A kávé valóban éberen tart?
Igen, a koffein, amely a természetben megvédi a kávénövényt a ragadozóktól, az agyunkon és a központi idegrendszerünkön keresztül hat ránk. Serkenti a szívműködést, ezáltal a pulzusszámot is megemeli. Mérsékelt mennyiségű kávé fogyasztása növeli az éberséget, csökkenti a fáradtságot és javítja a reakcióidőt.
Hosszú, monoton feladatok, például futószalagos munka vagy hosszú autóutak során a koffein megakadályozza a gyors elfáradást. A koffein a gyomor-bél traktuson keresztül gyorsan bejut a véráramba: a csúcsszintet már 15 perc után eléri, és 45 perc után az összes koffein a véráramban van. Hatása egyéntől függően körülbelül kettőtől öt óráig tart. A dohányzás felgyorsítja a koffein lebomlását, míg egyes gyógyszerek, például a fogamzásgátló tabletta lassítja azt.
A gyerekek is fogyaszthatnak kávét?
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint a gyermekek számára – a felnőttekhez hasonlóan – a testtömeg-kilogrammonkénti legfeljebb 3 milligramm koffein tekinthető biztonságosnak. Egy 40 kilós gyermeknek (kb. ez 11 éves kort jelent) tehát körülbelül 270 milliliter filterkávét szabad meginnia, ami egy kicsit több mint egy csésze (200 ml).
Mennyi koffeint tartalmaznak a különböző ételek és italok?
Az EFSA a következő irányértékeket adja meg, de arra is felhívja a figyelmet, hogy a koffeintartalom és az adagok mérete országonként eltérő lehet:
- egy eszpresszó (60 ml): 80 mg koffein
- egy csésze filteres kávé (200 ml): 90 mg koffein
- egy csésze fekete tea (220 ml): 50 mg koffein
- egy doboz kóla (355 ml): 40 mg koffein
- egy doboz energiaital (250 ml): 80 mg koffein
- fél tábla étcsokoládé (50 g): 25 mg koffein
- fél tábla tejcsokoládé (50 g): 10 mg koffein
Mennyi kávét lehet egy nap fogyasztani?
Kutatásokban vizsgálták, hogy egészséges-e a kávé, mennyit lehet naponta inni, okoz-e függőséget, és hogy kiknek kellene visszafogottan élveznie azt.
Sokunknak a reggeli ébredés után rögtön az első teendőink közé tartozik a kávéfőzés. Hosszú ideig elég rossz hírneve volt ennek a népszerű italnak. Néhány éve azonban a tanulmányok egyértelműen kimutatták, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás még az egészségre is jótékony hatással lehet. Nemcsak a koffein miatt, hanem azért is, mert a főzet több száz biológiailag aktív növényi anyagot tartalmaz.
Naponta legfeljebb 400 milligramm koffein fogyasztható
A túl sok koffein nyugtalanságot, feszültséget, heves szívdobogást és remegést okozhat. Az erre hajlamos embereknél, például a mentális betegségekben szenvedőknél szorongást válthat ki. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint az egészséges felnőttek számára naponta legfeljebb 400 milligramm koffein fogyasztása tekinthető biztonságosnak. Tipikus kávéitalokra átszámítva ez maximum négy és fél csésze (200 ml) filterkávét, vagy hét kis csésze (40 ml) eszpresszót jelent.
Mi a helyzet a várandós nőkkel?
Az EFSA szerint a terhes nőknek egy nap nem szabad 200 milligrammnál több koffeint fogyasztaniuk. Ez körülbelül két 200 milliliteres filterkávénak felel meg. Az ok egyszerű: a túl sok koffein növelheti a születendő gyermek növekedési zavarainak kockázatát. Ráadásul a magzat és a terhes nők csak nagyon lassan bontják le a koffeint, különösen a terhesség utolsó hónapjaiban.
Egy, a Reykjavik Egyetem által elemzett tanulmány alapján még arra a következtetésre is jutottak, hogy a terhes nők számára nincs biztonságos koffeinmennyiség. A szerző ezért azt tanácsolja a leendő anyukáknak, hogy elővigyázatosságból kerüljék a koffeint.
A magas vérnyomással rendelkezőknek sem kell nélkülözniük
A rendszeres kávéfogyasztás nem növeli a vérnyomást. Arra sincs bizonyíték, hogy a kávéfogyasztás magas vérnyomást okozna. A Német Szív Alapítvány (Deutsche Herzstiftung) szerint a magas vérnyomásban szenvedők számára naponta legfeljebb 400 milligramm koffein fogyasztása a megengedett, ugyanannyi, mint amennyi az egészséges embereknek. Fontos azonban megjegyezni, hogy a vérnyomást kávéfogyasztás előtt vagy 30 perccel utána kell mérni, annak érdekében, hogy az értékek ne torzuljanak. Ez mindazokra is vonatkozik, akik zöld vagy fekete teát fogyasztanak.
Egy 2020-as áttekintő cikk szerint azoknál a magas vérnyomással rendelkezőknél, akik naponta max. hat csésze filterkávét fogyasztottak, nem észleltek negatív hatást a szív- és érrendszerükre vonatkozóan. A vizsgálat szerint a napi három-öt csésze kávé elfogyasztása még a szívkoszorúér-betegség, a stroke és a szív- és érrendszeri betegségek következtében fellépő halálozás kockázatát is csökkenti.
A szív egészsége szempontjából a filteres kávénak az elkészítési módja egészségesebb, mivel a papírszűrő eltávolítja azokat az anyagokat, amelyek negatív hatással lehetnek a koleszterinszintre.
A kávéfogyasztás nem növeli a rák kialakulásának kockázatát
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége (IARC) nem besorolhatónak minősíti a kávé “rákkockázatát”. Ez azt jelenti, hogy nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a kávé növeli a rák kialakulásának kockázatát. Megfigyeléses tanulmányok szerint egyes ráktípusok, például a bőr-, emlő-, méh-, prosztata- vagy májrák kockázata még a kávézók esetében is valamivel alacsonyabb volt, mint az absztinenseknél.
Bizonyított azonban, hogy a nagyon forró, 65 Celsius-fok feletti italok növelik a nyelőcsőrák kockázatát, ezért nem javasolt túl forró kávét vagy teát inni, hogy ne károsítsuk a száj és a nyelőcső nyálkahártyáját.
A kávé csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát
Különböző tanulmányok azt is alátámasztják, hogy a napi két-öt csésze kávé (koffeinmentes is) rendszeres fogyasztása enyhén pozitív hatással van a várható élettartamra. A rendszeres kávéfogyasztás (koffeinmentes szintén) csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Félreértés ne essék, csak kávéval azonban nem előzhetjük meg a betegséget, mivel a cukorbetegség kialakulásában olyan tényezők is nagy szerepet játszanak, mint a testsúly és az étrend.
A kávé függőséget sem okoz
A kávéban lévő koffein rendszeres fogyasztása esetén maximum a szokás rabjaivá válunk, de nem okoz függőséget. Azok, akik sok kávét isznak, és hirtelen abbahagyják, átmeneti fejfájástól és fáradtságtól szenvedhetnek. Ezért ajánlott a koffeinfogyasztást fokozatosan csökkenteni.
A rendszeres, mértékletes kávéfogyasztásnak a folyadékháztartásra sincs negatív hatása. A kávé tehát víznek számít a napi folyadékmérlegben. A nagy mennyiségű koffein azonban vízhajtó hatású lehet.
Csak mértékkel
A jelenlegi kutatások szerint a kávé beiktatható az egészséges étrendbe. A szabály azonban a következő: csak néhány csésze, nem nagy mennyiségben. Egészségügyi szempontból egy csésze kávé, lehetőleg cukor nélkül, előnyösebb, mint más élénkítőszer, például az édesség vagy az alkohol. A koffeintartalmú energiaitalok vagy üdítőitalok – például a kóla – amelyek sok cukrot is tartalmaznak, nem rendelkeznek semmilyen pozitív egészségügyi hatással.
Szeretnél tisztábban látni a kávéfőzők piacán? Nézd meg kávéfőző tesztünket!
Forrás:test.de