A Tudatos Vásárlók Egyesülete 148 presszógépet tesztelt nemzetközi laboratóriumban. A következő funkciókat és szempontokat vizsgáltuk: a kávé elkészítési ideje, az elkészült kávé hőmérséklete és minősége, tejhabosítás, energiafogyasztás, használhatóság és tisztítás.

Ár
Az árak a hazai webáruházak árainak átlagát jelzik a teszt készítésének időpontjában.
Pontozás, értékelés
A főbb szempontokat 0-tól 5-ig tartó iskolai osztályzat szerint értékeltük.
0 =legrosszabb 5 =legjobb
A tesztben vizsgált termékjellemzők:
- eszpresszó minősége (ízteszt)
- hatékonyság (elkészítési idő, hőmérséklet, tejhabosítás, egyszerre 2 csésze kávé),
- használhatóság (hétköznapi használat)
- energiafogyasztás
- tisztítás

Tesztelési körülmények
Az automata gépek esetében a gyári beállításokat használtuk a kávéőrléshez. A kapszulás kávéfőzők esetében az adott kapszulához előírt vízmennyiséggel készítettük a kávét.
Azoknál a gépeknél, ahol a gyártó nem határozta meg a kávéőrlemény mennyiségét 7 g-ot használtunk, vagy ha a gyártó mellékelt adagolókanalat a kávéhoz, azzal mértük ki az elkészítéshez szükséges adagot.
Elkészítési idő
Megvizsgáltuk, hogy a gépek milyen gyorsan készítik el a kávét. Az óra az indítás gomb megnyomásakor indult, és akkor állítottuk le, amikor a kávé elkészült. Az automata gépek esetében ebbe beleszámított a kávéőrlés ideje is. Kétszer főztük le a kávét minden géppel, és a második lefőzés is beleszámított az értékelésbe.
Kávé hőmérséklete
Az elkészítési idő mellett fontos az is, hogy az elkészült kávé megfelelő hőmérsékletű legyen. Az eszpresszó ideális hőmérséklete 67°C (+/- 3) fok. Ennél a tesztnél is kétszer főztük le a kávét, és vizsgáltuk az első és a második kávé hőmérsékletét is a csésze közepén.
Kávé minősége
Az elkészült kávét egy 10 főből álló képzett kóstoló csoport vizsgálta. A kávét cukor nélkül és vakon tesztelték. A pontszámba a következők értékelése számított be: a krémszín intenzitása és megjelenése, aroma, pörkölés intenzitása, keserűség, savasság, fanyarság, íz-egyensúly, állag.
Tejhabosítás
A tejhabosítás funkciót is vizsgáltuk a gépeken, 4°C-os hőmérsékletű félzsíros tejjel (1,5-2,4% zsírtartalom). A kávéfőzők többféleképpen készíthetik a tejhabot: van, amelyiknek külön tejtartója/tejpalackja, egy másik típus, amelyik közvetlenül a tejes dobozból szívja fel a tejet egy cső segítségével. Vannak még a gőzkaros gépek, illetve a Dolce Gusto esetében külön kapszulákkal lehet tejhabot készíteni.

A legtöbb rendszerben a gép automatikusan elkészíti a tejhabot, ezeknél a gyártó által előírt mennyiségű tejjel és beállítással teszteltük a gépeket. A gőzkaros modelleknél 200 ml tejet gőzöltünk 60 másodpercig.
Az elkészült tejhabot a következők alapján értékeltük: mennyire nőtt meg a hab, milyen hőmérsékletü, a folyadékrész mennyisége 5 perc pihentetés után.
Két csésze kávé egyszerre
Amelyik készülék egyszerre két csésze kávét is tud készíteni, ott teszteltük, hogy a két eszpresszó hőmérséklete és mennyisége mennyire tér el egymástól.

Energiafogyasztás
Az energiafogyasztásnál azt vizsgáltuk, hogy a készülékek mennyi energiát használnak a felmelegedéshez, az első és második csésze kávé elkészítéséhez illetve standby módban.
Használhatóság
A készülékek használhatóságánál azt pontoztuk, hogy mennyire könnyen kezelhetők a hétköznapi használat során: feltöltés, kávékészítés, tejhabosítás, tárolás, tisztítás, vízkőtlenítés, zaj.
Tisztítás
Megvizsgáltuk, hogy mennyire könnyű a kávéfőzők különböző alkatrészeit tisztítani: a víztárolót, a szűrőket és tartályokat, gőzkart, kávéfőző fejet és azt is elemeztük, hogy mennyire egyszerű a berendezések mindennapi tisztántartása.
Kép: ICRT