor nem vagyunk tisztában ezzel a fontos részlettel, azaz a hűtőszekrény ideális hőmérsékleti beállításával. A hűtő hőmérsékletét 4°C-ra, a fagyasztóét pedig -18°C-ra kell beállítani. Ha a hűtőszekrény beállítása nem teszi lehetővé a pontos hőmérsékletre való állítást, mert csak fokozatok közül lehet választani, akkor szerezz be egy hőmérőt, és így állítsd be a megfelelő fokozatot a kívánt hőmérséklet eléréséhez. Élelmiszerszakértők szerint 5°C fölött jelentősen megnő a baktériumok szaporodási sebessége, ami felgyorsítja a hűtőszekrényben lévő élelmiszerek romlását. A hőmérsékletnek a szükségesnél egy fokkal alacsonyabbra állítása szándékos, mivel nyitogatjuk a hűtőt, melegebb élelmiszereket teszünk be, így a hűtőszekrényben lévő összes többi élelmiszer hőmérséklete is ingadozik.
A hasznos funkciók közül kiemeljük a nulla fokos rekeszt (ZeroZone). A zöldségek, gyümölcsök és a nyers húsok hosszabb ideig, akár egy hétig is frissek maradnak, ha 0°C körül tárolod őket (a hűtőrészlegben 4°C az ajánlott). A hőmérséklet nem csökkenhet nulla fok alá, mivel a megfagyott vízkristályok károsítják a sejtfalakat és rontják az élelmiszer minőségét. Egyes modelleknél a zéró zóna a hűtőrész alján, külön fiókokban található: az egyik fiók a zöldségeknek/gyümölcsöknek, a másik a húsok vagy halak számára. Ebben a zónában sokszor azért van két fiók, mivel a zöldségeknek nedves, párás környezetre van szükségük, hogy ne száradjanak ki, a húsnak pedig szárazra. Figyelem: a zöldségeknek szánt fiók (általában a hűtőszekrény alján) nem feltétlenül jelenti azt, hogy a hűtőszekrénynek van egy nulla zónája is.
A „No Frost” funkció (Low Frost vagy Smart Frost) megakadályozza a jégképződést, vagyis azt, amikor a levegőből származó nedvesség megfagy a hűtőfelületen. Ez a funkció jól jön a fagyasztórekeszben, mivel a jég nemcsak a hatékonyságot, hanem a felhasználható térfogatot is csökkenti (sőt, növeli az energiafelhasználást), és így nem kell rendszeresen leolvasztani a belső teret.
Az olyan egyéb gyorshűtési funkciók, mint pl. a SuperCool vagy FastFreeze korlátozott ideig felgyorsítják a hűtést, ha nagy mennyiségű meleg élelmiszert teszel be, azért, hogy az ne melegítse fel a hűtőszekrény többi részét.
Az olyan hangzatos „higiéniai” funkciók vagy antibakteriális védelem, mint pl. a „kék fény a baktériumok elpusztítására”, az „ezüstion bevonat/filmfelület” és hasonló állítások nehezebben ellenőrizhetők, ezért ezek kevésbe befolyásoljanak a hűtőszekrény kiválasztásakor.
A „zúzmarás” csillagok száma a fagyasztási hőmérséklet intervallumokat jelzi. Az egy csillagos készülékek -6°C-ra fagyasztanak. A csillagok számának növekedése mindig 6°C-os hőmérséklet csökkenést jelent, azaz a két csillagosok -12°C-ra, a három csillagosak -18°C-os fagyasztásra képesek, a négy csillagosak -18°C alá is le tudják hűteni az élelmiszereket, ezzel tárolhatósági idejük is jelentősen növelhető.
A legtöbb egyéb készülékkel ellentétben a hűtőszekrény szinte folyamatosan üzemel, ezért érdemes alaposan megnézni a mellékelt energiacímkét. A címkét a hatályos jogszabályok minden kereskedelmi forgalomba kerülő hűtőszekrényre kötelezően előírják. A következő információkat találod rajta:
Energiaosztály – tájékoztat az energiahatékonyságról. Korábban ez a címkéken A+++-tól D-ig terjedő skálán volt feltüntetve. 2021 márciusától a skála A-tól G-ig terjed. A régebbi címkézés szerinti A+++ besorolású termékek nagyjából az új B-C osztályoknak felelnek meg. Az osztályok közötti pontos átváltás nem lehetséges, mivel az energiafogyasztás mérési rendszere megváltozott. Fontos megjegyezni, hogy az energiaosztály inkább csak tájékoztató és jelzésértékű.
Éves fogyasztás – kWh/évben. Az energiacímkén megadott éves fogyasztás is tájékoztató jellegű, és a tényleges értékektől jelentősen eltérhet. Ez abból adódik, hogy nem reális körülményeken alapul. Tesztünkben a mért adatok alapján számított energiafogyasztást mutatjuk be. Ez több tíz, néha több száz kilowattórával is eltérhet a megadott értéktől.
Hasznos térfogat – azt jelzi, hogy elméletileg mennyi étel fér el benne. Sajnos ezt sem szabad „szó szerint” venni. A hűtőszekrények (és fagyasztók) tényleges, mért hasznos térfogata több tíz literrel kevesebb is lehet, mint az energiacímkén feltüntetett. A hópehely szimbólum a fagyasztórekeszek teljes térfogatát jelöli, a hűtőszekrény szimbólum pedig a hűtőrészek össztérfogatát jelöli. A térfogat megadásakor a gyártók gyakran nem veszik figyelembe, hogy a hűtőszekrényben vagy fagyasztóban vannak polcok és fiókok, amelyek csökkentik az így kapott méretet. Az általunk mért térfogat megmutatja, hogy mennyi élelmiszer fér el ténylegesen a hűtőszekrényben.
Zaj – természetesen előnyösebb, ha csendesebb hűtőszekrényt választasz. A készülék, illetve annak kompresszora által keltett zaj elhanyagolhatónak tűnhet, de nagyon zavaró, különösen este és éjszaka, amikor a ház csendes. 2021 márciusától a dB-ben megadott zajszint mellett a zajkibocsátási osztály (A-D skálán) is fel van tüntetve.
A kombinált hűtőszekrény gyakorlati használatának szempontjából ennek a műszaki adatnak nincs nagy jelentősége. Nem jelzi sem a teljesítményt, sem a tartósságot. A kétkompresszoros modellek azonban drágábbak. Sokkal fontosabb, hogy a kombinált hűtőszekrény rendelkezik-e két termosztáttal, azaz lehetséges-e a hűtő és fagyasztó részek független és pontosabb hőmérséklet-szabályozása. Habár a legtöbb két termosztáttal rendelkező hűtőszekrénynek két kompresszora is van, léteznek olyanok is, melyeknek csak egy. A választás során nyugodtan elfelejtheted a kompresszorok számát, és inkább a termosztátok száma alapján válassz. Léteznek akár három termosztáttal is rendelkező készülékek, amely külön lehetővé teszi a hőmérséklet-beállítást még a zéró zónában is, amely a kényes élelmiszerek, például friss hús vagy hal tárolására szolgál (a gyártók sokszor így nevezik őket: BioFresh, CoolSelect, stb). A több termosztát akkor is hasznos, ha a fagyasztót úgy szeretnéd leolvasztani, hogy közben a hűtőszekrény be van kapcsolva, vagy fordítva.