mobil menü megnyitása mobil menü bezárása
tudatos tesztek
Tudatos Vásárlók Egyesülete

Main navigation

  • Hírlevél feliratkozás
  • Tesztek
  • Mi ez?
  • Áraink
  • Blog
  • tudatosvasarlo.hu

User account menu

  • Belépés / Regisztráció

Kávéfőzők

148 terméket teszteltünk
2020. 12. 11.
  • A teszt eredménye
  • Tippek
  • Hogy készült a teszt
  • Tesztünkről

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 148 presszógépet tesztelt nemzetközi laboratóriumban. A következő funkciókat és szempontokat vizsgáltuk: a kávé elkészítési ideje, az elkészült kávé hőmérséklete és minősége, tejhabosítás, energiafogyasztás, használhatóság és tisztítás.

kávéfőző eszpresszó

 

 
powered by Typeform

Ár

Az árak a hazai webáruházak árainak átlagát jelzik a teszt készítésének időpontjában.

Pontozás, értékelés

A főbb szempontokat 0-tól 5-ig tartó iskolai osztályzat szerint értékeltük.

0 =legrosszabb 5 =legjobb

A tesztben vizsgált termékjellemzők:

  • eszpresszó minősége (ízteszt)
  • hatékonyság (elkészítési idő, hőmérséklet, tejhabosítás, egyszerre 2 csésze kávé), 
  • használhatóság (hétköznapi használat)
  • energiafogyasztás
  • tisztítás


Tesztelési körülmények

Az automata gépek esetében a gyári beállításokat használtuk a kávéőrléshez. A kapszulás kávéfőzők esetében az adott kapszulához előírt vízmennyiséggel készítettük a kávét.

Azoknál a gépeknél, ahol a gyártó nem határozta meg a kávéőrlemény mennyiségét 7 g-ot használtunk, vagy ha a gyártó mellékelt adagolókanalat a kávéhoz, azzal mértük ki az elkészítéshez szükséges adagot.

Mértük az elkészítési időt és a kávé hőmérsékletét

Elkészítési idő

Megvizsgáltuk, hogy a gépek milyen gyorsan készítik el a kávét. Az óra az indítás gomb megnyomásakor indult, és akkor állítottuk le, amikor a kávé elkészült. Az automata gépek esetében ebbe beleszámított a kávéőrlés ideje is. Kétszer főztük le a kávét minden géppel, és a második lefőzés is beleszámított az értékelésbe.

Kávé hőmérséklete

Az elkészítési idő mellett fontos az is, hogy az elkészült kávé megfelelő hőmérsékletű legyen. Az eszpresszó ideális hőmérséklete 67°C (+/- 3) fok. Ennél a tesztnél is kétszer főztük le a kávét, és vizsgáltuk az első és a második kávé hőmérsékletét is a csésze közepén.

 

teszt kávéfőző
Az eszpresszók ízét vakteszttel vizsgáltuk

Kávé minősége

Az elkészült kávét egy 10 főből álló képzett kóstoló csoport vizsgálta. A kávét cukor nélkül és vakon tesztelték. A pontszámba a következők értékelése számított be: a krémszín intenzitása és megjelenése, aroma, pörkölés intenzitása, keserűség, savasság, fanyarság, íz-egyensúly, állag.

tejhab teszt
Teszteltük a tejhab hőmérsékletét ill. hogy milyen hamar esik össze

Tejhabosítás

A tejhabosítás funkciót is vizsgáltuk a gépeken, 4°C-os hőmérsékletű félzsíros tejjel (1,5-2,4% zsírtartalom). A kávéfőzők többféleképpen készíthetik a tejhabot: van, amelyiknek külön tejtartója/tejpalackja, egy másik típus, amelyik közvetlenül a tejes dobozból szívja fel a tejet egy cső segítségével. Vannak még a gőzkaros gépek, illetve a Dolce Gusto esetében külön kapszulákkal lehet tejhabot készíteni.

A legtöbb rendszerben a gép automatikusan elkészíti a tejhabot, ezeknél a gyártó által előírt mennyiségű tejjel és beállítással teszteltük a gépeket. A gőzkaros modelleknél 200 ml tejet gőzöltünk 60 másodpercig.

Az elkészült tejhabot a következők alapján értékeltük: mennyire nőtt meg a hab, milyen hőmérsékletü, a folyadékrész mennyisége 5 perc pihentetés után.

tisztítás vízkő vízkőtelenítés kávéfőző eszpresszógép
Vizsgáltuk, hogy milyen könnyű tisztítani, vízkőtleníteni

Két csésze kávé egyszerre

Amelyik készülék egyszerre két csésze kávét is tud készíteni, ott teszteltük, hogy a két eszpresszó hőmérséklete és mennyisége mennyire tér el egymástól. 

szupertag tagság szupertagság tve támogatás

Energiafogyasztás

Az energiafogyasztásnál azt vizsgáltuk, hogy a készülékek mennyi energiát használnak a felmelegedéshez, az első és második csésze kávé elkészítéséhez illetve standby módban.

Használhatóság

A készülékek használhatóságánál azt pontoztuk, hogy mennyire könnyen kezelhetők a hétköznapi használat során: feltöltés, kávékészítés, tejhabosítás, tárolás, tisztítás, vízkőtlenítés, zaj.

Tisztítás

Megvizsgáltuk, hogy mennyire könnyű a kávéfőzők különböző alkatrészeit tisztítani: a víztárolót, a szűrőket és tartályokat, gőzkart, kávéfőző fejet és azt is elemeztük, hogy mennyire egyszerű a berendezések mindennapi tisztántartása.

Kép: ICRT
icrt

Elérhetőségeink

  • Tudatos Vásárlók Egyesülete 1114 Budapest, Móricz Zsigmond körtér 3/A fsz. 3
  • +36 1 225 8136 +36 1 225 8137
  • +36 1 799 8187
  • tve@tve.hu

A kialakult helyzet miatt az irodában és az irodai telefonon korlátozottan vagyunk elérhetőek, ezért kérjük, hogy a tve@tve.hu emailcímen keress minket. Köszönjük!

Rólunk

  • Kik vagyunk
  • Facebook
  • YouTube
  • Impresszum
  • Adatvédelmi szabályzat
  • ÁSZF