
Mitől jó egy kávéfőző? Az olcsóbb, kapszulás készülékektől is várhatunk ugyanolyan minőséget mint a drágább manuális vagy automata kávéfőzőtől? Hosszú távon mennyibe kerül egy olcsónak tűnő kapszulás készülék? Ezekre a kérdésekre adunk választ.
Kapszulás kávéfőző
A kapszulás kávéfőzővel nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető a reggeli kávénk, így a lehető legrövidebb időn belül hozzájuthatunk a nélkülözhetetlen italhoz. A legtöbb márka nagy választékot kínál a kapszulákból, így különböző erősségű, valamint ízesített változatok is kipróbálhatók. A Tudatos Vásárlók Egyesülete tesztjéből kiderül, hogy a kapszulás kávéfőzővel is lehet jó minőségű eszpresszót készíteni.
A kapszulás kávéfőző előnye, hogy könnyű tisztán tartani és nem kell időt tölteni az őrölt kávé adagolásával. A cappuccino kedvelői számára fontos, hogy tejhabosító funkcióval felszerelt gépek is kaphatók.
Hátránya, hogy míg a nagyobb márkák kapszuláihoz viszonylag könnyen hozzájuthatunk, kisebb márkák esetén gondot jelenthet a kizárólag az adott géptípushoz használható kapszula beszerzése. Mivel a legtöbb kapszula műanyagból és alumíniumból készül és csomagolva árulják, így ezek a kávéfőzők nagy mennyiségű hulladékot termelnek. Habár néhány gyártó visszaváltja az használt kapszulát, ez a mennyiség eltörpül a keletkező hulladékhoz képest.

Bár a kapszulás gépek egy része 20-80 ezer forintért beszerezhető, azaz olcsóbbak, mint sok hagyományos gép, de kizárólag ezért nem érdemes ezeket választani. Figyelembe kell venni, hogy a kávékapszulák ára körülbelül 45-200 forint között szóródik, ami éves szinten, napi átlagban két kávéval számolva 50-150 ezer forint kiadást jelent.
Ezzel szemben egy jobb minőségű kávé, automata vagy manuális gépek esetében 40-120 forint esszpresszónként, ami éves szinten jóval alacsonyabb, 30-88 ezer forintos kiadást feltételez.

Eszpresszógép
Az eszpresszógépek nagy nyomással préselik át a forró vizet a finomra őrölt kávén, kinyerve abból a legértékesebb íz- és illatanyagokat. A jól elkészített eszpresszó sűrű és krémes, cukor nélkül is megfelelően édes az íze. Sok készülékkel már gőzölni is lehet és bizonyos típusok tejhabosító funkcióval is felszereltek, így könnyen készíthető velük cappuccino.
Két fő típus közül választhatunk:
A manuálisnál minden kávéfőzéskor be kell tennünk az őrölt kávét. Ennél a típusnál sok készülék már a teafilterhez hasonló kávépárnával (pod) is működik.
Aki ragaszkodik a frissen őrölt kávéaromához, annak érdemes inkább automata vagyis a darálóval ellátott készüléket választania, amely mindig csak az adott kávéhoz szükséges mennyiségű kávét darálja le.

Filteres kávéfőző
Ha valaki a gyengébb kávét kedveli vagy naponta akár több adagot is megiszik, akkor érdemes filteres kávéfőzőt beszereznie. Ezeknél a gépeknél a forró víz a filterpapírba tett, nem túl finomra őrölt kávén és egy szűrőn keresztül normál nyomás alatt csepeg le az alsó tartályba. Az így készített amerikai típusú kávé viszonylag híg és gyenge. A gyorsan és egyszerűen elkészíthető hosszú kávéból nagyobb mennyiség főzhető le egyszerre, ami egy nagyobb család esetén előny, az egyszemélyes háztartásban azonban hátrányt jelent.

Dugattyús kávéfőző (French Press)
Nagyon finom, aromás kávé készíthető ezzel az egyszerű, helytakarékos eszközzel, amelynek működtetése nem igényel elektromos áramot. Az üvegedénybe őrölt kávét teszünk, erre forró vizet öntünk, és 3-5 percig állni hagyjuk. A dugattyú óvatos lenyomásával a szűrő az üvegedény aljára nyomja a zaccot és az edény felső részében már kész is a kávé. A viszonylag olcsón beszerezhető dugattyús kávéfőzők tisztán tartása nagyon egyszerű, és olyan helyen is lehetővé teszi a kávékészítést, ahol nincs tűzhely.

Kotyogó
A kedvező áron beszerezhető kotyogókkal általában 1-6 adag erős kávé főzhető le egyszerre. Az ilyen típusú kávéfőzők legtöbbje egyaránt használható nyílt lángú gáztűzhelyen, elektromos és kerámia főzőlapon, azonban indukciós főzőlapokon többnyire nem működnek. A kotyogók nagy előnye, hogy egyszerűen használhatók, könnyen tisztán tarthatók és kis helyen elférnek a konyhában.
Érdemes rozsdamentes acélból készült darabot beszerezni és közepes pörkölésű kávébabot használni, mivel ezek a főzők keserűbb ízű kávét készítenek. Javasolt az eszpresszógéphez képest durvábbra őrölt kávét használni, mert a túl finomra őrölt kávébab esetén az elkészített ital keserűbb ízű lesz.

Milyen funkcióra van szükségem?
A kávégépek árát nagyban meghatározza, hogy mennyi mindent tudnak. Érdemes alaposan átgondolni, hogy melyek azok a funkciók, amelyek mindenképpen nélkülözhetetlenek számunkra a kávéfőzés során.
Állítható hosszúság, aromaerősség
Ezek a funkciók segítenek az ízlésünknek leginkább megfelelő erősségű és aromájú kávé elkészítésében, akár eszpresszóról, akár hosszú kávéról legyen szó.
Tejhabosító
Többféle tejhabosító funkció létezik, de mindegyik lényege, hogy többek között habos kávé, cappuccinó készíthető vele. Ezzel a módszerrel forró vizet is előállíthatunk teához vagy egyéb meleg italhoz.

Beépített daráló, őrlőbeállítás
Népszerűek a darálóval felszerelt automata kávéfőzők, mivel közvetlenül a fogyasztás előtt őrlik meg a kávébabot, így friss aromájú kávéhoz juthatunk.
Automata tisztítóprogram
Bizonyos kávéfőzők rendelkeznek vízkő-eltávolító, valamint öblítő programmal, vagyis minden bekapcsolás után gőzzel és forró vízzel történik az automatikus tisztítás.
Automatikus kikapcsolás
A kávéfőzést követően bizonyos időn belül automatikusan kikapcsol a kávégép energiatakarékossági és biztonsági okokból.

Keresd a méltányos kereskedelemből származó kávét!
Miért?
- A fair trade termékeket előállító dolgozók tisztességes fizetést kapnak, és beleszólásuk van munkahelyük működésébe.
- A méltányos kereskedelem termékeinek előállítása kevésbé terheli a környezetet.
- A méltányos kereskedelem támogatja a helyi közösségeket. A termelők és a munkások együttműködése révén a méltányos kereskedelemből származó prémium bevételt visszaforgatják a helyi közösségbe, így javulnak többek között a lakhatási, egészségügyi és oktatási feltételek.
Fairtrade és visszaváltható kapszulás kávé?
Kép: pixabay.com