Találd meg a számodra legjobb kávéfőzőt!
A Tudatos Vásárlók Egyesülete 16 márka 93 hazai boltokban és webshopokban megvásárolható automata, manuális és kapszulás kávéfőzőjét tesztelte nemzetközi együttműködésben, egységes módszertan alapján, laboratóriumban.
Mi nemcsak kipróbáltunk néhány kávéfőzőt, hanem mind a 93 kávéfőzőt laborban teszteltük, a hétköznapi használatot modellezve. 19 db kapszulás, 24 db manuális és 50 db automata kávéfőző esetében a független szakértők az alábbi fő tesztelési szempontokat vizsgálták:
Összesen 27 szempont szerint teszteltünk és 47 technikai paramétert mértünk meg és gyűjtöttünk össze a termékekről, melyek alapján össze tudod hasonlítani őket, illetve számos szűrési lehetőséget találsz a tesztünkben, hogy ki tudd választani a neked legjobbat!
A tesztelt termékek átlagára 23 000 és 691 000 Ft között mozog. Ezek közül legolcsóbbak a kapszulás kávéfőzők, átlagáruk 23 000 és 142 000 Ft közötti, manuális készüléket 28 000 és 573 000 Ft között találunk, az automata kávéfőzők ára a legborsosabb, a tesztelés idején 125 000 – 691 000 Ft-os áron érhetőek el.
Örök tanulságnak mutatkozik, hogy nem javasolt csak ár alapján választani, mert a legjobban teljesítő modellek között is találunk 35 000 Ft-os és 400 000 Ft-os átlagáron elérhető készüléket. Ugyanez elmondható a lista végéről is, ahol szintén találunk 2 -300 000 forintos terméket. Akármennyit is szánunk tehát kávéfőző vásárlására, mindenképpen érdemes utánajárnunk, hogy az egyes termékeknek melyek az erősségei és melyek a gyengeségei. Ebben segítenek a terméktesztek.
A Tudatos Vásárlók Terméktesztjei pártatlanok, tudományosak, alaposak és sok pénzbe kerül az elkészítésük.
Ingyenes tesztoldalakat könnyű találni az interneten. Sokszor azonban ezeket az oldalakat a termék mögött álló gyártók, forgalmazók támogatják, és nem kell túl alaposnak vagy tudományosnak lenniük ahhoz, hogy magukat tesztnek nevezzék. Ezért az értékeléseik inkább bújtatott reklámnak tekinthetők.
Egy nemzetközi fogyasztóvédő hálózat tagjaként a mi tesztjeinket európai és amerikai laboratóriumokban szakértők készítik. Ez a hálózat teszi lehetővé, hogy ebben a tesztben 18,8 millió Ft összértékű, anonim módon vásárolt kávéfőzőt vizsgáltunk.
A mi tesztjeink mindig függetlenek a gyártóktól és a forgalmazóktól, a saját pénzünkön tesztelünk – ezért kérjük a hozzájárulásodat.
Már csak pár kattintás, és kiderül, melyik a számodra legjobb kávéfőző!
Ebben a cikkben összefoglaljuk neked a teszt eredményeit a legfontosabb szempontok szerint.
A leggyengébben teljesítő termék eredménye
A legjobban teljesítő termék eredménye
Teszteredmények átlaga
A cikk elolvasásához jelentkezz be vagy legyél tagunk vagy vedd meg a tesztet!
Az összehasonlításhoz jelentkezz be vagy legyél tagunk vagy vedd meg a tesztet!
Ezeket a szempontokat vizsgáltuk a laborban. A tesztkritériumok melletti százalékos érték a kritérium súlyát jelenti az összpontszám kialakításában.
A vizsgálatokat részben az EN 60661:2014 szabvány 24.1. és 24.2. pontjai alapján végeztük. Az összehasonlíthatóság érdekében a kávéfőzéshez mindig ugyannak a márkának a palackozott vizét használtuk, szobahőmérsékleten. A készülékek tesztelésének megkezdése előtt mindegyik géppel 20 kávét készítettünk el. A csészéket állandó 23°C-os szobahőmérsékleten tároltuk, és nem melegítettük elő. A környezeti hőmérséklet 20°C. A kávékat a gyártói utasítások szerint készítettük el. Amennyiben a gyártó nem adta meg a szükséges őrölt kávé mennyiségét, akkor csészénként 7g őrölt kávét használtunk vagy azt a mennyiséget, amely a készülékhez mellékelt a mérőkanálba belefért.
Őrlési beállítások: a teljesen automata gépeknél a gyári beállítások szerint; kézi gépek esetében az Illy szemes kávét normál és finom szemcseméretűre, közvetlenül a kávé elkészítése előtt őröltük le.
Normál eszpresszó: alapértelmezett beállítás használata, azaz a közepes őrlési fokozat vagy a megfelelő kapszula
Intenzív eszpresszó: finomra őrölt kávéhoz tartozó beállítás vagy a megfelelő kapszula
Használt kapszulák:
Érzékszervi (ízlelési) vizsgálat
Capuccino: Szakértőkkel előre meghatároztuk, hogy mit tekintünk jó cappuccinónak, melyek a legfontosabb kritériumok és hogyan kell kiértékelni azokat. Az automata funkcióval rendelkező gépek esetében nem szakítottuk meg a folyamatot, és a mennyiségen sem változtattunk.
Eszpresszó: Az eszpresszó mennyiségére mindig ugyanazokat a beállításokat alkalmaztuk, mint az „eszpresszó teszt”-nél. Az érzékszervi vizsgálatot 10 profi tesztelő (barista) részvételével végeztük. Őket a különböző minták teszteléséhez szükséges képességeik (megkülönböztető képesség, megismételhetőség és egyetértési képesség) alapján választottuk ki. A vizsgálatot vakon végeztük. Mintánként legalább 8 bírálatra volt szükség.
Három adag normál, három adag erős, illetve egyszerre két csésze presszókávét főztünk.
A normál és erős presszó elkészítése közben mértük a felfűtési időt, az elkészítéshez szükséges időt, és érzékszervi értékelést is végeztünk.
Az érzékszervi teszt során a kávé illata, aromája, testessége, savassága, kesernyéssége, fanyarsága, utóíze, a crema (a frissen lefőzött kávé tetején képződő világosbarna réteg) színe (egységesség és megfelelő színárnyalat), állaga és tartóssága került értékelésre.
Felmértük azt is, hogy az egymást követő italok hőmérséklete nem tér-e el túlságosan, hány „fröccsenés” kávé kerül a csészén kívülre, vagy nem csöpög-e le a kávé a készülékből az elkészítés befejezése után. Ha az adott terméknél lehetséges volt, akkor két csésze egyidejű elkészítését is értékeltük, és ellenőriztük, hogy a két adag között mekkora volt a mennyiségi különbség.
Értékeltük az elkészítést, tejhabosítást (tejtartály feltöltése, tej gőzölése, tejtartály kiszedésének és behelyezésének egyszerűsége, tejhab minősége), tejhabosító tisztítását (mennyire könnyű a tejtartályt és tejhabosítót tisztítani), a felfűtési időt, és ebben az esetben is végeztünk érzékszervi értékelést.
Az érzékszervi teszt során az általános benyomást,a színt, illatot, a hab állagát (sűrűség), a krémességet, a kávé/tej egyensúlyát, a testességet (konzisztencia), az édességet és az ízt értékelték a szakértők.
Tejhabosítás során félzsíros tejet használtunk, ~1,5-2,5 % zsírtartalommal (ez eltér a szabványtól, amely 3,5%-os zsírtartalmú tejet használ). A tej hőmérséklete 4°C, mint amikor kivesszük a hűtőszekrényből. A habosítás folyamata: automatikus: csak akkor, ha a tejhabosításra külön program van; kézi: a használati utasításban található instrukciók szerint.
Három szakértőből álló bizottság pontozta a mindennapi használat egyszerűségét:
A tisztítás során vizsgáltuk: a gyűjtőtálcát, a víztartályt, a darálót, a zacctartályt, a tejegységet és tejhabosítót, továbbá azt, hogy mennyire egyszerű a tisztítóprogramok használata és a vízkőtlenítés. Értékeltük, hogy hogy mozgásukban korlátozott vagy látássérültek számára mennyire jól használhatók a készülékek (pl. hosszú vezeték, kontrasztos kijelző, jól hallható jelzések).
Értékeltük a zajszintet szubjektív és objektív módon, ezen kívül a rezgés mértékét is vizsgáltuk. A szubjektív zajszintet három szakértő határozta meg, míg az objektív zajszintet szonométerrel mértük.
Mértük az energiafogyasztást:
Felmértük, hogy a készüléket mennyire lehet személyre szabni, tehát beállítható-e a kívánt kávémennyiség, az őrlés finomsága, a kávé erőssége, a hőmérséklet, a vízkeménység, létrehozhatóak-e különböző profilok, illetve kávéfőzés közben leállítható-e manuálisan a vízadagolás.
Az applikációk használatának egyszerűségét vizsgáltuk: programok kiválasztása, kedvencek beállítása, profilok létrehozása, karbantartás, kávéerősség beállítása, készülékhez való kapcsolódás, hőmérséklet beállítása, időzítő, mennyiség beállítása, őrlés beállítása, vízkeménység beállítása. Felmértük, hogy iOS vagy Android okostelefon segítségével párosítható-e alkalmazással a kávéfőző.
Ez a kritérium nem járul hozzá az általános értékeléshez, és csak tájékoztató jellegű.
Labortesztjeink során számtalan mérést és vizsgálatot elvégzünk. A vizsgált kritériumok pontszámokat kapnak, 0-tól 5-ig tartó skála alapján értékelünk. Minden esetben igaz, hogy 0 a legrosszabb és 5 a legjobb érték.
A vizsgálati paramétereket rendszerezzük, a legfontosabb jellemzőket pedig súlyozzuk, így képzünk egy százalékos értéket, ami végül a termék tesztben elért eredményét mutatja a maximálisan elérhető 100%-hoz képest.
Bizonyos kiemelt kritériumoknál egyéb korlátozásokat is alkalmazunk, amennyiben az elvártnál (küszöb) rosszabb eredményt ér el a vizsgált szempont, az összeredmény sem mehet meghatározott érték fölé. Ebben az esetben a végső százalékos érték nem felel meg a kritériumok súlyozott átlagának. Az értékelést segíti az alábbi táblázat:
Kotyogós
Aki forrón és erősen szereti, annak a kotyogós kávéfőző az egyik legolcsóbb megoldás. Ha jó minőségű terméket vásárolunk, akkor akár több évtizedig is szolgálhat minket, könnyű tisztítani és karbantartani – csak a gumitömítést kell néha cserélni rajta. A kotyogókkal, mérettől függően, 1-6 adag erős kávé főzhető le egyszerre. Az ilyen típusú kávéfőzők legtöbbje egyaránt használható nyílt lángú gáztűzhelyen, elektromos és kerámia főzőlapon, azonban indukciós főzőlapok esetében figyeljünk oda, mert nem mindegyik lesz vele kompatibilis. A kotyogók nagy előnye, hogy egyszerűen használhatók, könnyen tisztán tarthatók és kis helyen elférnek a konyhában. Érdemes rozsdamentes acélból készült darabot beszerezni és közepes pörkölésű kávébabot használni, mivel ezek a főzők keserűbb ízű kávét készítenek. Javasolt az eszpresszógéphez képest durvábbra őrölt kávét használni, mert a túl finomra őrölt kávébab esetén az elkészített ital keserűbb ízű lesz.
Filteres kávéfőző
Ha valaki a gyengébb kávét kedveli vagy naponta akár több adagot is megiszik, akkor érdemes filteres kávéfőzőt beszereznie. Ezeknél a gépeknél a forró víz a filterpapírba tett, nem túl finomra őrölt kávén és egy szűrőn keresztül normál nyomás alatt csepeg le az alsó tartályba. Az így készített amerikai típusú kávé viszonylag híg és gyenge. A gyorsan és egyszerűen elkészíthető hosszú kávéból nagyobb mennyiség főzhető le egyszerre, ami egy nagyobb család esetén előny, az egyszemélyes háztartásban azonban hátrányt jelent. Kisebb mennyiségű, nagyon finom, aromás kávé készíthető a dugattyús kávéfőzővel (French press), mely egyszerű, helytakarékos eszköz, működtetése elektromos áramot sem igényel. Az üvegedénybe őrölt kávét teszünk, erre forró vizet öntünk, és 3-5 percig állni hagyjuk. A dugattyú óvatos lenyomásával a szűrő az üvegedény aljára nyomja a zaccot és az edény felső részében már kész is a kávé. A viszonylag olcsón beszerezhető dugattyús kávéfőzők tisztán tartása nagyon egyszerű, és olyan helyen is lehetővé teszi a kávékészítést, ahol nincs tűzhely.
Dripper
Mindössze egy egyszerű – általában kerámia – csepegtető tölcsér, nagyon gyors módja egy tisztességes csésze filterkávé (más néven csepegtető kávé) elkészítésének. Csupán be kell nedvesíteni a szűrőpapírt és a tölcsért forró vízzel, majd a papírral kibélelni a tölcsért. Ezután tegyük bele a frissen őrölt kávét, adjunk hozzá forráspont alatti vizet, várjunk (ez az előáztatás), majd további körkörös mozdulatokkal, több részletben a maradék vizet is adjuk hozzá. Míg belecsöpög a kész, forró kávé a tölcsér alatti bögrébe, kb. három percnek kell eltelnie.
Aeropress
A filterkávé és eszpresszó házasítása. Gyors és olcsó módja az eszpresszó elkészítésének. Nagyon egyszerű a használata: bele kell tenni az előmelegített hengerbe a friss kávéőrleményt, a hengerbe önteni a 80-90 °C-os (forráspont alatti) vizet, keverni rajta egy párat, lezárni, várni kb. egy percet, kinyomni a levegőt, majd lassan lenyomni a dugattyút, míg az összes víz átmegy a kávén, a kész kávé pedig a bögrébe csepeg a papírszűrőn keresztül. A dripperhez hasonlóan nagyon praktikus, akár kirándulásokon is simán elfér a hátizsákban, ráadásul tisztítani is pofon egyszerű.
Eszpresszógép
Az eszpresszógépek nagy nyomással préselik át a forró vizet a finomra őrölt kávén, kinyerve abból a legértékesebb íz- és illatanyagokat. A jól elkészített eszpresszó sűrű és krémes, cukor nélkül is megfelelően édes az íze. Sok készülékkel már gőzölni is lehet és bizonyos típusok tejhabosító funkcióval is felszereltek, így könnyen készíthető velük cappuccino.
Két fő típus közül választhatunk:
A manuálisnál minden kávéfőzéskor be kell tennünk az őrölt kávét. Érdemes a legalább 15 bar nyomással működőket keresni. Általában beépített tejhabosítóval is rendelkeznek, így például cappucino készítéséhez nem kell külön kiegészítőt beszerezni, ugyanakkor ügyelni kell a gőzölő tisztántartására.
A legtöbb gépnél szabályozható a kapott kávé erőssége, a víz és a felhasznált – alapesetben adagonként 7 gramm – kávé mennyiségének változtatásával. Jó pár típus már működik a tisztább használatot biztosító kávépárnákkal (pod) is – bár ezek darabonkénti ára általában magasabb is a kilós kávéhoz képest.
Aki ragaszkodik a frissen őrölt kávéaromához, annak érdemes inkább automata vagyis a darálóval ellátott készüléket választania, amely mindig csak az adott kávéhoz szükséges mennyiségű kávét frissen darálja le. A szemes kávéval működő kávéfőzők használata ráadásul nem igényel annyi előkészületet, mint az eszpresszógépé, sokszor csak egy kijelzőn kell megnyomni a kívánt ital ikonját, de egészen személyre szabott beállításokat is megadhatunk. A könnyű használatért és prémium minőségért cserébe azonban drágábbak és nagyobbak az őrölt kávéval működő társaiknál, plusz kávéőrlés közben elég hangosak.
Kapszulások
A kapszulás kávégépeket, azok egyszerű használata és a kapszulák széles választéka – a sima vagy ízesített eszpresszótól a karamellás macchiaton át a forró csokiig – miatt eleinte nagy lelkesedés övezte. Ezt az utóbbi években felváltották a kávékapszulák környezeti terhelésével kapcsolatos fenntartások. Habár egyes gyártók visszaveszik és újrahasznosítják a kiürült kapszulát, sajnos ez a mennyiség eltörpül a kukában landoló kapszulákhoz képest. Jó hír, hogy már újratölthető kapszulákat is lehet kapni. Ha mégis ragaszkodsz ehhez az egyébként egyszerűen kezelhető és megbízhatóan jó kávét készítő géphez, vedd figyelembe azt is, hogy bár maga a gép olcsóbb a hasonló minőséget produkáló, automata kávéfőzőknél, de az éves fenntartási költsége jóval meghaladja azokét.
Egy gombnyomás és már el is készült a presszó. A teljesen automata gépek gyári beállítása praktikus, de nem mindig optimális. Néhány egyszerű trükkel még jobban kihozható a kávé aromája.
Beállításra fel!
A teljesen automata kávégépeknél általában lehetőség van néhány előbeállítás, például az őrlési finomság, az erősség és a mennyiség szabályozására. Az eszpresszó és a kapucsínó minősége ezzel gyakran felturbózható.
Finom őrlés az erős presszóhoz
A gyári beállításokban általában a közepes őrlés van beprogramozva. A gépek azonban tudnak durvábbra vagy finomabbra is őrölni. A durva őrlés könnyebb crema-t eredményez, az eszpresszó íze kevésbé intenzív és kevésbé keserű, de kissé vizesebb. Ha az erős kávét szereted, állítsd be a finom őrlést. Ezt cappuccino és latte macchiato esetében is javasoljuk, hogy ne a tej íze domináljon.
Állítsd be a kávé erősségét!
A kávé erősségét számos modellen babszimbólummal jelzik. Ezzel a funkcióval beállítható a kávéőrlemény mennyisége. A teljesen automata kávéfőzők többsége számos fokozattal rendelkezik. A magas érték növeli az eszpresszó intenzitását. Íze általában kesernyésebb és kevésbé vizes, mint a legalacsonyabb ízfokozatnál. Egyes gépek több crema-t is készítenek.
A mennyiség befolyásolja a crema-t és az ízt
Az automata kávéfőzőkön általában egyedileg állítható az ital mennyisége. A vízmennyiség elsősorban a crema mennyiségét befolyásolja. A gyári beállításban sok gép 40 milliliterrel készíti a presszót. Egy lungo vagy doppio hagyományosan kétszer annyi vízzel készül, egy erős ristretto pedig feleannyi vízzel. A nagyobb mennyiség több crema-t eredményez, de ekkor a kávé intenzitása csökken. Kevésbé lesz: füstös, keserű és savas. A kis risztrettó viszont kevesebb crema-t eredményez, íze intenzívebb, keserűbb és kissé savasabb, mint az eszpresszóé és a lungóé.
Állítsd be és mentsd el a kedvenc kávéd!
Próbáld ki a különböző beállítási lehetőségeket, és mentsd el azokat. Így a család több tagja is beprogramozhatja kedvenc kávéját, és egy gombnyomással elkészítheti.
Nagyon fontos kérdés a megfelelő kávéfőző kiválasztásánál, hogy milyen funkcióra van szükségünk és milyenre nincs. A kávégépek árát ugyanis nagyban meghatározza, hogy mennyi mindent tudnak. És az is egy lehetőség, hogy pár kisebb kiegészítő beszerzésével kerülsz közelebb az otthoni barista élményhez. Mutatunk pár extrát, amit érdemes átgondolni, ha vásárlás előtt állsz.
Állítható hosszúság, aromaerősség
Ezek a funkciók segítenek az ízlésünknek leginkább megfelelő erősségű és aromájú kávé elkészítésében, akár eszpresszóról, akár hosszú kávéról legyen szó.
Tejhabosító funkció
Többféle tejhabosító funkció létezik, de mindegyik lényege, hogy többek között habos kávé, cappuccinó készíthető vele. Ezzel a módszerrel forró vizet is előállíthatunk teához vagy egyéb meleg italhoz.
Beépített daráló, őrlőbeállítás
Népszerűek a saját darálóval felszerelt automata kávéfőzők, mivel közvetlenül a fogyasztás előtt őrlik meg a kávébabot, így friss aromájú kávét kapunk.
Automata tisztítóprogram
Bizonyos kávéfőzők rendelkeznek vízkő-eltávolító, valamint öblítő programmal, vagyis minden bekapcsolás után gőzzel és forró vízzel történik az automatikus tisztítás.
Automatikus kikapcsolás
A kávéfőzést követően bizonyos időn belül automatikusan kikapcsol a kávégép energiatakarékossági és biztonsági okokból.
Egyszerre két kávé lefőzése
A reggeli sietségben jól jöhet, ha a két csésze kávé egyidejűleg készül el.
A drágább, darálós eszpresszógépek szerencsére a legtöbb esetben egyértelműen jelzik, ha tisztításra van szükségük. A vízkőtlenítést például sok típus magától végzi el. Vannak olyan részei azonban, amelyek rendszeres kézi tisztántartást igényelnek – ilyen lehet néhány belső tartozék, ahol megtapadhat az őrölt kávé – ezt általában a gépekhez mellékelt ecsetekkel lehet eltávolítani.
A presszógépeknél alapfelszereltségnek számít a tejhabosító, mely talán az egész rendszer legérzékenyebb pontja, hiszen már egy használat után is úgy rászáradhat a meleg tej, hogy eltömíti a nyílást, amin a gőz távozik. Ennek megelőzésére egy nedves ronggyal minden használat után le kell törölni a gőzkart és kiengedni a gőzt, hogy kitisztítsa a csőben maradt tejet.
A hagyományos, őrölt kávéval működő presszógépeknél a kávéfőző fejet, a kávétárolót és a hozzá tartozó szűrőt is fontos rendszeresen átöblíteni, főleg, ha finomabbra őrölt kávét használunk, mert könnyen eltömődhetnek. A tisztításhoz akár egy biztosítótűt is használhatunk, nincs szükség speciális eszközökre. Megelőzhetjük a gyakori eltömődést, ha nem nyomjuk túl erősen bele az őrölt kávét a tartóba.
A kapszulás kávéfőzőket a legegyszerűbb tisztítani az árammal működő kávéfőzők közül – a belső részeit kell rendszeresen átmosni vízzel. A vízkőtlenítés persze ennél a típusnál sem maradhat el. Ha tejhab készítésére szolgáló része is van a gépnek, erre jobban oda kell figyelni, mert a meleg tej itt is könnyen rá tud száradni az alkatrészekre.
Milyen problémákat okozhat a vízkő?
Mindenképp javasoljuk a kávéfőző rendszeres vízkőtlenítését, a meghibásodás elkerülése érdekében. A gyakoriság függ a víz keménységétől és attól, hogy milyen gyakran használjuk a berendezésünket. Egyes gépeket lehet ecettel vízkőmentesíteni, míg vannak olyanok, amelyeknél az ecet tönkreteheti a készüléket vagy annak bizonyos részeit, ezért konzultáljunk szakértővel, ha a használati utasításban nincs erre vonatkozó egyértelmű útmutatás. Ha az alábbiakat tapasztaljuk, valószínű, hogy vízkőtleníteni kell: